Cine sunt pensionarii care nu mai trebuie să depună noi documente pentru recalcularea pensiei?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 16.04.2024 - 09:15
Cine sunt pensionarii care nu mai trebuie să depună noi documente pentru recalcularea pensiei Foto: unsplash.com - rol ilustrativ

Recalcularea pensiilor i-a îngrijorat pe unii pensionari. Aceștia ar fi trebuit să aducă noi documente doveditoare ale veniturilor realizate într-o anumită perioadă de timp. Ministrul Muncii a spus că nu mai este nevoie.

SHARE

Pensionarii nu trebuie să facă drumuri inutile la serviciile private de arhivare sau la casele de pensii pentru depunerea de noi documente care să ateste veniturile realizate, dacă acestea sunt după anul 2001, a explicat ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu.

Citește și: Ce tip de pensie nu crește deloc la recalculare? 1.150.000 de pensionari o primesc. 2 exemple

Citește și: 6.100 lei pensie pentru un pensionar la recalculare. Ce indice de corecție a avut și cât a muncit? | Newsweek Romania

Citește și: În ce condiții pensionarii pot rămâne fără pensie? Avertismentul Casei de Pensii: Se aplică imediat! | Newsweek Romania

Citește și: Ce adeverințe trebuie să depună pensionarii pentru o pensie mai mare la recalculare? Cum completezi? | Newsweek Romania

Citește și: Până când mai poți cumpăra vechime în muncă pentru pensie și cât costă? Cu cât îți crește pensia?

Citește și: De ce unii pensionari iau pensia mai devreme in aprilie? În ce zi pot scoate banii de pe card?

Citește și: Grupele de muncă nu aduc bani în plus la pensie, dar te pensionează mai devreme. Explicație oficială

Declarația a fost făcută în timpul unei vizite de lucru în judeţul Sibiu, în cadrul căreia s-a întâlnit cu pensionarii din judeţ.

Cine sunt pensionarii care nu mai trebuie să depună noi documente pentru recalcularea pensiei?


"Pentru recalcularea pensiilor nu trebuie să duceţi niciun document cu venituri realizate după 2001", le-a spus Bucura-Oprescu pensionarilor, potrivit unui comunicat postat pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii.

Ea a răspuns întrebărilor adresate de pensionari şi a explicat care sunt modificările din noua lege privind sistemul public de pensii, principiile de echitate, contributivitate şi stabilitate care au stat la baza noii legi, precum şi faptul că majorarea anuală a pensiei este garantată prin lege.

Citește și: Ce categorie de pensionari va primi o indemnizație „specială”? Pe ce trebuie folosiți banii?

"Această lege a fost gândită pentru a corecta inechităţile care există în prezent. În primul rând garantăm prin lege că 1 ianuarie este data la care, an de an, se majorează pensiile. Nu vor mai fi pensii diferite în funcţie de legile care au existat de-a lungul timpului. Regula de bază a pensiilor este că pentru muncă şi contribuţii egale pensiile vor fi egale", a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Citește și: Cine sunt românii care pot ieși la pensie după doar 12 ani de muncă? Care sunt condițiile?

La 1 septembrie intră în vigoare noua lege a pensiilor. Recalcularea tuturor pensiilor va avea loc la 1 septembrie, după un calendar bine stabilit.

Mai întâi vor apărea normele metodologice necesare noii legi a pensiilor. Apoi, va începe recalcularea propriu-zisă a tuturor celor 5 milioane de pensii. Recalcularea se va termina la 1 august. Toată luna august, pensionarii vor primi informări despre cât va fi noua lor pensie. 

Citește și: Când află pensionarii cu exactitate câți bani primesc la recalculare? Anunț de la Casa de Pensii

Dar pensia recalculată va intra în buzunarul pensionarilor la data de 5 septembrie, pentru cei care iau pensia prin poștă, și la 12 septembrie, pe card. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te