VIDEO Cum și-a aranjat George Simion testul cu detectorul cu minciuni ca să arate că nu e spion rus

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 17.04.2024 - 07:59

Populismul lui George Simion atinge noi cote. Încercând să atragă cât mai mult electorat a fost la detectorul de minciuni pentru a ”dovedi” că zvonurile că ar fi spion rus sunt false. Newsweek vă explică de ce totul e o păcăleală pentru că testul nu a respectat o serie de rigori.

SHARE

Liderul AUR, George Simion, s-a supus la detectorul cu minciuni în încercarea de a-și face o imagine de om corect. Astfel că a ales poligraful ca dovada supremă că el este sincer și „aici, pentru români”. 

A răspuns la trei întrebări, apoi a lansat provocarea către alți lideri politici. Iată cele trei întrebări: 

”Ai primit vreodată bani sau alte avantaje materiale în schimbul promisiunii de a oferi funcții în partid sau funcții publice?”

”Ai fost vreodată cooptat să lucrezi pentru servicii de informații românești sau străine?”

”Ai avut vreodată înțelegeri cu partide oponente sau alte entități care să contravină intereselor partidului tău?”

La toate a răspuns cu ”nu”. Iar cel care l-a testat a concluzionat, imediat, că este sincer.

Citește și: EXCLUSIV George Simion a trăit 9 ani cu 2.000 lei/lună, dați de un coleg din AUR. Ce făcea pentru ei

Cum trebuia să fie testul lui George Simion pentru a fi cu adevărat relevant

Există câteva aspecte care fac ca testul cu detectorul de minciuni a lui Simion să nu poată fi validat.

Testul ar fi trebuit să dureze mai multe zeci de minute. Cel puțin așa era corect din punct de vedere științific pentru a avea o dovadă că omul nu minte. Însă nu aceasta este marea problemă din demonstrația lui Simion. 

Sunt câteva chestiuni care dau de bănuit. Clipul în care apare Simion durează puțin peste un minut, iar răspunsul specialistului vine instantaneu: „este sincer”.

Newsweek România a consultat unul dintre cei mai cunoscuți experți poligraf din țară. Specialistul a explicat care sunt aspectele de care se ține cont atunci când testează o persoană. 

Psihologul criminalist, expert poligraf Liviu Chesnoiu, a spus că, la cabinetul său, un test la detectorul de minciuni durează cel puțin 90 de minute. Sunt 10 întrebări, dintre care trei sunt relevante, trei neutre și trei de control. Acest test trebuie repetat. Adică nu se pun cele 10 întrebări și se dă deja verdictul că omul spune adevărul sau nu. 

”Nu putem să ne hazardăm să spunem cât a durat. Poate acolo era un fragment. Dacă am vedea expertiza am putea spune dacă este ok.

Citește și: EXCLUSIV Cine finanțează nunta de 500.000 euro a lui Simion. Pretinde că trăiește cu 250 euro/lună

La mine, o testare durează cel putin 90 de minute, în metodologia de lucru americană cu care lucrez eu spune că dacă o testare durează mai mult de 90 de minute nu este în regulă.

Există o discuție pre-test, în care discutăm, se prezintă aparatul, se ia o declarație de consimțământ, de prezintă întrebările.

După aceasta urmează testul propriu-zis cu 10 întrebări. Trebuie făcut de mai multe ori. Apoi ai nevoie de ceva timp pentru a analiza, să scrii și să dai expertiza, nu se dă instantaneu așa. 

Poate că noi am avut acolo doar un fragment, nu vreau să acuz pe nimeni. Dacă am fi avut toată filmarea, ne-am fi putut pronunța”, a explicat comisarul-șef în rezervă Liviu Chesnoiu profiler – psiholog criminalist, expert poligraf, fost șef al Laboratorului de Detecție al Comportamentului Disimulat Constanța, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța

În orice caz, conform expertului trebuiesc respectate niște protocoale: ”Trebuie să fie un laborator acreditat, un expert cu școală, cu atestate, să respecte o metodologie de lucru. Nu se testează oricum.”.

”Dar nu am toate informațiile pentru a vedea dacă a fost sau nu ok testarea. Dar nu cred că vreun laborator își permite să nu respecte metodologia”, a subliniat Chesnoiu. 

Citește și: George Simion, întrebat de darul de nuntă de 400.000€: „Faceți pe prostul! Am luat brânză și țuică”

Întrebările trebuiau să vizeze un singur domeniu

Cu toate acestea, Expertul a precizat că a observat două lucruri care nu au fost respectate în acest proces de testare: poziția scaunului și întrebările. 

”La mine în laborator și la poliție când eram in activitate, scaunul pe care se așează persoana testată nu se punea în lateral pentru ca persoana respectivă să nu fie deranjată. Cel testat stă cu spatele la mine, iar pe peretele din fața sa nu trebuie să fie nimic. Orice mișcare orice vede cu coada ochiului, îl poate deranja.

Așa mi se pare normal, nu lateral. Dar aceasta este opinia mea. ”, a explicat expertul Liviu Chesnoiu.

Pe de altă parte, întrebările trebuie să fie scurte, clare și la obiect, astfel încât cel intervievat să poată răspunde cu ”da” sau ”nu”.

”Referitor la întrebări, în principiu, ”se aleargă după un singur iepure”. Nu trebuie să pui trei întrebări din domenii diferite. Toate întrebările trebuie să vizeze un singur aspect și să nu fie lungi. Nu sărim de la una la alta. Asta este părerea mea”, a spus comisarul-șef în rezervă. 

Liviu Chesnoiu a mai spus că una dintre întrebări i s-a părut mai lungă. 

În legătură cu verdictul de la final, expertul a spus: ”Am auzit finalul că Simion e sincer. Poate că diagnosticul s-a dat după câteva ore. Nu știm cât a durat testarea și câte teste s-au făcut”.

Citește și: 30 de contracte cu statul pentru firma la care George Simion a fost director. 10.000 € de la poliție

”Eu îmi dau seama dacă minte un om după cum se așează pe scaun”.

Cum și-a aranjat George Simion testul cu detectorul cu minciuni ca să arate că nu e spion rus.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te