Cum a găsit Inteligența Artificială unde a fost îngropat Platon, marele filosof antic. Care e locul?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 26.04.2024 - 22:22
Cum a găsit Inteligența Artificială unde a fost îngropat Platon - Foto: jw.org
Cum a găsit Inteligența Artificială unde a fost îngropat Platon - Foto: jw.org

Cum a găsit Inteligența Artificială unde a fost îngropat Platon, marele filosof antic? O descoperire de senzație a fost făcută de cercetătorii italieni, pe baza unui manuscris găsit în Herculaneum, orașul distrus de erupția Vezuviului, la fel ca Pompeii, în anul 79 d. Hr.

SHARE

Cum a găsit Inteligența Artificială unde a fost îngropat Platon, marele filosof antic? Cercetătorii au folosit capacitățile AI pentru a descifra un papirus antic care include detalii despre locul în care ar fi mormântul gânditorului grec.

Cum a găsit Inteligența Artificială unde a fost îngropat Platon, marele filosof antic? Care e locul?

Descifrarea unui pergament antic a dezvăluit locul în care este îngropat filosoful grec Platon, au anunțat cercetătorii italieni.

Graziano Ranocchia, filosof la Universitatea din Pisa, și colegii săi au folosit inteligența artificială (AI) pentru a descifra un text păstrat pe bucăți carbonizate de papirus.

Acestea au fost recuperate din Herculaneum, un oraș antic roman situat în apropiere de Pompeii, potrivit unui comunicat al Consiliului Național de Cercetare din Italia, scrie livescience.com.

Ca și Pompeii, Herculaneum a fost distrus în anul 79 d.Hr. când Muntele Vezuviu a erupt, acoperind regiunea cu cenușă și bucăți de rocă.

Citește și: Un „Pompei în miniatură”, descoperit sub un fost cinematograf din Verona

Unul dintre pergamentele carbonizate de erupție include scrierile lui Filodemus din Gadara - care a trăit între 110 și 30 î.Hr., un filozof care a studiat la Atena și a trăit mai târziu în Italia.

Acest text, cunoscut sub numele de „Istoria Academiei”, oferă detalii despre celebra Academie pe care Platon a fondat-o în Atena, în secolul al IV-lea î.Hr.

În plus, documentul oferă detalii despre viața lui Platon, inclusiv despre locul în care a fost înmormântat. 

Istoricii știau deja că Platon, faimosul student al lui Socrate care, în afară de propria operă, a scris-o și pe cea a profesorului său, care filosofa doar dialogând cu studenții, a fost înmormântat la Academia pe care generalul roman Sulla a distrus-o în anul 86 î.Hr. 

Însă cercetătorii nu știau cu exactitate în ce loc din incinta școlii a fost înmormântat Platon, care a murit la Atena, în 348 sau 347 î.Hr. 

Citește și: Care a fost cauza războaielor daco-romane, de fapt? Geniala stratagemă folosită de Decebal

Foto: jw.org

Cu toate acestea, datorită progreselor tehnologice, cercetătorii au reușit să folosească o varietate de tehnici de ultimă generație, inclusiv imagistica optică în infraroșu și ultraviolet, imagistica termică și tomografia, pentru a citi papirusul antic, care acum face parte din colecția Bibliotecii Naționale din Napoli.

Până în prezent, cercetătorii au identificat 1.000 de cuvinte, adică aproximativ 30% din textul scris de Philodemus.

Citește și: Cum a provocat aurul dacic prima criză mondială? Romanii au prădat 166 de tone din Dacia

„Printre cele mai importante noutăți, citim că Platon a fost înmormântat în grădina rezervată pentru el (o zonă privată destinată școlii platonice) a Academiei din Atena, în apropierea așa-numitului Museion sau sacellum sacru al Muzelor”, au scris cercetătorii în comunicat.

„Până acum se știa doar că a fost înmormântat în mod generic în Academie”, au adăugat ei.

Textul detaliază, de asemenea, modul în care Platon a fost „vândut ca sclav”, cândva, între anii 404 și 399 î.Hr. Anterior s-a crezut că acest lucru s-a întâmplat în anul 387 î.Hr.

O altă parte a textului tradus descrie un dialog între personaje, în care Platon își arată disprețul față de abilitățile muzicale și ritmice ale unui muzician barbar ce provenea din Tracia, se mai arată în comunicat.

Citește și: Kremlinul elabortează operaţiuni de supraveghere bazate pe inteligenţa artificială. Document oficial

Aceasta nu este prima dată când cercetătorii folosesc inteligența artificială pentru a citi pergamentele antice care au supraviețuit erupției Muntelui Vezuviu.

La începutul acestui an, cercetătorii au descifrat un alt pergament care a fost carbonizat în timpul erupției vulcanice într-o vilă din apropiere, care a aparținut socrului lui Iulius Caesar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te