Actorul genial cu 300 de roluri în teatru. Bolnav, amenințat cu evacuarea din casă, moare la 60 ani

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.05.2023 - 19:47
George Constantin - Foto: Facebook / Studiourile Buftea

George Constantin, unul din cei mai mari actori români, s-a născut în urmă cu exact 90 de ani. A fost un om timid, care credea că trebuie să înveți chiar și de la cei mai tineri și ura să i se zică maestre.

SHARE

George Constantin s-a născut pe 3 mai 1933, acum 90 de ani. Colegi de generație, alți mari actori, au vorbit elogios despre el. Mălăele spunea despre el că era patriarhul.  

„Îi pupam mâna, pentru că, atunci, pe vremea marilor ambiţii, când lehamitea era un cuvânt rătăcit prin dicţionare, el, George Constantin, era patriarhul teatrului românesc”, a spus Mălăele într-o reverență cum puține sunt în teatrul românesc.


Elimina orice energie care-l încărca. 

Alt actor incredibil de talentat Ștefan Iordache zicea despre George Constantin: „Dumnezeu l-a înzestrat cu o voce care te lăsa, ca să spun aşa, fără grai”. 
Iar regretata Valeria Seciu, care s-a stins anul trecut, adăuga: „La George, până şi clişeul era ceva bogat. De pildă, intrările în scenă. Cum acoperea spaţiul, cum îl înghiţea, cum îl filtra, cum alegea din spaţiu punctele de forţă, energiile pe care le putea folosi, pe care se putea bizui. Cu oamenii făcea la fel. Elimina orice energie care-l încărca. Asta se întâmpla dintr-o privire, cu un gând, în zecimi de secundă. Când jucai cu el simţeai pe viu relaţia pe care o stabilea cu tine. Lângă el, foarte greu puteai greşi. Punea pe tine o lumină crudă şi am văzut actori dispărând cu totul în fascicolul necruţător.

Citește și: Actorul cu 343 de roluri memorabile. A murit la azil, de inimă rea. Fusese concediat de comuniști

La un moment dat i s-a cerut un CV. Atunci a numărat personajele: 50 la Teatrul “Nottara”, 12 în alte teatre, 11 la televiziune, peste 200 la teatru radiofonic. Rigoarea cu care se autocenzura e dovedită de faptul că, dintr-o filmografie de 50 de roluri, pomenea doar de vreo patru, rememorează ziarulmtreopolis.ro


Cum se apropia de rol


„Oamenii vorbesc despre aceste lucruri în cărți întregi și dvs. îmi cereți să le spun acum dintr-o răsuflare… Eu pornesc greu, mă apropii foarte greu de rol. Că este adevărat ce spun o dovedește experiența mea la radio, unde m-am dus după multe ezitări. 
Din timiditate, dar mai ales pentru că rămâneam mirat când îmi vedeam colegii, că, după 5 minute de lectură a textului, puteau să interpreteze un personaj, adică să-i dea o anumită stare, o anumită structură, un anumit gând. Pentru mine, toate acestea, cer timp.
 La teatru, totul se petrece cu încetinitorul. O piesă se repetă o lună-două, chiar trei, și, cu ajutorul regizorului, dacă e un bun regizor – eu am avut șansa să întâlnesc mari regizori ai teatrului românesc –, începi să parcurgi drumul spre rol. Dar, de foarte multe ori, am mers și am nimerit drumul greșit. 
Am repetat luni în șir, iar în seara premierei mi-am dat seama că drumul pe care am apucat nu este cel mai drept spre inima personajului. Și-atunci, sigur că au existat tristeți, dezamăgiri, supărări”, spunea actorul într-un interviu din interviu a fost realizat de Florica Ichim și publicat sub același titlu în numărul 4, din aprilie 1985, al revistei Teatrul (Sursa: cimec.ro)

Trebuie să înveți mereu

 „De la cei bătrâni, de la maeştri, înveţi mereu, înveţi mereu ştiind ce nu poţi învăţa. De la cei tineri poţi avea surprize. Dar oricum, tot trebuie să înveţi mereu”, a spus la un moment dat.
Tot el a fost cel care a spus că n-a contat viaţa sa, bună sau rea, ci esenţiale şi acaparatoare au fost „vieţile care i s-au dat”, adică personajele din rolurile interpretate.

George Constantin a fost un om timid, după cum el însuși a mărturisit și foarte rar a vorbit despre propria persoană. 
Într-un interviu pe care l-a dat cu puțin înainte de moarte, a spus: „î comparaţie cu marii actori din lume (ce i-am văzut doar în filme) sau cu ruşii stanislavskieni, văzuţi în tinereţe, precum Cerkasov… răspunsul este nu. În comparaţie cu ce se întâmplă la noi sunt doar un actor bun. Acum la noi toţi sunt «actori mari», «mari personalităţi», «maeştri». 
S-a pierdut noţiunea de valoare. Ţara aceasta a avut actori mari, unii monumente de teatru.

I-am văzut jucând, nu puteai să stai în faţa lor cu pălăria pe cap şi mâinile în buzunare. Mă gândesc la Aura Buzescu, Maria Filotti, Nicolae Bălţăţeanu, Sonia Cluceru şi alţii. În vremurile acestea golăneşti şi aspre aş putea fi numit actor bun”. 
După 1989, a fost distribuit puţin. A fost amenințat cu evacuarea din casa naţionalizată, luptând cu boala, George Constantin pleacă din această lume la nici 61 de ani, pe 30 aprilie 1994.

S-a născut într-o familie săracă

Tatăl său a fost șofer la Fabrica de Țigarete. Va muri înainte ca George să ajungă la maturitate.  Mama, Elena era casnică. 
„Spuneam că amintirile mele despre casa părintească sunt sărace. În oraş oamenii se risipesc, se uită unii pe alţii. Îmi închipui că la ţară oamenii simt altfel aderenţa la locurile natale, unde-şi au, de fapt, şi strămoşii şi familiile şi pământul – adică totul. De aceea satul însuşi poate fi considerat ca o casă părintească. Mai mult, chiar ţara capătă această valoare la un moment dat”, spunea actorul într-un interviu.


La 15 ani, se înscrie la o școală profesională de pe lângă Întreprinderea de Construcții de Avioane (ICAR) din București, la specializarea „ajustaj”.
La numai 16 ani joacă într-o trupă de amatori rolul lui Tipătescu din „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale. Astfel, prinde gustul pentru teatru.

După o încercare eşuată în anul 1951, în anul următor este admis la Institutul de Teatru şi Film, la clasa maestrului Nicolae Bălțățeanu, asistenți fiind Ion Cojar și Vlad Mugur.

Filme în care a jucat George Constantin

Abel a rengetegben / Abel în codru (1994) - Surgyelan
Începutul adevărului / Oglinda (1994)
Un été inoubliable / O vară de neuitat (1994) Trailer
Cel mai iubit dintre pământeni (1993)
Timpul liber (1993)
Domnișoara Christina (1992) - Doctorul
Trandafirul si coroana / (1991)
Getting Lucky (1990) - Jock
Cuibul de viespi (1987) - Unchiul Michel
Figuranții (1987)
Escapada (1986)
Totul se plătește (1986) - Gonfalone
Întunecare (1985)
Sezonul pescarusilor / Sezonul pescărușilor (1985)
Galax, omul păpușă (1984)
Racheta alba (Serial TV) / Racheta alba (1984)
Dragostea și revoluția (1983)
Pe malul stâng al Dunării albastre (1983) - Boierul Costi, cumnatul Zazei
Prea cald pentru luna mai (1983)
Calculatorul mărturisește (1982)
Duelul (1981)
Iancu Jianu, haiducul (1981)
Înghițitorul de săbii (1981)
Orgolii (1981) - prof. Botan
Saltimbancii (1981) - Child at the circus
Ștefan Luchian (1981) Trailer
Un echipaj pentru Singapore (1981)
Bietul Ioanide (1980) - dublaj voce Ioanide
Burebista (1980) - Burebista
Capcana (1980)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te