Patronul Fermei Dacilor, afaceri cu șeful clanului luptătorilor și cu un individ ce fura pe eBay

DE Stelian Negrea | Actualizat: 25.01.2024 - 18:37
Șeful Clanului Sportivilor și patronul de la Ferma Dacilor - Foto: Colaj / INQUAM PHOTOS, Arhiva

Patronul de facto al pensiunii Ferma Dacilor, Dinicu Cornel, are un trecut de afaceri tenebros în care apare liderul clanului sportivilor (interlop) și un afacerist acuzat de procurorii australieni de fraude pe platforma de e-commerce eBay.

SHARE

Dinicu Cornel (foto jos), patronul din umbră al pensiunii Fermei Dacilor, fermă care a ars, a doua zi după Crăciunul de anul trecut, provocând decesul a 8 persoane, a fost reținut aseară pentru 24 de ore de către procurorii Parchetului de pe lângă tribunalul Prahova.

Alături de acesta au fost reținuți și cei doi proprietari din acte ai afacerii.

Toți trei vor fi prezentați instanței cu propunerea de arestare pentru 30 de zile.

La rândul său, procurorul șef al DNA, Marius Voineag, a cerut instanței de judecată redeschiderea unui dosar împotriva unor șefi și angajați ai ISU Prahova, care au protejat afacerea Ferma Dacilor, clasat în mod curios chiar de către un procuror DNA al secției militare, Alexandru-Liviu Lascu.

Patronul Fermei Dacilor, afaceri cu șeful clanului luptătorilor și cu un individ ce fura pe eBay

Debutul în afaceri al lui Dinicu s-a petrecut cu mai bine de 13 ani în urmă, când a înființat o serie de SRL-uri cu diverse obiecte de activitate.

Unul dintre acestea se numea Inter-Part Services SRL și fusese pus pe picioare la doi ani după Revoluție.

A avut alți asociați ani de zile, iar sediul, în spații ale unor companii din siajul lui Dinicu.

Conform documentelor din Monitorul Oficial, consultate de Newsweek România, Dinicu apare ca asociat în 2014 al acestui SRL cu un procent de 63%. Restul acțiunilor erau deținute de Marinescu Lucian-Bobi.

Citește și: 5.000€/lună ia procurorul ce a oprit anchetarea șefilor ISU. Aceștia luau „atenții” la Ferma Dacilor

Acesta din urmă fusese acuzat de către procurorii australieni, în 2011, că s-a folosit de o schema financiară extrem de complexă pentru a comite fraude pe platforma electronică de comerț eBay.

“Bobi Lucian Marinescu, în vârstă de 31 de ani, se confruntă cu 55 de acuzații la Tribunalul Adelaide. Se presupune că a creat 21 de conturi bancare false în cadrul schemei, anul trecut, și a fost prins cu patru documente de călătorie în străinătate, care nu erau pe numele său”, erau acuzațiile ce i se aduceau acestuia.

Mai mult, un an mai târziu, pe numele acestuia fusese emis un mandat European de arestare de către autoritățile spaniole.

Autoritățile române trebuiau să pună în executare acest mandat, însă Curtea de Apel București refuză acest lucru pentru că Marinescu era deja arestat. “Respinge sesizarea privind punerea în executare a mandatului european de arestare, emis la data de 04.02.2010 de Judecătoria de Instrucţie nr.5 din Marbella, Spania, privind pe numitul Marinescu Lucian Bobi. Constată că numitul Marinescu Lucian Bobi a fost reţinut de la data de 26.06.2012, la data de 27.06.2012”, se arată în minuta ședinței instanței de judecată. 

În 2006, același Marinescu a avut un proces pe rol cu Direcția Generală a Pașapoartelor, prin care autoritățile solicitau limitarea exercitării dreptului la liberă circulație în străinătate. 

În afacere intră și șeful clanului Luptătorilor

Marinescu a devenit asociat majoritar în 2014, când i-a preluat o parte din participații lui Dinicu, până a ajuns să dețină 79%.  

Din 2020, cele 21 de procente din firma Inter-Part Service SRL trec în proprietatea lui Eugen Preda, nimeni altul decât liderul clanului Luptătorilor din București.

Între timp, Inter-Part Service SRL, care pare să se fi reorientat către afacerile imobiliare, a intrat în insolvență și este urmărită de creditori prin instanțele de judecată.

Citește și: 1.000.000 € profit din Ferma Dacilor. Autorizația de incendiu era 1.000 €, dar patronii s-au zgârcit

Asociații au rămas aceiași: Marinescu Lucian-Bobi și interlopul Eugen Preda.

De numele acestuia din urmă se leagă numeroase scandaluri publice, de la implicarea în furtul unor arme dintr-o unitate militară de la Ciorogârla, în 2009, până la reglări de conturi de tip mafiot cu diverși membri ai unor clanuri rivale.

Într-unul dintre aceste incidente violente, Preda a produs o explozie la casa mamei unuia dintre rivalii săi. El fusese inițial achitat de prima instanță, însă la cea de-a doua, a primit, anul trecut, o condamnare de 2 ani de închisoare pentru instigare la distrugere, la care s-au adăugat 1.112 zile, adică 3 ani și 17 zile, un rest de pedeapsă rămas neexecutat.

Citește și: Cum a funcționat Ferma Dacilor fără autorizații în ultimii 10 ani. Complicii tragediei, autoritățile

Dinicu, procese peste procese

La rândul său, Dinicu Cornel are sau a avut peste 20 de procese pe rolul instanțelor de judecată, de la procese legate de afacerile sale imobiliare, până la contestarea unor amenzi rutiere sau custodia unora dintre copiii săi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te