Ambasadorul rus Kuzmin i s-a plâns lui Putin că a fost convocat la MAE. Ce i-a reproșat România?

DE Petre Bădică | Actualizat: 18.03.2024 - 15:54
Ambasadorul rus Kuzmin s-a plâns lui Putin că a fost convocat la MAE. Ce i-a reproșat România? - Foto: Colaj

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzimin s-a plâns lui Putin că a fost convocat la MAE. România i-a reproșat că a Moscova a făcut declarații violente la adresa României care și-a cerut tezaurul înapoi. Kuzmin a vorbit în presa controlată de Kremlin.

SHARE

Ambasadorul Kuzmin a fost convocat, ieri, la Ministerul Afacerilor Externe după cuma informat și Newsweek România în cursul zilei de ieri. 

„Ambasadorului i-a fost transmisă nemulțumirea profundă a părții române cu privire la maniera deformată, trunchiată și neconformă în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federației Ruse, teme importante, cu relevanță bilaterală, care își au originea în trecutul istoric”, potrivit MAE.

Ambasadorul rus Kuzmin s-a plâns lui Putin că a fost convocat la MAE. Ce i-a reproșat România?

Citește și: Ambasadorul Rusiei, convocat la MAE după ce Rusia s-a lăudat că a ucis 349 de români

Rusia a reacționat violent după ce Parlamentul European a viotat o rezoluție prin care cere Rusiei să restituie tezaurul românesc care se află în Rusia.

Citește și: Rusia, tot mai agresivă cu România. Medvedev: „Niște obraznici!” Ce l-a enervat?

Un alt motiv pentru convocarea lui Kuzmin au fosr declarațiile minsiterului Apărării de la Moscova care s-a lăudat că a ucis 349 de români. Informația a fost preluată de pagina de FB a ambasadei ruse la București.

Newsweek România a informat, în prmeieră, despre acest eveniment.

Citește și: Rusia a ucis 349 de români care luptau de partea Ucrainei. Moscova a recunoscut oficial măcelul

La doar 24 de ore de la convocarea ambasadorului Kuzmin, în presa controlată de Kremlin a apărut un interviu cu ambasadorul rus la București. Acesta spune că acuzațiile României au fost absurde și false, că nu există niciun motiv să dezmintă.

Kuzmin spune că chemarea sa la MAE a fost cel mia ciudta lucru care i s-a întâmplat de când e ambasador.

Ce a spus Kuzmin în presa controlată de Putin

Ambasadorul rus în România Valeri Kuzmin a fost convocat la Ministerul de Externe al României în legătură cu "o serie de declarații recente ale părții ruse", începe articolul publicat în presa rusă și consultat de Newsweek România.

După cum se arată în mesaj, "ambasadorului i-a fost transmisă profunda nemulțumire a părții române în legătură cu modul distorsionat, trunchiat și inconsecvent din mesajele publice făcute Ambasadei Rusiei pe marginea unor subiecte importante care își au originea în trecutul istoric".

"Într-o formă impersonal de vagă, ne-a fost prezentată o afirmație, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, carede nartură emoțională și sordidă făcută de Ambasadă", a declarat diplomatul pentru TASS, agenție de presă rusă controlată de Kremlin și de Putin.

NU dezmințim nimic!

"Deoarece subiectul conversației nu a fost clar precizat, am putut doar să ghicesc că era vorba despre reacția noastră la acțiunile europarlamentarilor români în timpul adoptării recentei rezoluții a Parlamentului European privind returnarea unor cantități de aur românesc (Tezaur n.red.) sustrase de Rusia acum mai bine de 100 de ani”,a  spus Kuzmin.

„Acesta a fost cel mai vag demers pe care l-am întâlnit în timpul șederii mele în România", a precizat Kuzmin, adăugând că "ambasadorul a protestat în legătură cu modul în care România prezintă activitatea de informare ambasadei". 

"La rândul meu, am spus că, dacă se dovedește că unele fapte pe care le-am prezentat nu sunt adevărate, suntem gata să publicăm o dezmințire", a continuat diplomatul.

"În conformitate cu litera și spiritul Convenției de la Viena, o misiune diplomatică într-o țară străină trebuie să aducă la cunoștința conducerii acestuia și a opiniei publice poziția oficială a guvernului său (rus n.red.)", a subliniat Kuzmin.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te