Dacă ești bolnav poți fi concediat? Condițiile în care angajatorul te poate da afară

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 16.04.2024 - 09:55
Dacă ești bolnav poți fi concediat Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Oameni la birou Foto: Freepik.com
Când poți fi concediat dacă ești bolnav Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Lipsiți tot mai des de la serviciu din cauza bolilor iar șeful vă spune că vă va da afară dacă nu munciți? Vă gândiți dacă are dreptate? Legal, în anumite condiții, angajatorul se poate despărți de o persoană bolnavă.

SHARE

Tocmai ai trecut peste o boală care te-a ținut la pat o perioadă de timp iar acum ați descoperit încă ceva ce vă împiedică să mergeți la serviciu. Șeful vă aduce în atenție că ați putea fi concediat. Este posibil acest lucru?

Mai întâi trebuie să precizăm că nu oricine este bolnav poate fi concediat. Aceasta este o concepție greșită larg răspândită.

Dacă cineva lipsește foarte frecvent sau pentru o perioadă foarte lungă de timp din cauza bolii, șeful se poate, în anumite condiții, să se despartă de el sau ea. Cu toate acestea, o gripă ocazională sau o infecție ocazională nu este un motiv de a fi dat afară.

Cu toate acestea, dacă se întâmplă să fiți concediat din cauza bolii, te poți apăra în instanță.

Dacă ești bolnav poți fi concediat? Condițiile în care angajatorul te poate da afară

În Germania, de exemplu, încetarea din cauza bolii este în general posibilă numai dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

-Există un prognostic negativ al sănătății.

-Absențele au un impact grav asupra intereselor economice și operaționale ale angajatorului.

-Interesele angajatorului depășesc pe cele ale angajatului(lor).

În termeni concreti, aceasta înseamnă: angajatorul nu trebuie doar să demonstreze că angajatul a fost adesea în imposibilitatea de a lucra din cauza unei boli în trecut, ci și să demonstreze că acest lucru este de așteptat în viitor. Acesta poate fi cazul, de exemplu, cu o boală cronică - dar nu cu una sau mai multe boli vindecate.

Citește și: Cum a reușit o profesoară să trimită 35 de copii la consiliere psihologică. A fost rapid concediată

Dar dacă cineva nu își mai poate face treaba din cauza unei boli, asta nu înseamnă că nu mai poate lucra deloc.

Înainte ca un angajator să dea afară un angajat care se află în incapacitate permanentă de muncă sau a cărui performanță este redusă semnificativ din cauza unei boli, el sau ea trebuie să verifice dacă nu poate să-l angajeze în altă parte a companiei. 

De exemplu, un meșter care nu mai poate lucra fizic din cauza unei probleme cronice de spate ar putea, de exemplu, să preia locuri de muncă în serviciu sau administrație.

Din 2004, angajatorii sunt, de asemenea, obligați să efectueze managementul integrării companiei (BEM) în cazul în care un angajat nu poate lucra mai mult de 6 săptămâni la un moment dat sau în mod repetat în decurs de un an.

Aceasta înseamnă că el trebuie să clarifice „cum poate fi depășită pe cât posibil incapacitatea de a munci și ce beneficii sau asistență pot fi utilizate pentru a preveni reînnoirea incapacității de muncă și pentru a menține locul de muncă” (Secțiunea 167 alin. 2 SGB IX).

 Dacă nu face acest lucru înainte de a renunța din cauza unei boli, rezilierea nu este automat ineficientă - dar este posibil să apară un proces de protecție în caz de concediere.

Angajatorul trebuie să furnizeze dovezi

Angajatorul trebuie, de asemenea, să dovedească că absențele cauzate de boală conduc atât la întreruperi semnificative ale proceselor operaționale, cât și la sarcini financiare.

Citește și: Contractele de muncă se schimbă din nou. Se poate întâmpla și într-o zi nelucrătoare

Acest lucru se poate întâmpla în companiile mai mici, de exemplu, dacă există o pierdere a vânzărilor din cauza absențelor frecvente a unui angajat, dacă alți angajați se confruntă adesea cu o sarcină de muncă suplimentară sau dacă angajatorul trebuie să continue să plătească salariile în cazul unor scurte frecvente. boli la termen.

Un alt punct important în cazul în care angajatorul dorește să rezilieze contractul din cauza unei boli: Trebuie să dovedească că interesele sale sunt mai importante decât interesul angajatului în menținerea locului de muncă.

 Acest lucru trebuie evaluat diferit în cazul unei boli grave într-o relație de muncă de lungă durată, fără probleme decât într-o relație de muncă scurtă, care a fost caracterizată de perioade frecvente de boală.

Așadar, concedirile din cauza bolii sunt posibile, dar sunt supuse unor reguli stricte. În practică, acestea apar rar - și atunci când se întâmplă, sunt adesea ineficiente din punct de vedere legal.

Angajații au șanse mari dacă se apără împotriva unei astfel de concedieri - și ar trebui să o facă întotdeauna. Totuși, trebuie să fii rapid: dacă nu depui o acțiune în justiție în termen de 3 săptămâni de la primirea notificării scrise de reziliere, aceasta va fi considerată efectivă din punct de vedere juridic de la început. DGB oferă protecție juridică, printre altele, în procesul de protecție în caz de concediere, scrie DGB.de.

Cum te poate concedia angajatorul dacă ești bolnav, în România

În România, angajatorul poate desface contractul de muncă în mai multe situații. Acestea sunt prevăzute în Art 61 din Codul Muncii. 

Acesta prevede că angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care țin de persoana salariatului în următoarele situații:

a) în cazul în care salariatul a săvârșit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, că sancțiune disciplinară;

b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile, în condițiile Codului de procedură penală;

c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică și/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să își îndeplinească atribuțiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;

d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.

În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d) C.mun., precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te