România și Moldova, pregătiri de război cu arme NATO contra Rusiei. Atacăm cu blindate Piranha 5

DE Adina Mutăr | 20.05.2024 - 20:01
România și Moldova, pregătiri de război cu artilerie și arme NATO contra Rusiei- Foto: X/Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan" (imagine cu caracter ilustrativ)

România și Moldova, pregătiri de război cu artilerie și arme NATO contra Rusiei, la exercițiul militar Wind Spring-24. Atât Moldova, cât și România sunt amenințate în mod constant de Moscova.

SHARE

România și Moldova, pregătiri de război cu artilerie și arme NATO contra Rusiei. 

Exercițiul Wind Spring-24 se înscrie într-un plan de activități comune de pregătire pentru anul 2024 între Brigada 2 Infanterie Motorizată a Forțelor Armate ale Republicii Moldova și Brigada 81 Mecanizată a Armatei Române.

Brigada 81 Mecanizată a fost înființată la 1 martie 1995 și a participat la misiuni în toate teatrele de operaţii în care Armata României a fost prezentă: Angola, Albania, Balcanii de Vest, Irak, Afganistan.

România și Moldova, pregătiri de război cu arme NATO contra Rusiei. Atacăm cu blindate Piranha 5

 Începând cu anul 2010, marea unitate poartă numele generalului Grigore Bălan, care a făcut parte din primele unități militare românești înființate în Transilvania și a căzut la datorie în septembrie 1944, în luptele pentru eliberarea Ardealului.

Militarii Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” au desfășurat, în poligonul Centrului de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, un exercițiu de tip FTX (exercițiu tactic în teren), menit să evalueze capacitatea operațională a tuturor structurilor implicate, a comunicat Ministerul Apărării Naționale.
 
Bazat pe un scenariu fictiv, exercițiul a angrenat forțele de manevră, sprijin de luptă și sprijin logistic din cadrul marii unități.

Brigada 81 Mecanizată este în curs de modernizare și dotare cu echipamente la standarde NATO, fiind „foarte importantă pentru apărarea Transilvaniei și a Moldovei” după cum comunica Ministerul Apărării Naționale în urmă cu doi ani.

Brigada are batalioane de infanterie, artilerie, tancuri, apărare antiaeriană și sprijin logistic, dar și subunități de cercetare, comunicații și informatică, de geniu, apărare chimică, bacteorologică, radiologică și nucleară.

Batalionul 812 Infanterie ”Bistrița” (”Șoimii Carpaților”) a participat la cele mai multe misiuni în afara granițelor țării.

Citește și: Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest, de sodați antrenați de NATO

Printre dotările moderne, brigada a primit transportoare blindate Piranha V, dezvoltate de General Dynamics UK și Mowag, proiectate pentru a îndeplini cerințele armatei britanice ale programului Future Rapid Effect System (FRES).

Exercițiile comune România-Moldova au loc la poligonul militar Cincu și vor dura până la 24 mai.

Înainte de începerea exercițiului, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a declarat că scopul exercițiului este instruirea și îmbunătățirea procesului decizional.

Citește și: „Cocktail-ul” cu care Putin e învins: avioane F-16 cu rachete SUA, drone de spionaj, sisteme Patriot

De asemenea, întărește cunoștințele și abilitățile tactice și operaționale și crește interoperabilitatea între participanți de la lupta în tranșee la cea în localitate,

După cum s-a raportat anterior, Armata Națională a Moldovei va desfășura exerciții de mobilizare a rezerviștilor, ca parte a verificării de rutină a pregătirii și aptitudinilor lor de luptă.

Exercițiile se vor desfășura în a doua jumătate a lunii mai, prima etapă urmând să se desfășoare în perioada 20 – 24 mai, iar a doua în perioada 27 – 31 mai, potrivit mil.in.ua.

Potrivit Ministerului, acesta va fi al doilea antrenament al rezerviștilor din acest an. Primul a avut loc în martie, iar al treilea este programat pentru iunie.

Rezerviștii moldoveni își vor putea îmbunătăți cunoștințele despre reglementările militare, abilitățile de manipulare a armelor cu ”Șoimii Carpaților”, veterani din teatre de operații, în cadrul exercițiului Wind Spring 24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te