Cinci luni până la alegerile prezidențiale. De ce se tem Ciolacu, Ciucă și Simion să candideze?

DE Petre Bădică | Actualizat: 16.04.2024 - 10:53
Cinci luni până la alegerile prezidențiale. De ce se tem Ciolacu, Ciucă și Simion să candideze? - Foto: INQUAM PHOTOS / Mălina Norocea

Mai sunt doar cinci luni până la alegerile prezidențiale. Nimeni nu s-a înscris în cursă, nici măcar nu și-au anunțat intenția, un lucru greu de înțeles. De ce se tem Ciolacu, Ciucă și Simion să candideze? O înfrîngere îi va costa cariera politică?

SHARE

Alegerile prezindențiale au loc în 15 septembrie, exact peste 5 luni și niciun candidat nu și-a anunțat intenția de a se înscrie în cursă. Un fapt bizar. Vedem că în SUA, spre exemplu, îi știm de luni bune pe cei doi candidați, iar alegerile sunt în noiembrie.

Cinci luni până la alegerile prezidențiale. De ce se tem Ciolacu, Ciucă și Simion să candideze?

Singura certitudine este că un candidat-surpriză, „curat politic”, în sensul de a nu fi apărut în prim-plan până acum, nu va mai apărea. E greu ca un partid să propună un nume cunoscut de foarte puțină lume - spre exempul președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop - pentru că nu mai e timp să fie „plimbat” în mijlocul poporului prin toată țara. 

Vedem cum candidatul surpriză al PNL-PSD pentru primăria București, Cătălin Cârstoiu, ajunge greu la bucureșteni. 

Și totuși, de ce nu s-a anunțat niciun candidat în lupta pentru Cotroceni? Răspunul este: de teamă. Oricare dintre Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, George Simion pierde alegerile prezidențiale va pleca acasă. 

În Alianța Dreapta Unită nu e deloc clar cine e favorit pentru a fi desemnat candidatul partidului pentru Cotroceni.

În toate sondajele, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și George Simion apar sub scorurile partidului. În cazul lui Ciucă și Ciolacu nu s-a găsit rețeta pentru a li se transfera din capitalul politic al partidelor pe care le conduc.

În ceea ce-l privește pe George Simion, partidul i-a „arătat pisica” și l-a forțat să renunțe la decizia unilaterală de a-l pune pe Cozmin Gușă candidat la primăria București.

Mai degrabă timid și probabil la presiunea mediatică a lui Gușă, George Simion a anunțat ieri că l-a dat afară din partid pe prietnul său prim vicepreședintele AUR, Dorin Lulea.

Citește și: George Simion l-a dat afară din partid pe omul care l-a angajat și i-a plătit salarii de 220.000 lei

Marcel Ciolacu, urmărit de exemplul Ponta?

Premierul ezită să intre în cursa pentru Cotroceni, deoarece o înfrângere îi va curma cariera politică. Ciolacu are 56 de ani. Ar putea avea soarta lui Ponta care, forțat să candideze, a pierdut cursa pentru Cotroceni, apoi partidul și a ieșit din politică. PSD are o pârghie electorală puternică pe care nu știe să o folosească. La Ministerul Muncii, Simona Bucura, ar o prestație extrem de slabă și neconvingătoare.

Dacă faceți un sondaj printre cei aproape 5.000.000 de pensionari, veți vedea că doar un procent foarte mic dintre ei cred că la recalcularea pensiilor din septembrie chiar vor primi bani în plus. Asta, deși aproape în fiecare zi șeful Casei de Pensii sau ministrul muncii sunt trimiși la televiziuni să spune cu ce sume vor crește pensiile.

Citește și: Ce tip de pensie nu crește deloc la recalculare? 1.150.000 de pensionari o primesc. 2 exemple

Dacă tu PSD, ai gândit creșterea pensiilor și în scop electoral, data aleasă pentru creșterea lor - 1 septembrie - este foarte proastă. Spus direct: până pensionarii nu văd mai mulți bani în cont, nu vor crede PSD și nici nu îi vor vota. 

La 1 septembrie, două rânduri de alegeri au trecut, iar pentru prezindețialele de la mijlocul lui septembrie oamenii și-au făcut calculele.

Deși a fost generos cu banii din bugetul statului pe măsuri sociale, acestea nu se văd în procentele lui Marcel Ciolacu. 

Nicolae Ciucă: dacă nu eu, atunci cine?

Pare „condamnat” să candideze la președinție. Destui lideri politici din PNL îl împing prin declarații răspicate să o facă. Probabil îi va fi cel mai ușor dintre toți ceilalți contracandidați să se desprindă de zona politică în caz că va pierde alegerile prezidnețiale. 

Campania sa ar avea nevoie de un imbold puternic. Dacă și-ar anunța primul candiatura la președinție ar putea fi perceput de populație ca un gest de curaj, asumat. Acest gest întârzie.

Nu punctează nici în zona militară, deși 75% dintre români spun că se tem de un război în regiune.

George Simion

George Simion trece de aproape 2 săptămâni printr-o telenovelă în care invitat este Cozmin Gușă, rusofil declarat care crede că Putin e cel mia mare lider de pe planetă, iar poporul rus e foarte fericit să fie condus de dictatorul de la Kremlin.

Aici se vede flerul politic a lui Simion care e foarte jos. Gușă a fost și cu Dan Voiculescu și cu Băsescu, care nu se bucură de simpatia publicului. 

George Simion a avut parte de o surpriză neplăcută pe care i-a făcut-o tocmai AUR. Partidul i-a respins propunerea ca Cozmin Gușă să fie candidatul AUR la primăpria București. 

Dorin Lulea, omul care i-a plătit zece ani salariu lui George Simion, deși acesta a trecut din an în Paște pe la birou, i-a spus clar că partidul nu îl vrea pe Gușă. Simion s-a făcut mic, a tăcut din gură și nu a avut nicio replică. Comzin Gușă s-a dezlănțuit, apoi, zile în șir pe pagina sa de FB și i-a făcut albie de porci pe Claudiu Tîrziu și pe Dorin Lulea.

Slab de inimă, Simion i-a cedat lui Gușă și l-a dat afară din partid pe Lulea.

George Simion nu își anunță candidatura tot de frică. În cazul său cred că e și intuiția că se aruncă într-o luptă pentru care nu e pregătit. NU l-am auzit niciodată vorbind pe teme economice, sociale, politică externă etc. De aici, agresivitatea lui și limbajul de maghala față de jurnaliști, colegi de partid (potrivit celor care au dezertat din AUR) și chiar față de cei care nu sunt de acord cu postările lui de pe FB.

Citește și: EXCLUSIV Candidatura lui Gușă la primăria București, dictată de Simion.„Nu a fost discutată în AUR"

Pare că există o teamă de înfrângere în toate partidele politice care nu s-au aliniat la startul pe Cotroceni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te