Cum să îmbunătățești memoria copilului tău. Învață-l să facă față stresului și anxietății

DE Bianca Iosef | Actualizat: 13.11.2022 - 15:53
Jocuri educative- Foto: PEXELS PHOTOS

Poate deveni frustrant atât pentru părinți, cât și pentru copii atunci când cel mic uită ce l-ai rugat sau anumite informații. Însă memoria poate fi îmbunătățită.

SHARE

Problemele de memorie se pot reflecta în incapacitatea copilului de a-și aminti lucruri, uitare constantă (de exemplu, uitarea temelor la școală) sau nevoia de a-și reaminti regulat să facă ceva. Dar există o veste bună: mai multe studii au arătat că îți poți ajuta copilul să-și îmbunătățească memoria pe termen lung.

1. Pune-l să povestească ce a făcut 

Îl putem ajuta pe cel mic să-şi păstreze amintirile dacă-l stimulăm să povestească, de pildă, ce a făcut la grădiniţă. Astfel îi permitem să retrăiască emoţiile din timpul zilei şi să şi le ancoreze mai bine în memorie. Totodată, acelaşi lucru se întâmplă şi dacă îi povestim copilului propriile noastre amintiri despre un eveniment. 

Citește și: Alegeri în SUA: Democrații păstrează controlul Senatului. Biden salută succesul

2. Mediul înconjurător are un rol hotărâtor

Cu cât mediul înconjurător e mai bogat în diversitatea obiectelor, formelor, culorilor, sunetelor şi mirosurilor, în experienţe, descoperiri, cu atât memoria unui copil va fi mai bună. Iar dacă adăugăm acestui mediu amprenta educaţiei oferite de părinţi  –   explicaţii oferite cu calm, bucurie, jocuri de antrenare a memoriei  –  atunci vom înţelege de ce unii copii au o memorie mai bună decât a altora.

Citește și: Patru țări mediteraneene din UE denunţă sistemul de gestiune a migranților

3. Exerciţiile necesare 

Şi iată un lucru valabil şi în cazul unui copil care nu are dificultăţi de atenţie: e bine să observi ce tip de memorie i se dezvoltă mai bine – auditivă, vizuală –  şi s-o încurajezi. Şi să nu uiţi că exersarea memoriei nu o toceşte, dimpotrivă, şi că pentru a avea o memorie bună are nevoie de somn, odihnă, activităţi recreative, alimentaţie corectă, stimulare. Totul prin joc, voie bună, calm, fără ameninţări. 

4. Ajută-ți copilul să facă față stresului și anxietății

Stresul și anxietatea pot interfera cu capacitatea copilului de a-și aminti lucruri. Este important pentru ei să știe că au sprijinul tău și că a învăța lucruri noi poate însemna să eșueze înainte ca acele informații noi să fie reținute permanent. 

Învățarea copilului cu mecanisme de adaptare, cum ar fi respirația profundă sau numărarea până la 20, îl poate ajuta să facă față anxietății. Asigurarea faptului că are o activitate suficientă este, de asemenea, importantă pentru a-l ajuta să elibereze stresul și pentru bunăstarea sa generală. 

Somnul și odihna insuficiente pot explica, de asemenea, anxietatea copilului tău, sănătatea mintală, cât și capacitatea lor de a procesa informații.

5. Redu numărul de instrucțiuni

Dacă micuțul tău uită tot ce ar fi trebuit să facă sau dacă sarcinile sau treburile lui sunt întotdeauna doar pe jumătate terminate, asta poate însemna că procesează informații dificile. 

O modalitate ușoară de a evita acest lucru este reducerea numărului de instrucțiuni pe care le primește. De exemplu, îi poți oferi câte o instrucțiune pe rând și îi poți cere să vină să te vadă imediat ce au terminat ceea ce le-ați cerut să facă, potrivit Totul despre mame

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te