Elevii, filmați non-stop, la școală. Proiect de lege pentru siguranța copiilor. Ce părere aveți?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.12.2023 - 09:17
Elevii, filmați non-stop la școală. Proiect de lege pentru siguranța copiilor. Ce părere aveți? - Foto: Edupedu / imagine cu caracter ilustrativ

Elevii vor fi filmați non-stop, la școală. Totul cu ajutorul unui proiect de lege pentru siguranța copiilor. Ce părere au părinții unde, deja, au fost instalate astfel de camere. Este o idee buna?

SHARE

Elevii vor fi filmați non-stop, la școală. Totul cu ajutorul unui proiect de lege pentru siguranța copiilor. Ce părere au părinții unde deja au fost instalate astfel de camere. Este o idee bună?

Citește și: VIDEO Două eleve de clasa a 7-a și-au dat "interval" la terminarea orelor pentru un băiat

Elevii, filmați non-stop, la școală

Elevii ar putea fi filmați non-stop, în clase. Legea intrată în vigoare este în curs de aplicare. Dacă aveți copii școlari, probabil ați primit deja un formular de consimțământ, prin care să alegeți dacă sala în care învață aceștia va fi supravegheată sau nu în timpul orelor.

Deși majoritatea opțiunilor de până acum sunt pentru monitorizare permanentă din rațiuni de securitate, unii profesori cred că le sunt contestate astfel vocația didactică și capacitatea de a controla clasa.

Cel puțin zece camere video sunt amplasate pe fiecare nivel al unei școli din cartierul Giulești. Funcționează non-stop. Rolul lor este de conservare a dovezilor în situații grave. Automat, au și un efect de intimidare.

De o săptămână, învățătorii și diriginții au început să le trimită părinților formulare prin intermediul cărora își vor da sau nu acordul privind monitorizarea audio-video în sălile de clasă. Dacă jumătate plus unu dintre părinții de la o clasă sunt de acord, elevii vor fi supravegheați video permanent.

În acest caz, conducerea școlii este obligată să cumpere sisteme și să angajeze un om potrivit pentru mentenanță. Documentele colectate până acum de conducerea școlilor arată că majoritatea opțiunilor sunt pentru camere în clase, după ce dascălii le-au explicat părinților că ajută la siguranța bunurilor, dar și a elevilor și profesorilor.

De altfel, recent, doi hoți au fost prinși pe baza imaginilor, în timp ce furau tablete și laptopuri dintr-o școala din București.

Citește și: VIDEO Trei elevi, în stare de ebrietate la școală. Unul dintre ei, pus jos. Acuzații de abuz

În continuare, părinții nu vor avea niciun cuvânt de spus în privința camerelor montate pe holurile școlii, în curtea instituției, în sălile de festivități și în sălile de masă.

Toate examenele, inclusiv simulările, vor fi date și mai departe în săli monitorizate audio-video. Ce se întâmplă, însă în clasele supravegheate în prezent, unde majoritatea părinților ar refuza acest lucru? Teoretic, camerele ar trebui oprite în timpul cursurilor.

Potrivit legii, fișierele sunt stocate cel puțin o lună. Le pot viziona nu doar autoritățile, ci și părinții, dacă fac o cerere, în termen de două zile de la producerea unui incident.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te