VIDEO Bashar al Assad pretinde că s-a întâlnit cu un șef de serviciu din România. Ce zic SRI și SIE?

DE Petre Bădică | Actualizat: 19.04.2024 - 19:00
Bashar al Assad pretinde că s-a întâlnit cu un șef de serviciu din România - Foto: Captura Syria TV

Președintele Siriei, Bashar al Assad, pretinde că s-a întâlnit cu un șef de serviciu de informații din România. Informația a fost dată de o televiziune siriană. Pe surse, am aflat că șeful SRI nu s-a întâlnit cu Assad.

SHARE

UPDATE Nici un reprezentant al SIE nu a fost în Siria pentru o întâlnire cu Assad, potrivit surselor Newsweek.

O televiziune siriană a prezentat, în cursul zilei de ieri, o informație potrivit căreia un șef de serviciu secret din România s-ar fi întâlnit cu președintele sirian Bashar al Assad.

VIDEO Bashar al Assad pretinde că s-a întâlnit cu un șef de serviciu din România. Ce spune SRI?

Surse au declarat pentru Newsweek România că la o evenutală întâlnire cu președintele Bashar al Assad nu a participat șeful Serviciului Român de Informații. Newsweek a cerut un punct de vedere și de la Serviciu de Informații Externe și așteaptă un răspuns.

Citește și: EXCLUSIV Vânătorii de ucigași: Torționarii regimului Assad vor fi aduși în fața justiției

Siria TV a scris că „Șeful serviciilor de informații ale României se întâlnește cu Bashar Al-Assad la #Damascus, purtând un mesaj european...”.

În cursul acestei dimineți, Newsweek România a obținut un punct de vedere oficial de la SRI care susține că nu poate intra în detalii deoarece e vorba despre informații clasificate.

„Având în vedere că activitatea Serviciului Român de Informații pentru realizarea securității naționale în temeiul art. 2 din Legea nr. 14/1992 intră în sfera informaţiilor clasificate, conform dispoziţiilor art.10 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, accesul la informaţii de natura celor solicitate se realizează cu respectarea principiului „necesităţii de a cunoaşte” iar beneficiarii rezultatelor activităţii sunt limitativ şi expres prevăzuţi la art.11 din Legea nr.51/1991.

 Datele solicitate sunt din categoria celor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001, fiind exceptate de la liberul acces al cetăţenilor”, ne-a comunicat Biroul de Presă al Serviciului Român de Informații.

Citește și: Aliații lui Vladimir Putin, puciștii și dictatorii lumii: Lukașenko, Maduro, Assad, Kim

Ce este Syria TV?

Syria TV este un canal de televiziune prin satelit care emite din Turcia și care, după cum se autodefinește, „apără valorile revoluției siriene în ceea ce privește întărirea principiilor civilizației și cetățeniei în noua Sirie și respinge tirania, dictatura și extremismul religios, subliniind unitatea Siriei, a poporului și a pământului”.

Cine este Al Assad?

 Syria TV, citând o sursă diplomatică europeană, fără să dea numele, susține că „șeful serviciilor de informații românești a vizitat Siria și s-a întâlnit cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke și cu președintele Bashar al-Assad, în vederea normalizării relațiilor”.

Canalul Tv a ținut să reamintească Legea anti-normalizare cu regimul Bashar al-Assad” a SUA, care prevede că „politica Statelor Unite este să interzică orice acțiune oficială de recunoaștere sau normalizare a relațiilor cu orice guvern sirian condus de Bashar al-Assad”, citând crimele trecute și în curs ale regimului împotriva poporului sirian.

„De asemenea, prevede că Washingtonul se opune recunoașterii sau normalizării de către orice alt guvern a relațiilor cu regimul sirian prin implementarea integrală a sancțiunilor prevăzute în Actul de protecție civilă Caesar Syria din 2019”, politică adoptată și de UE, informează Syria TV.

România este parteneră strategică a SUA  și membră a Uniunii Europene, astfel că „mesajul de normalizare” al României cu regimul Assad pretins de Syria TV este mai mult decât discutabil.

Bashar al-Assad este la putere pentru că l-a susținut militar Vladimir Putin, în lupta împotriva propriului popor. Assad chiar l-a lăudat pe Putin pentru invazia Ucrainei, denunțând „isteria“ occidentală asupra subiectului.

Liderul sirian, care el însuși este acuzat de crime de război pentru folosirea inclusiv a armelor chimice asupra civililor, a declarat că evenimentele din Ucraina sunt „o corecție a istoriei și restabilirea echilibrului care s-a pierdut în lume după destrămarea Uniunii Sovietice“. 

Atacurile aeriene rusești în Siria au lovit în mod intenționat zone rezidențiale, tabere de refugiați în Idlib – zonă necontrolată de regimul Assad - spitale, școli și piețe, pentru a determina populația să iasă afară din țară, o tactică pe care o folosește Putin acum în Ucraina.

Țara devastată de război a devenit un teren de testare pentru armele și tacticile rusești pe care le poate aplica acum în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te