Ce este jocul Catan, practicat de Marcel Ciolacu? România, gazdă a unor competiții internaționale

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 29.04.2024 - 12:46
Ce este jocul Catan, practicat de Marcel Ciolacu - Foto: Profimedia Images
ciolacu grindeanu
joc catan

Ce este jocul Catan, practicat de Marcel Ciolacu? Probabil că mulți români n-au recunoscut numele jocului la care s-a referit premierul. Intrat de circa 15 ani în România, acest joc de strategie are deja mulți practicanți, dar sunt și numeroși conaționali care nu au auzit de el.

SHARE

Ce este jocul Catan, practicat de Marcel Ciolacu? Provocat să vorbească despre jocurile cu care îi place să-și „omoare” timpul liber, premierul a invocat și numele celui de Catan, pe care mulți români nu-l cunosc, deși alți conațională îl practică de circa 15 ani.

Ce este jocul Catan, practicat de Marcel Ciolacu? România, gazdă a unor competiții internaționale

La prima vedere, poate că mulți români au ridicat o sprânceană la auzul numelui jocului de Catan, pomenit de Marcel Ciolacu într-un interviu.

Acesta a fost întrebat, în emisiunea „Insider politic,” difuzată, sâmbătă, la Prima TV, dacă a jucat vreodată la păcănele. 

„Nu, nu, nu am cu jocurile de noroc. Am mai jucat poker între prieteni. Acum joc Catan cu domnul Grindeanu. Tablele nu mi-au plăcut niciodată. Am mai jucat şah, mai joc cu domnul Tudose, m-a bătut. Fuge. După ce câştigă, fuge. E mai aplicat”, a spus Marcel Ciolacu, citat de news.ro.

Dacă de poker, table și șah știe tot românul, jocul de Catan este mai puțin cunoscut de publicul larg, chiar dacă are numeroși practicanți și în țara noastră.

Citește și: Marcel Ciolacu, despre jocurile de noroc. ”Am mai jucat poker între prieteni, Catan cu Grindeanu”

Catan este un joc de strategie pentru mai mulți jucători, creat de Klaus Teuber. Inițial a fost publicat în 1995, în Germania, sub numele de „Coloniștii din Catan” sau, pe scurt, „Coloniștii”.

A fost tradus și publicat în engleză în 1996, cunoscând faima internațională. Pe plan mondial au fost comercializate peste 10 milioane de exemplare (doar din produsul de bază 

Premierul Ciolacu și partenerul său de Catan, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor - Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin

„Colonistii din Catan”  a fost tradus in 18 limbi diferite, iar aproximativ 15 milioane de persoane joacă regulat acest joc, conform catan.ro. 

În domeniul electronic, Catan GmbH a acordat licența pentru producerea unor variante electronice concernelor Microsoft, Capcom și T-Online.

Despre ce este vorba în joc? Imaginează-te în epoca descoperirilor, după o lungă călătorie cu mari lipsuri, navele care au ajuns în cele din urmă pe coasta unei insule neexplorate, al cărei nume va fi Catan.

Dar nu ești singurul descoperitor. Și alți navigatori au ajuns pe malul insulei Catan, iar astfel a început cursa pentru colonizare.

Jucătorii își asumă rolul de coloniști, fiecare încercând să construiască și să dezvolte regiunea în care se găsesc.

Ei tranzacționează și achiziționează resurse, câștigă puncte pe măsură ce decontările lor cresc, iar primul care atinge un număr stabilit de puncte, de obicei 10, câștigă. 

Citește și: Există un loc în țară unde se adună campionii europeni la Catan. Este jucat de adulți și copii

Jocul se remarcă prin faptul că fiecare experiență de joc este unică prin așezarea diferită a hexagoanelor ce compun harta, prin elementul de noroc ,dar și prin elementul de interacțiune directă între jucători - negoț.

Regulile complete ale jocului, le puteți găsi AICI.

Jocul de catan este practicat și în România de numeroși jucători - Foto: ziaruldeiasi.ro

Jocul Catan a ajuns abia în 2008 pe piaţa din România, când a fost tradus în limba română chiar de cei care organizează campionatul la nivel naţional, Ideal Board Games din Bucureşti. 

În ultimii ani se observă o ascensiune a jocului, o creştere a numărului participanţilor la serile Catan şi o extindere a competiţiilor locale organizate în diverse oraşe ale ţării, scrie Ziarul de Iași.

„Este un joc care îţi permite învăţarea rapidă a regulilor, dar, în acelaşi timp, are şi o complexitate mare, pentru că fiecare tură va avea o hartă (tablă de joc) diferită, astfel încât probabilitatea ca un scenariu să se repete este foarte mică.

Este un joc atractiv pentru oameni, fiind mai ales de strategie, pe lângă puţinul noroc care trebuie. A prins momentul oportun, dar este un joc foarte reuşit”, a declarat coordonatorul Board Games Events, Alexandru Lupuşoru, pentru ziaruldeiasi.ro.

Dacă Iașul a devenit „capitala” competițiilor de Catan, și alte orașe din țară au preluat „ștafeta”, printre care Bucureşti, Timişoara, Cluj, Suceava, Botoşani, Bacău şi Piatra Neamţ.

Citește și: Cum măsluia zarurile de barbut cu niște magneți un interlop care avea un cazino clandestin

La cele mai importante concursuri de acest fel din țara noastră participă inclusiv campioni europeni ai jocului, așa că răspândirea sa în România va fi, cu siguranță, amplificată și de acest lucru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te