Care e cel mai scump condiment din lume? 1 kilogram din el poate costa cât 200 de grame de aur

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 01.05.2024 - 19:30
Care e cel mai scump condiment din lume - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
loc 2
loc 3
loc 4
loc 5

Care e cel mai scump condiment din lume? Sunt la îndemâna noastră și ne ca mirăm dacă auzim că, altădată, condimentele puteau valora chiar și cât greutatea lor în aur. Însă, chiar și azi, cel mai prețios costă aproape cât 200 de grame din același metal prețios.

SHARE

Care e cel mai scump condiment din lume? Parcă nu ne vine să credem dacă ne gândim că o mulțime de condimente, ce astăzi ni se par normale și la îndemână, cândva puteau valora chiar și greutatea lor în aur.

Și asta, dat fiind că multe erau foarte rare, provenind din zone abia descoperite de europeni sau foarte îndepărtate de continentul nostru. Totuși, chiar și astăzi, 1 kilogram din cel mai prețios condiment poate costa cât 200 de grame de aur

Care e cel mai scump condiment din lume? 1 kilogram din el poate costa cât 200 de grame de aur

De ce sunt unele condimente mai scumpe decât altele? În parte din cauza costului ridicat de producție și, de asemenea, din cauza costului de import. Acestea fiind spuse, costul general al condimentelor a scăzut în timp.

În epoca romană, condimentele erau un simbol al statutului, consumate în cantități mari de către cetățenii bogați. Scorțișoara și piperul erau la mare căutare, iar comercianții de mirodenii călătoreau în Arabia și India pentru a le aduce înapoi la Roma.

În timpul Evului Mediu, condimentele erau deosebit de scumpe în Europa. Ele erau folosite nu numai pentru gătit, ci și în scopuri medicinale și în ceremonii religioase.

În 1602, a fost înființată Compania olandeză a Indiilor de Est, care avea ca scop aducerea în Europa a unor condimente precum ghimbirul, piperul, porumbul și turmericul din Asia.

Citește și: Care este cel mai scump vin din lume? O sticlă costă cât 12 mașini Tesla model Y

Această perioadă a devenit „Epoca de Aur olandeză”, Țările de Jos devenind una dintre cele mai bogate țări din lume.

Dar hai să parcugem clasamentul celor mai scumpe cinci condimente din lume, conform ierarhiilor făcute de luxurycolumnist.com și piccantino.com.

Șofran - Foto: luxurycolumnist.com

Top 5 cele mai scumpe condimente din lume

1) Șofranul - 3.000 - 15.000 de dolari kilogramul

Condimentul de șofran provine din floarea de crocus (crocus sativus) și trebuie cules manual. 

Crocusul de șofran este un membru al familiei Iridaceae. Această plantă a fost originară din Asia Mică și din zona mediteraneană și este cultivată în principal în sudul Franței, Iran, Spania, Italia, Maroc și Grecia, în prezent.

Motivul pentru care prețurile sunt foarte ridicate este reprezentat de costurile uriașe de recoltare. Crocusul de șofran înflorește o dată pe an, timp de doar două săptămâni.

Pistilurile, dintre care fiecare floare are trei, trebuie recoltate cu grijă, manual, dimineața imediat după deschiderea florii, altfel aroma prețioasă se evaporă.

Citește și: Care este cel mai scump telefon din lume? Valorează cât echipele de fotbal FCSB și Farul la un loc

În general, este nevoie de 170.000 de flori pentru a obține o cam 0.5 kg de șofran. Un kilogram de șofran costă, în funcție de calitatea sa, între 3.000 și 15.000 de euro.

2) Polenul de fenicul - 900 - 1000 de dolari/kg

Al doilea cel mai scump condiment din lume este polenul de fenicul organic. Deși nu este dificil de cultivat feniculul, polenul trebuie cules manual și are un randament foarte scăzut, de aproximativ un gram pe recoltare.

Cea mai mare parte a polenului de fenicul cultivat în comerț provine din regiunea Toscana din Italia.

Puteți, de fapt, să vă cultivați propriul fenicul și să agitați florile galbene în interiorul unei pungi cu fermoar, dacă aveți răbdare.

Citește și: 55.000.000€, cel mai scump ceas din lume. Cine e singurul român cu un accesoriu apropiat ca valoare?

Polenul de fenicul are un gust foarte distinctiv, cu note de anason, citrice, lemn dulce, piper și șofran. Este popular în rândul unora dintre cei mai buni bucătari din lume.

3) Vanilia - 400 dolari/kg

Există câteva motive pentru care vanilia este scumpă. 80% din producția mondială de vanilie provine din Madagascar, insulă care este uneori lovită de furtunile care afectează culturile.

În anii 1980, consumatorii cumpărau în principal vanilie sintetică ieftină, astfel că unii cultivatori de vanilie au încetat să o mai producă.

Un alt motiv pentru care prețul ridicat al vaniliei se datorează furtului. Oamenii fură boabele de vanilie și, din această cauză, unii fermieri le culeg înainte de a fi coapte, ceea ce scade calitatea.

În plus, vițele de vanilie au nevoie de doi până la patru ani pentru a ajunge la maturitate. În general, florile de vanilie înfloresc doar o singură zi pe an și trebuie să fie polenizate în acea zi pentru a produce boabe de vanilie.

Citește și: Ce preț are cel mai scump parfum din lume? Cu un flacon poți cumpăra 120 de Dacii Logan

Păstăile de vanilie care conțin semințe mici sunt cele adevărate, în timp ce esența de vanilie este o varietate artificială.

4. Mahlab - 150 dolari/kg

Scris uneori ca mahleb, mahalepi sau mayleb, acest condiment este sâmburele semințelor unei specii de cireș (St Lucie’s Cherry).

Motivul pentru care mahlab este atât de scump este că este un proces foarte lung pentru a sparge sâmburii de cireșe.

Sâmburii de semințe sunt apoi uscați înainte de a fi vânduți întregi sau măcinați. Dacă puteți, cumpărați mahlab întreg, deoarece acesta își păstrează aroma mult mai mult timp decât în cazul mahlabului măcinat.

Puteți apoi să-l măcinați fie cu un mojar sau cu o moară de piper.

Citește și: Care este cea mai scumpă ciocolată din lume? Costă cât 850 de ciocolate normale

Acest condiment este utilizat pe scară largă în bucătăria grecească și din Orientul Mijlociu, oferind un gust minunat, mai ales prăjiturilor.

Cu toate acestea, mahlab nu este atât de cunoscut în restul Europei și în Statele Unite.

5) Piperul lung - 100 dolari/kg

Cunoscut și sub numele de pipli, piperul lung (sau ardeiul lung) este fructul unei plante de viță de vie cu flori.

Cu un aspect conic distinctiv, acest condiment costisitor obișnuia să fie popular în bucătăria africană, indoneziană, indiană și mediteraneană.

În timpul primului asediu al Romei, o răscumpărare din piper lung, aur și argint a fost plătită lui Alaric I, regele vizigoților, pentru a ridica asediul.

Citește și: Care sunt cele mai scumpe diamante din lume? Cu cel mai valoros se pot cumpăra 50 de tancuri Abrams

Din cauza prețului său ridicat în Occident, piperul lung este acum mult mai greu de găsit decât piperul negru obișnuit.

Cu toate acestea, acest condiment unic are un gust picant-pământiu, care poate fi folosit în supa picantă rasam, în curry de linte și în marinate. Piperul lung este combinat cu ierburi în medicina ayurvedică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te