VIDEO Avionul F-16 al SUA a pus cu botul pe labe aeronava JF-17 a Chinei. E așteptat să atace Rusia

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.04.2024 - 20:07

Cum a pus cu botul pe labe avionul F 16 al SUA aeronava de luptă JF-17 a Chinei? Simplu, Argentina a considerat că F-16 sunt mai bune și le-a achiziționat. Decizia în favoarea F-16 reprezintă efectele rivalității dintre marile puteri SUA și China în America de SUd.

SHARE

După ce a fost scoasă din uz din forțele sale aeriene, viitoarea livrare de F-16 Fighting Falcons către Argentina și Ucraina a realizat o performanță remarcabilă: a provocat simultan doi dușmani ai SUA - China și Rusia. 

Citește și: 2 Typfoon au interceptat deasupra României un avion iranian. Dronă spion a SUA deasupra Mării Negre

Citește și: VIDEO Marea Britanie trimite 2 nave în Marea Neagră, unde Rusia a mobilizat zeci de drone. Ce atacă

Citește și: VIDEO Marea Britanie trimite 2 nave în Marea Neagră, unde Rusia a mobilizat zeci de drone. Ce atacă

Citește și: VIDEO Cum au pierdut SUA 3 drone de 100.000.000$ încercând să apere nave comerciale din Marea Roșie

Citește și: VIDEO Avionul invizibil al Rusiei SU 57 a lansat rachete deasupra Mării Negre. Ce ținte a lovit? | Newsweek Romania

VIDEO Avionul F-16 al SUA a pus cu botul pe labe aeronava JF-17 a Chinei. E așteptat să atace Rusia

În încercarea de a-și înarma forțele aeriene îmbătrânite, Argentina a semnat la începutul acestei luni un contract de 300 de milioane de dolari cu Danemarca pentru achiziționarea a 24 de avioane F-16.

Comentând vânzarea, ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat: "În strânsă cooperare cu aliații noștri, am donat 19 avioane F-16 pentru lupta pentru libertate a Ucrainei, iar acum am vândut 24 de avioane Argentinei, într-un proces bun care a creat legături valoroase între cele două țări ale noastre."

Citește și: VIDEO Avionul invizibil F-35 al SUA de 100.000.000$, pradă ușoară pentru Rusia. Lovit de la 400 km

În urma vânzării către Argentina, ambasadorul Danemarcei în Ucraina, Ole Egberg Mikkelsen, a confirmat săptămâna aceasta că țara va transfera restul flotei sale de avioane de luptă F-16 către Ucraina până în vară.

Ambasadorul danez a spus: "Nu vă faceți griji. Cu siguranță vor exista avioane pentru Ucraina. Este vorba de întreaga noastră flotă de F-16, care acum este scoasă din uz, deoarece primim o nouă generație de avioane F-35".

Declarația are consecințe de anvergură pentru doi adversari ai Statelor Unite: Rusia și China. China a pierdut lupta împotriva F-16, Beijingul dorind să funrizeze și el avioane pentru Argentina.

Rusia se va pregăti să se confrunte cu aceste avioane de vânătoare F-16 în luptă pe cerul Ucrainei.

China a pierdut în fața F-16

Avioanele F-16 au reușit să „doboare” avioanele de luptă JF-17 produse în comun de China și Pakistan fără a trage nicio rachetă.

Forțele aeriene argentiniene explorau de zeci de ani opțiunile de a achiziționa un nou avion de luptă. Cu toate acestea, situația financiară precară a națiunii au împiedicat aceste încercări.

Încă de la început, consorțiul chinezo-pakistanez care produce avioanele de luptă JF-17 a sperat să obțină un contract din partea Argentinei.

Anunțul argentinian privind achiziția de F-16 din Danemarca a închis discuția unei posibile achiziții a avionului de luptă multirol JF-17. Acest lucru este semnificativ, având în vedere că Ambasada Argentinei în China anunțase chiar luna trecută că Argentina are în vedere achiziționarea de avioane de luptă JF-17.

Avionul JF-17 Block-III al Chinei, care a fost oferit Argentinei, se mândrește cu sisteme sofisticate electronice și de control al zborului, precum și un radar AESA (Active Electronic Scaned Array). Avionul are capacitatea de a lansa rachete chinezești aer-aer, precum PL-10, PL-12 și PL-15. Acest lucru a dat Chinei mari speranțe pentru o posibilă vânzare.

Unii observatori consideră că decizia în favoarea F-16 reprezintă efectele rivalității dintre marile puteri SUA și China în America de Sud.

F-16 Fighting Falcon este un avion de luptă multirol proiectat inițial de General Dynamics și îmbunătățit de Lockheed Martin pentru United States Air Force. A fost conceput inițial ca avion de vânătoare cu greutate redusă.

Ce arem are F-16?

Tunuri: 1× M61 Vulcan 20 mm Tun Gatling
Rachete neghidate: CRV-7
Rachete ghidate:
Aer-aer: 6× AIM-9 Sidewinder sau 6× AIM-120 AMRAAM sau 6x Python-4 sau 6x Python-5
Aer-sol: 6× AGM-65 Maverick sau 2× AGM-88 HARM
Antinaval: 4× AGM-119 Penguin, 2x AGM-84D Harpoon (Singapore/Israel F-16D)

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te