Anchetată de procurori, ex-șefa Soluționării Contestațiilor și-a luat vilă. Controla 15 miliarde €

DE Stelian Negrea | Actualizat: 15.11.2023 - 15:50
Anchetată de procurori, ex-șefa Soluționării Contestațiilor și-a luat vilă - Foto: Newsweek
Florentina Drăgan, fosta șefă a CNSC foto: CNSC
Fosta șefă CNSC și-a cumpărat recent o vilă într-o zonă bună a Bucureștiului. Foto credit: Newsweek România

Fosta șefă a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), Florentina Drăgan, a fost destituită de colegii ei din cauza unor nereguli pentru care este anchetată de procurori și de inspectorii ANI.

SHARE

Fosta șefă a Soluționării Contestațiilor este anchetată de procurori. Florentina Drăgan controla achiziții de 15 miliarde.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) are aparența unei instituții administrative șterse.

Fosta șefă a Soluționării Contestațiilor, anchetată de procurori. Controla achiziții de 15 miliarde €.

Importanța ei este invers proporțională cu această percepție. 

Pentru că CNSC este prima instanță de judecată a achizițiilor realizate de autoritățile locale și centrale care se ridică anual la circa 15-16 miliarde de Euro. 

Cei 32 de membri de soluționare a contestațiilor au chiar statut de judecători. 

Citește și: Ce cheltuieli interzice guvernul în următoarele 2 luni. Activitatea unui milion de români, vizată

Iar hotărârile date de CNSC sunt menținute în proporție de 95% de curțile de apel unde cei nemulțumiți de acestea pot face apel. 

Cine controlează CNSC, controlează achizițiile publice

Ferită de ochii opiniei publice, pentru controlul CNSC se duce o mare bătălie. 

Cine controlează CNSC, controlează achizițiile publice.

Recent, premierul Marcel Ciolacu și ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, își exprimau public nemulțumirea față de activitatea acestei instituții. 

Nemulțumirea a coincis cu îndepărtarea de la șefia CNSC a fostului președinte Florentina Drăgan pentru o serie de nereguli nemaiîntâlnite până atunci la șeful acestei instituții. 

Demisă că voia să-i ponteze cu amprenta digitală

Florentina Drăgan, 47 de ani, a fost timp de patru ani șefa Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). 

A fost aleasă în 2019 președinte de 17 din cei 32 de consilieri ai CNSC. 

Și a fost destituită în iunie 2023 de 25 din cei 32. 

Și la numire, și la destituire era nevoie de o majoritate absolută. 

Bomboana de pe colivă, care a aprins conflictul dintre aceasta și restul instituției, a fost decizia Florentinei Drăgan de a introduce, peste noapte și fără să se consulte cu nimeni, ca începând cu ziua copilului din 2023 accesul în instituție se va face pe bază de amprentă biometrică. 

Prima Decizie Plen CNSC Demitere Florentina Drăgan by Stelian Negrea on Scribd

Ulterior, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a decis că ordinul dat de Drăgan este ilegal și a amendat chiar CNSC pentru emiterea acestuia cu 200.000 lei. 

Citește și: Instituțiile publice din România au cumpărat telefoane smart în valoare de 737.000 de € doar în 2023

Pe lângă faptul că introducerea amprentei digitale a fost considerată ilegală, sistemul era folosit doar pentru programul clasic 9-17.

Oricine lucra peste program trebuia să treacă pe la doamna Drăgan să îi dea binecuvântarea. Nicidecum electronic, ci manual. În stil românesc. 

Adică să îi recunoască sau nu orele suplimentare. 

Anchetată pentru intervenții în completele de judecată

Fosta șefă a CNSC este acuzată de colegii ei că a intervenit în deciziile unui complet de judecată. 

În CNSC sunt 11 complete de judecată formate, de regulă, din 3 membri fiecare, cărora le sunt repartizate aleator contestațiile făcute de companiile nemulțumite de rezultatul unei licitații pe bani publici. 

Ingerințele brutale ale doamnei Drăgan la unul din completele de judecată ale CNSC a fost invocată de colegi pentru destituirea acesteia. 

Dar și o plângere penală la parchet pentru aceste intervenții, sustragere de documente și faptul că predă la diferite universități în timpul orelor de program de la CNSC: 

“Fapta numitei Drăgan Florentina-Mirabela de a chema în biroul ei un complet al Consiliului pentru a îi reproșa soluția dată unei cereri dintr-un dosar reprezintă o faptă extrem de gravă, care nu poate fi ignorată. 

Calitatea de președinte al Consiliului nu îi dădea niciun drept să cheme la ea în birou membrii Completului 8 și să le reproșeze soluția pronunțată, respectiv să exercite verbal influențe asupra acestora pentru schimbarea ei, după cum s-a și întâmplat.  (…) 

Citește și: România a hotărât să achiziţioneze avioane F-35, a decis Consiliul Suprem de Apărare a Ţării

O asemenea faptă prejudiciază grav independența consilierilor de soluționare a contestațiilor și imaginea întregului Consiliu, respectiv îi vatămă serios atât interesul propriu, cât și interesul public. 

Niciun moment nu trebuie să existe vreo suspiciune că asupra membrilor Consiliului se fac ingerințe în soluționarea vreunei cauze, nici din interiorul instituției, nici din afara ei. ”

Sesizare Penala Parchet JS 3 Florentina Drăgan by Stelian Negrea on Scribd

Drăgan spune că nu a fost anchetată de procurori și că nu a făcut astfel de presiuni: 

“Nu am fost audiată de niciun procuror pentru nicio faptă. Nu am făcut niciodată presiuni asupra niciunui complet de soluționare din cadrul CNSC pentru a schimba sau influența vreo decizie. 

Pretinsa așa zisei „presiuni pentru a schimba o încheiere de recuzare a unui complet de soluționare” a stat la baza celei de a doua revocării ale mele din funcția de Președinte al CNSC, hotărâre care a fost suspendată de către Tribunalul Brașov prin Hotărârea nr. 752/2023 din data 29.09.2023 pronunțată în dosarul nr. 3857/62/2023”.

Pentru că doamna Drăgan a atacat în instanță deciziile de suspendare, CNSC a mai suspendat-o încă de două ori. 

De fiecare dată instanța care i-a dat dreptate fostei președinte a CNSC a fost Tribunalul din Brașov, unde domnia sa își menține adresa de reședință într-un apartament moștenit. 

Deși are o serie de proprietăți în București. Cumpărate recent. 

Procesul nu a apucat să se judece pe fond, adică instanța de judecată nu a luat în analiză acuzele grave ce i se aduc acesteia, ci doar i-a dat formal dreptate doamnei Drăgan în privința deciziilor plenului CNSC de a o suspenda. 

Regretată de miniștrii PSD

În paralel cu disputa dintre fostul șef al CNSC și toată instituția pe care a condus-o s-a pornit o rumoare la nivel de miniștri și chiar prim-ministrul României, referitoare la activitatea acestei instituții. 

Brusc, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, și-a exprimat nemulțumirea că o decizie a CNSC îi dăduse peste cap o licitație pentru un tronson de autostradă disputat de două companii turcești.

Imediat, premierul Ciolacu i-a venit la susținere și a vorbit de necesitatea unei reforme în cadrul CNSC. 

“Bine ar fi ca şi ei să se mai uite pe geam să vadă că s-au schimbat vremurile între timp şi, poate şi Parlamentul, ar fi cazul să vadă că trebuie o reorganizare a instituţiei”, afirma bățos premierul după ce ministrul transporturilor i se plânsese că nu îi iese rezultatul dorit de la CNSC pentru o licitație de autostrăzi. 

Până la momentul disputelor din interiorul CNSC, nici Grindeanu, și nici Ciolacu nu păreau să aibă vreo problemă cu activitatea acestei instituții. 

Însă, cu anul electoral apropiindu-se, căruia i se adaugă un desant al companiilor turcești care cîștigă contracte de miliarde de Euro de la Ministerul Transporturilor, controlul CNSC capătă o importanță vitală. 

Șeful Corpului de Control venit la intimidare

Înaintea unei ședințe din iunie 2023, când ar fi trebuit să discute cu colegii ei despre probleme organizatorice, Florentina Drăgan i-a chemat pe câțiva dintre aceștia în birou. 

Acolo, aceștia au dat nas în nas cu șeful Corpului de Control al Guvernului, Silviu Gabriel Barbu, care le-a spus pe șleau să îngroape securea războiului.

“Șeful Corpului de control al premierului ne-a spus, pur și simplu, că trebuie să ne înțelegem cu doamna Drăgan. Că să nu ajungem la conflict și să nu ajungem în presă cu această poveste. 

Doamna Drăgan părea că se știe foarte bine cu șeful Corpului de Control al prim-ministrului, iar acesta din urmă venise însoțit la intimidare și cu alți doi angajați ai acestei instituții. Toți îmbrăcați în negru și cu serviete negre de ziceai că sunt niște parodii nereușite după Men in Black”, ne-a povestit sub protecția anonimatului unul dintre cei invitați în biroul doamnei Drăgan. 

Cu această ocazie, angajații CNSC s-au trezit că au și fost raportați cu diverse nereguli către Corpul de Control al premierului în ciuda faptului că CNSC nu se supune în niciun fel autorității Primului ministru. 

Silviu Barbu este un fost angajat al Ministerului Afacerilor Externe și fost procuror, dar și judecător al Curții de Apel Brașov, unde fosta șefă a CNSC a reușit să-și obțină deciziile judecătorești favorabile. 

Anchetată de ANI. Încă o dată

Deși legea îi interzice să deruleze activități comerciale, fosta șefă a CNSC a deținut participații la un SRL și a avut chiar și un PFA. 

Doamna Drăgan nu și-a trecut în niciuna din declarațiile de avere și de interese nici SRL-ul, pe care l-a radiat în 2018, și nici PFA-ul ale cărui acte le dădea dispărute într-un Monitor Oficial din 2020. 

Mai mult, colegii ei aveau suspiciuni că soțul doamnei Drăgan derula afaceri chiar în domeniul consultanței în achiziții publice, putând intra în coliziune directă cu interesele CNSC, condusă chiar de către soția acestuia. 

Motiv pentru care i-au făcut o nouă sesizare la ANI pentru conflict de interese. 

Fosta șefă a CNSC se apără spunând că nu a derulat afaceri care să intre în coliziune cu CNSC și că, deși nu mai este căsătorită, păstrează relații bune cu fostul soț, care-i aduce la sediul CNSC diverse documente cât timp domnia sa a fost în concediu medical. 

Vilă cu pretenții în buricul Bucureștiului

Conform propriei declarații de avere, fosta șefă a CNSC și-a luat recent, chiar pe timpul mandatului la această instituție, o vilă cochetă de 270 de metri pătrați în centrul Bucureștiului. 

Vila se află într-un proces de modernizare și consolidare, doamna Drăgan înghesuindu-se încă într-un apartament de 70 de metri pătrați. 

Valoarea totală a creditelor acesteia depășește 1 milion de lei: “Creditul a fost acordat de o bancă comercială, urmare a verificărilor tuturor veniturilor mele salariale. Referitor la modalitatea în care le achit: din veniturile legale obținute. Dacă aveți semne de îndoială referitoare la veniturile legal obținute de persoana mea, vă rog să vă adresați ANFP, ANI, ANAF și oricăror instituții oficiale de control pentru a mă verifica”.

Cursuri didactice în timpul orelor de program

Fosta șefă a CNSC își rotunjește veniturile salariale predând cursuri la diferite universități.

Singura problemă este că a făcut-o în timpul programului de la CNSC, așa cum susțin colegii ei în plângerea penală împotriva acesteia: 

“Persoana în discuție a desfășurat activități nu doar la Consiliu, ci și la Universitatea Danubius din Galați, de unde a obținut anul trecut venituri de 35.409 ron, și la Universitatea București, de unde a obținut venituri de 2034 ron.(…)

Conform orarului de la Universitatea Danubius din Galați, Facultatea de Drept, anul 2022-2023, doamna ținea seminarii vinerea, atât în săptămâni pare, dar și impare, între 16.00-17.40 și între 17.45-19.25, online.(…)

Mai mult, pe același site al Universității Danubius din Galați, Facultatea de Drept, la secțiunea Program de consultații cadre didactice, a semnat în fals atât pontajul lunar, cât și ștatele de plată aferente salariilor.

Mai mult, numita Drăgan Florentina Mirabela se folosea, pentru obținerea de venituri în interes personal, de infrastructura și logistica instituției pe întreaga perioadă de desfășurare a cursurilor, atât în timpul programului de lucru, cât și după încetarea acestuia, efectuând practic toate cursurile online din sediul instituției, abuzând fără drept de funcția deținută și de prestigiul instituției.”.

De cealaltă parte, doamna Drăgan recunoaște că a predat la facultate, dar că a făcut-o după programul de la CNSC și fără să folosească infrastructura instituției: 

“Logistica instituției nu permite derularea niciunei activități didactice, motivat de faptul că rețeaua este asigurată de STS, calculatoarele nu dispun nici de camere și nici de microfoane, aspecte cunoscute de către toți angajații instituției, care a putut fi constatat în cadrul conferințelor/sesiunilor desfășurate în sistem hibrid, cu diverse instituții, iar în biroul meu nu există niciun laptop al instituției. 

Activitățile didactice universitare le-am efectuat în format față în față sau on-line de pe laptop-ul meu personal, care are baterie, în afara orelor de program.”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te