Militari români, antrenați în afara țării să mânuiască dronele care au decimat armata lui Putin

DE Petre Bădică, Alexandra Lupascu | Actualizat: 21.03.2024 - 13:41

Militari români vor fi antrenați în afara țării să mânuiască dronele care au decimat armata lui Putin, potrivit unui doicument consultat de Newsweek România. Este vorba de dronele Bayraktar care au pșromovact daune uriașe armatei lui Putin.

SHARE

Guvernul a prezentat, azi, O Ordonanță de Urgență pentru stabilirea unor drepturi specifice personalului Ministerului Apărării Naționale şi a unor cheltuieli determinate de pregătirea şi executarea unor misiuni în afara teritoriului naţional, în vederea realizării şi menținerii capabilităţii aferente achiziţiei Sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord Bayraktar TB2 şi a altor programe de înzestrare, pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, precum şi pentru adoptarea unor măsuri privind retenţia şi atragerea personalului în aceste domenii.

Militari români, antrenați în afara țării să mânuiască dronele care au decimat armata lui Putin

Cea mia importantă informație din document se referă la trimiterea unor militari în afara țării pentru a se specializa pe aceste drone turcești care au făcut multe victime în rândul armateu lui Putin în Ucraina,

„În vederea realizării şi menţinerii capabilităţii aferente achiziției sistemelor de avioane fără pilot la bord Bayraktar TB2 (foto jos), Ministerul Apărării Naţionale trimite personal militar pentru îndeplinirea unor misiuni în afara teritoriului naţional pentru executarea activităţilor de instruire pentru operare şi mentenanţă şi activităţi de sprijin în derularea programului de înzestrare, în conformitate cu prevederile contractului de achiziție”, se arată în document.

Interesante ste că, în document se arată că decizia de a trimite militari să învețe să mânuaiscă dronele e determinatăd e războiul din UCraina.

 

Cum motivează Guvernul

„Luând în considerare conflictul în desfășurare din proximitatea granițelor României și starea actuală a înzestrării Armatei României se impune adoptarea unor măsuri urgente care să asigure achiziția deechipamente și tehnică militare, destinate înzestrării categoriilor de forțe..., 

întrucât pentru realizarea și menținerea capabilităților aferente achizițiilor Ministerului Apărării Naţionale este necesară atât instruirea personalului destinat exploatării noilor mijloacelor tehnice intrate în dotare, cât și executarea unor activităţi de sprijin în derularea programelor de înzestrare...,
ținând cont de necesitatea urgentării reglementării unor drepturi specifice personalului de specialitate din structurile care vor avea în dotare sistemele de avioane fără pilot la bord Bayraktar TB2, în mod asemănător personalului care exploatează avioanele multirol ale Forțelor Aeriene, sistemele de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) ori sistemele de instalaţii mobile de lansare rachete anti-navă (SIML)...”, se arată în Ordonanța de Urgență atunci când sunt explicate motivele.

Citește și: România se înarmează cu drone Bayraktar de 321.000.000 $. Au distrus tancurile lui Putin în Ucraina

Dronele au fost comandate

Newsweek România a scris că Armata Română își face un batalion format din temutele drone Bayraktar TB2 care au spulberat la propriu zeci de mii de soldați și tehnică militară rusească, pe frontul din Ucraina, în primul an de război.

Achiziția a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 a fost aprobată în august 2022 de către Ministerul Apărării Naționale și acum se pregătește punerea lor în funcțiune.

Batalionul 184 din Timișoara este în proces de recrutare și pregătire pentru a primi cele 18 drone.

Fiecare Bayraktar TB2 costă 5 milioane de dolari și fiecare aeronavă necesită 100 de micro muniții inteligente MAM-L, care împreună valorează 15 milioane de dolari.

Potrivit contractului publicat, Ministerul Apărării Naționale, U.M. 02550 București prin Compania Nationala Romtehnica S.A., a contractat sistem UAS Bayraktar TB2 în valoare de 321.000.000 USD.

Citește și: VIDEO România își face un batalion de Bayraktar, dronele care au decimat armata rusă. Cum atacă?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te