Care este cel mai scump vin din lume? O sticlă costă cât 12 mașini Tesla model Y

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 25.04.2024 - 11:13
Care este cel mai scump vin din lume - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
loc 1
loc 2
loc 3
loc 4
loc 5

Care este cel mai scump vin din lume? O sticlă cu licoarea lui Bachus poate fi o plăcere, o însoțire firească a unei mese gustoase sau o cheltuială exorbitantă, dacă vorbim de produsele de mare lux.. Cu banii dați pe un astfel de vin s-ar putea cumpăra o flotă de mașini Tesla.

SHARE

Care este cel mai scump vin din lume? Dacă o sticlă pe care ați dat câteva sute de lei vi se pare că are, deja, un preț piperat, pentru licorile de mare valoare se cheltuiesc adevărate averi. Astfel, o sticlă din cel mai prețios vin de pe mapamond costă cât 12 mașini Tesla model Y.

Care este cel mai scump vin din lume? O sticlă costă cât 12 mașini Tesla model Y

Un vin bun reprezintă nu doar o completare ideală a unei mese gustoase, ci și una dintre plăcerile vinovate ale multor oameni.

Sigur, majoritatea se mulțumește cu vinurile obișnuite din comerț, unde o sticlă de 300 de lei reprezintă deja un preț piperat.

Dar cel mai scump vin românesc este considerat a fi „1000 de chipuri Sforile/Fințești” de la Dealu Mare, al cărui preț ajunge și la aproape 1.500 de lei, conform finewine.md.

Sigur, mulți se gândesc și la „comorile” bahice ce stau ascunse ori sunt servite doar într-un „circuit închis” din cramele de pe cuprinsul țării, mai ales în Moldova de dincolo și de dincoace de Prut.

Dar pe lume există vinuri a căror valoare depășește cu mult orice s-ar găsi prin cramele ori pivnițele secrete românești.

Citește și: Care este cel mai scump telefon din lume? Valorează cât echipele de fotbal FCSB și Farul la un loc

Firește nu garantăm că și gustul acestora este neapărat mult mai bun decît al unei „Galbene de Odobești” de exemplu ori al unei „Băbești Negre”, dar ce e cert este faptul că prețul lor este astronomic.

Astfel, cu banii dați pe o sticlă din cel mai scump vin din lume s-ar putea cumpăra 12 mașini Tesla model Y, al căror preț începe de la 45.000 de euro (circa 48.000 de dolari), conform tesla.com.

Dar hai să vedem care sunt primele 5 cele mai scumpe vinuri din lume, potrivit claamentului realizat de sothebysrealty.ae.

Domaine de la Romanee-Conti Grand Cru 1945 - Foto: sothebysrealty.ae

Top 5 cele mai scumpe vinuri din lume

1) Domaine de la Romanee-Conti Grand Cru 1945 - 558.000 de dolari

Acest vin este un burgund care provine de la Domaine Romanee-Conti din Franța. Prețul său uluitor provine din circumstanțele excepționale în care a fost realizat.

În 1945, în urma celui de-al Doilea Război Mondial, Domaine a reușit să producă doar 600 de sticle de vin din cauza lipsei de resurse.

Domaine de la Romanee-Conti a fost unul dintre puținele vinuri pe care le producea provincia. Pe lângă circumstanțe, viticultura reputată a regiunii s-a adăugat la preț. 

Citește și: 55.000.000€, cel mai scump ceas din lume. Cine e singurul român cu un accesoriu apropiat ca valoare?

Rominee-Conti este cunoscut pentru aromele sale de fructe negre, condimente dulci și note de pădure.

Acest vin și-a dobândit prețul de 558.000 de dolari la o licitație la Geneva, Elveția, ceea ce îl face cel mai scump vin învechit din lume. 

Foto: sommelierbusiness.com

2) Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992 - 500.000 dolari

1992 a fost prima recoltă produsă vreodată de Screaming Eagle Cabernet Sauvignon. Au fost produse doar 175 de cutii, iar Screaming Eagle Cabernet era încă în curs de afirmare ca producător de vinuri de lux la acea vreme.

Vinul din 1992 este văzut ca un testament al viticulturii americane. Are note de coacăze negre care lucrează cu note savuroase de salvie și trufe, asociate cu arome de stejar, vanilie și mentă, creând un echilibru precar, dar savuros.

Citește și: Ce preț are cel mai scump parfum din lume? Cu un flacon poți cumpăra 120 de Dacii Logan

Este învechit în 60% stejar nou, nerafinat și nefiltrat. Valoarea sa provine din profilul său impresionant de aromă, din raritatea și din reputația sa de a fi una dintre bijuteriile din Napa Valley.

A fost vândut cu 500.000 de dolari la o licitație de caritate din California în anul 2000.

Foto: sommelierbusiness.com

3) Jeroboam de Chateau Mouton-Rothschild 1945 - 310.700 dolari

Jeroboam a fost produs în podgoriile lui Nathaniel Rothschild și este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune vinuri produse în ultimii 100 de ani.

Eticheta sa poartă celebrul simbol "V", care semnifică victoria forțelor aliate în cel de-al Doilea Război Mondial.

Are un gust de mure și stejar, cu arome de vanilie și condimente de copt. A fost vândut la o licitație din Londra unui cumpărător anonim.

Foto: sommelierbusiness.com

4) Cheval Blanc 1947 – 304.375 dolari

Provenind din Saint-Emilion, o comună din Franța, Cheval Blanc 1947 este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai emblematice vinuri care au existat vreodată.

Acest vin a rezistat testului timpului în ciuda faptului că a încălcat toate regulile de vinificație. Este excesiv din toate punctele de vedere, cu un conținut de alcool de 15% și 3,5 grame de zahăr rezidual pe litru.

Producția sa a fost inițial susținută, obținându-se 75 de hectolitri pe hectar. În prezent, la Chateau Nenin mai există doar 16 sticle verificate. 

Citește și: Care este cea mai scumpă ciocolată din lume? Costă cât 850 de ciocolate normale

După cel de-al Doilea Război Mondial, vinurile au fost greu de produs, deoarece butoaiele de stejar erau greu de găsit.

Cheval Blanc ar fi fost învechit în butoaie de dinainte de război, care au fost probabil uzate și reparate de către producători. Mulți dintre struguri s-au zbârcit în căldură până când a ajuns în pivniță.

Așadar, calitatea uluitoare a Cheval Blanc este într-adevăr un miracol. Are o textură extrem de groasă, aproape ca un ulei. Are un profil gustativ atipic, cu un nas de prăjitură cu fructe, ciocolată, piele, cafea și mirodenii. 

Acest vin a fost deținut de familia Jacques Fourcaud-Loussac, care a locuit pe această proprietate încă din secolul al XIX-lea.

În 1988, Bernard Arnault, CEO al grupului de bunuri de lux LVMH, și magnatul belgian Baron Albert Frère au achiziționat proprietatea și vinurile. Cheval Blanc 1947 este evaluat la 304.375 de dolari.

Foto: sommelierbusiness.com

5) Château Lafite 1869 - 230.000 dolari

Chateau Lafite 1869 este prima recoltă care a fost produsă de familia Rothschild. Valoarea sa provine din vechimea sa și din moștenirea domeniului viticol, situat în Pauillac, Franța.

Baronul James de Rosthschild, unul dintre membrii cheie ai dinastiei Rothschild, a cumpărat podgoria pentru 5 milioane de franci. După moartea sa, domeniul a fost măcinat de probleme, două războaie mondiale abătându-se asupra sa.

Al Doilea Război Mondial a fost deosebit de dificil, întrucât domeniul a fost ocupat de soldații germani care au prădat pivnițele. Cu toate acestea, a supraviețuit războiului, iar familia s-a concentrat pe producția de vinuri de prestigiu. 

Este una dintre cele mai renumite crame din lume, cu 103 hectare dedicate cultivării de vinuri de toate tipurile.

Citește și: Care sunt cele mai scumpe diamante din lume? Cu cel mai valoros se pot cumpăra 50 de tancuri Abrams

Datorită calității și longevității sale, se crede că este unul dintre cele mai bune vinuri care provin din Bordeaux.

Are o aromă bogată de fructe de pădure roșii, tutun, trufe, creion de plumb și note picante. 

Trei dintre aceste sticle au fost vândute la licitația Hong Kong Sotheby's cu 230.000 de dolari fiecare.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te