VIDEO Primul limitator de viteză inteligent din România, un pericol? Un șofer și-a făcut praf mașina

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 08.05.2024 - 15:33
Primul limitator de viteză inteligent din România, un pericol? Un șofer și-a făcut praf mașina - Foto: captură video
Primul limitator de viteză inteligent din România, un pericol? Un șofer și-a făcut praf mașina - Foto: Facebook

La Snagov, în Ghermănești, primăria a montat experimental, la o trecere de pietoni, primul limitator de viteză inteligent din România. Nu au trecut decât 2 zile de la inaugurare, însă, și un șofer și-a făcut praf mașina. A frânat și a pierdut controlul volanului.

SHARE

Știrea potrivit căreia la Snagov a fost montat primul limitator de viteză inteligent din România, un dispozitiv adus tocmai din Mexic, care monitorizează viteza vehiculelor și scoate automat un bumber metalic din asfalt în fața celor care depășesc limita admisă de 30 km/h, a făcut turul televiziunilor și al internetului luni, 6 aprilie 2024, în multe dintre abordări fiind pus accentul pe posibilele stricăciuni pe care le-ar putea provoca drugul din fier mașinilor/motocicletelor care trec în viteză peste el.

Nu au trecut decât 2 zile de la inaugurare și limitatorul inteligent a făcut prima „victimă”. Un șofer a frânat și a pierdut controlul volanului. Dacă erau pietoni pe trecere sau trotuar, i-ar fi „măturat” pe toți.

Primul limitator de viteză inteligent din România, un pericol? Un șofer și-a făcut praf mașina

Primul accident de la primul limitator inteligent de viteză din România a fost surprins de o cameră de supraveghere. 

În imagini se observă cum șoferul unei Dacia Logan de aproape 20 de ani vechime se apropie cu oarece viteză, dar nu foarte mare, de zona limitatorului.

Vede presemnalizările și frânează, speriat, probabil, să nu-și strice mașina trecând peste bumper-ul metalic.

Dar mașina se dezechilibrează la frână, derapează necontrolat și „mătură” de-a latul drumul pe o distanță de circa 30-40 de metri, oprindu-se chiar pe trecere și trotuar. A rupt și stâlpul metalic cu semnul de „Trecere pietoni”. 

De ce a derapat în halul acela Logan-ul la frânare e greu de spus în lipsa unei expertize tehnice. Dar pot fi enumerate câteva cauze.

În primul rând, la cum s-a dezechilibrat, ori avea mașina o defecțiune la sistemul de frânare, frânând mai tare doar cu o roată, ori șoferul a tras și de volan.

Un alt factor care ar fi putut accentua dezechilibrul la frânare e starea proastă a suspensiei mașinii. 

Apoi, din imaginile apărute pe rețelele de socializare se observă că Logan-ul avea cauciucuri „slick”, extrem de tocite. 

„Pe carosabil este o zonă de „Atenție, trecere de pietoni”. Exact acolo este montat un senzor în asfalt. Dacă va respecta, viteza, uitați-l respectă, se aprinde verde, începe să coboare bumperul, participantul la trafic trece fără nici un fel de problemă. A venit cineva cu viteză foarte mare, chiar cu un jeep și decât a trecut peste el, într-adevăr nu este ok pentru mașină, dar mașina și-a ținut traiectoria normală”, a explicat Mihai Anghel, primarul comunei Snagov, pentru stirileprotv.ro.

Limitatorul inteligent de viteză a fost adus din Mexic, iar montarea unui astfel de dispozitiv pe un sens de circulație costă aprocimativ 130.000 lei. Dispozitivul din Ghermănești a fost montat gratuit, în cadrul unui proiect pilot.

„Am avut foarte multe dialoguri cu autoritățile. Majoritatea își doresc să implementeze acest sistem și am simțit că este mare nevoie de implenetarea unui sistem pilot în prima fază. El fiind oarecum necunoscut”, a explicat, pentru stirileprotv.ro, administratorul firmei care importă sistemul în România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te