Recunoașteți personajul? O actriță refuză roluri negative după întâlnirea cu un preot. Azi, ziua ei

DE Alex Darvari | Actualizat: 18.02.2024 - 21:03
Recunoașteți personajul? Maria Ploae: Viața s-a schimbat după întâlnirea cu un preot - Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Maria Ploae s-a născut pe 19 februarie 1951 și spune că viața sa s-a schimbat după întâlnirea cu un preot în anul 1993. Ea a fost îndrumată spre credință de actorul Dragoș Pâslaru, cel care s-a călugărit după experiențele trăite la Mineriada din 1990.

SHARE

Actrița Maria Ploae împlinește, azi, 73 de ani. A jucat în peste 30 de filme. A fost considerată „actrița frumoasă ca o icoană”. Poate nu întâmplător, la vârsta de 50 de ani, a avut o întâlnirte care i-a schimbat viața.

Actrița povestește că le datorează enorm lui Octavian Cotescu și lui Ovidiu Schumacher, pe care i-ați putut vedea împreună în filmul „Operațiunea Monstrul”.

„Eu am fost la clasa lui Octavian Cotescu şi Ovidiu Schumacher. Erau foarte devotaţi studenţilor, ne iubeau foarte mult, au încercat să ne împărtăşească tot ce puteau şi aveau ce să ne dea ca să intrăm în tainele acestei meserii, să-i găsim farmecul şi frumuseţea, dincolo de ceea ce este aparent. Ne-au făcut să fim foarte îndrăgostiţi de ceea ce făceam”, a spus ea pentru ziarullumina.ro

Îndrumată de actorul Dragoș Pîslaru, care a devenit călugăr, Maria Ploae ajunge, în 1993, la Biserica Sfântul Vasile din București. Acolo, povestește ea, a întâlnit omul potrivit, un preot, care a găsit cuvintele pentru a-i deschide calea spre credință.

Citește și: Joacă în 20 de filme și intră la mănăstire. E confundat pe stradă. M-au torturat și am fost fericit

 „Ziua aceea mi-a rămas bine întipărită în minte. Am stat cu copiii în jurul meu, în spatele bisericii, pentru că era lume foarte multă. Am stat în genunchi şi acolo jos, am plâns tot timpul. Nu ştiam bine de ce plâng pentru că, nepracticantă fiind, mi se părea că nu sunt plină de păcate.

Mi se părea că am dus o viaţă frumoasă şi atâta tot. Şi totuşi plângeam. Era un plâns de uşurare, un plâns bun, care mă liniştea, îmi făcea bine. 

Părintele Paul Mărăcine m-a atras şi din momentul acela mi-am dorit să vin mereu la biserică. Apoi mi-am dorit foarte mult să mă spovedesc, dar eram destul de închistată, nu ştiam ce să spun. Când eşti copil şi te duci la spovedit este foarte simplu: te întreabă dacă ai minţit, dacă ai învăţat bine, dacă ai supărat-o pe mama… Pe când, ca matur, lucrurile stau altfel”, potrivit aceleiași surse.

Citește și: Piersic, întâlnire cu mare sa iubire de acum 40 de ani, Anna Szeleș. „Este artista sufletului meu”

Filmul care o va marca profund

Maria Ploae joacă în filmul „Binecuvântată fii, închisoare”, care o va marca mult. Ea spune că după ce s-a întors la credință a refuzat unele roluri, mai ales pe cele negative. 

„După ce am realizat filmul "Binecuvântată fii, închisoare", care m-a marcat şi m-a schimbat în bine foarte mult, am refuzat roluri”, explică actrița.

Acțiunea filmului se petrece în România din jurul anului 1950, aflată sub influența stalinismului. Pe 24 august 1949, Nicoleta, o tânără intelectuală, este arestată pentru simplul motiv că făcea parte dintr-un partid politic de opoziție și că era nepoata lui Iuliu Maniu. Urmează calvarul pușcăriilor.

Citește și: Recunoașteți personajul? A jucat cu Ștefan Iordache în primul și ultimul său film

„Atunci (când a jucat în film n.red), cumva înlăuntrul meu am făcut un legământ. Bine, nici până atunci nu fusesem chemată să joc personaje negative...

Dar după ce am făcut filmul "Binecuvântată fii, închisoare" am fost mult mai atentă, nu la a nu primi un rol negativ, pentru că nu despre asta este vorba. Ceea ce nu-mi plăcea acum era un rol care ar fi batjocorit pe Dumnezeu, Sfânta Scriptură sau care ar fi conţinut nişte replici nepotrivite.

S-a întâmplat de câteva ori să refuz roluri importante şi asta pentru că simţeam că am o datorie ca prin ceea ce fac, după ce L-am cunoscut mai bine pe Dumnezeu, să aduc mărturie şi prin personajele pe care le întruchipez”, a spus actrița, potrivit sursei de mai sus.

Maria Ploae a jucat, ultima oară, în filmul Cardinalul, un film românesc istoric biografic din 2019, regizat de Nicolae Mărgineanu despre viața episcopului Iuliu Hossu. 

Căsătorită cu regizorul Nicole Mărgineanu

Maria Ploae a vorbit, anii trecuți, şi de relaţia cu soţul său, regizorul Nicolae Mărgineanu. "El s-a îndrăgostit de mine, dar şi eu de el. El îmi culegea cele mai frumoase flori de stâncă. Făcea nişte bucheţele minunate cu flori albe şi violet şi roz şi firişoare de iarbă lungi. Stătea cu bucheţelul şi nu îndrăznea să mi-l dea", şi-a amintit ea.

Ea spune că au fost suflete perecehe.

"Ne-am completat cum nu se poate mai bine. Mulţumesc că mi s-a hărăzit aşa, un destin uşor, uşor cam roz", a mărturisit Maria Ploae.

Socrul actriței a fost psihologul Nicolae Mărgineanu, deţinut politic timp de 16 ani.

„Din închisoare povestea mai mult lucrurile frumoase şi avea multe lucruri frumoase de povestit. Acest schimb de experienţă, faptul că închisoarea a devenit universitate şi mănăstire, despre lucrurile acestea vorbea cel mai mult, foarte puţin despre anchetă şi tortură", a spus actriţa citată de Agerpres.

Reperele Mariei Ploae

Sergiu Nicolaescu a distribuit-o în filmul "Un comisar acuză", din 1974. În acelaşi an, a apărut în "Fraţii Jderi", în regia lui Mircea Drăgan.

Printre filmele în care a jucat se numără pelicule regizate de Andrei Cătălin Băleanu ("Muntele ascuns", 1974), David Reu ("Cercul magic", 1975), Mircea Veroiu ("Dincolo de pod", 1975; "Mânia", 1977; "Aşteptând un tren", 1982), Mircea Moldovan (comedia "Toamna Bobocilor", 1975 - pelicula care a şi consacrat-o; "Pintea", 1976;

Elisabeta Bostan ("Promisiuni", 1985, pentru care a câştigat Premiul de interpretare la Costineşti; "Desene pe asfalt", 1988; "Campoiana", 1989), Horea Popescu ("Cuibul de viespi", 1986) sau de Nicolae Mărgineanu, care i-a devenit şi partener de viaţă ("Ştefan Luchian", 1981; "Întoarcerea din iad", 1983; "Un bulgăre de humă", 1989; "Undeva în Est", 1990; "Faimosul Paparazzo", 1999; "Binecuvântată fii, închisoare", 2002 - pentru care a primit, în 2003, Premiul pentru interpretare feminină al Uniunii Cineaştilor din România;  2018; "Cardinalul", 2019).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te