VIDEO Ce blindate, tancuri, sisteme antidronă trimite Occidentul în Ucraina. Rusia, în defensivă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.01.2023 - 21:36
vehicule blindate de luptă Stryker /Foto: usarmy

Oficialii americani și ucraineni au declarat că tirul de artilerie al Rusiei a scăzut dramatic față de nivelul ridicat din timpul războiului. În unele locuri, acesta a scăzut cu până la 75%. În schimb, aliații ultradotează armata ucraineană.

SHARE

Compania cehă de armament Excalibur Army, care modernizează tancuri pentru Ucraina, investește în extinderea capacității de producție din cauza creșterii cererii de echipamente militare.

Peste 27 de milioane de euro vor fi cheltuite pentru a construi un alt atelier de producție și pentru a instala noul echipament la uzina Sternberk, relatează Radio Praga International.

Excalibur Army, care este membră a holdingului de inginerie și armament Czechoslovak Group (CSG), a câștigat recent un contract pentru modernizarea a 90 de tancuri Т-72.

Finanțarea reparării și reînnoirii tancurilor se realizează în cadrul asistenței militare acordate Ucrainei pe cheltuiala Statelor Unite și a Olandei.

Statele Unite și Olanda vor restaura 45 de echipamente fiecare, valoarea totală a lucrărilor fiind de aproximativ 90 de milioane de dolari.

Republica Cehă va transfera Ucrainei tancuri Т-72 restaurate și modernizate și ARV-uri TATRA TREVA 30, a anunțat Petr Fiala, prim-ministrul ceh.

Italia livrează sistem antiaerian SAMP


Italia intenționează să furnizeze Ucrainei un sistem de apărare antirachetă pentru a se apăra împotriva atacurilor rusești.

Antonio Tajani, ministrul italian al Afacerilor Externe, a declarat marți că Italia colaborează cu Franța pentru a rezolva problemele legate de desfășurarea SAMP/T, relatează Reuters.

Presa subliniază că un element important din cauza căruia nu s-a luat încă decizia este îngrijorarea privind privarea armatei italiene de sisteme de apărare aeriană, deoarece două din cele cinci baterii de rachete sunt deja angajate în Kuweit și Slovacia.

După cum s-a raportat anterior, la sfârșitul anului 2022, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskyi, a avut o conversație telefonică cu Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei.

Meloni a informat că Italia are în vedere furnizarea de sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina.

SUA trimit blindatele Stryker

Statele Unite iau în considerare trimiterea de vehicule blindate de luptă Stryker în Ucraina, potrivit Politico.

Vehiculele de luptă blindate ar trebui să ajute Kievul să respingă o așteptată ofensivă de primăvară a Rusiei.

Potrivit unui oficial al Departamentului Apărării, Stryke ar putea face parte din următoarea tranșă de ajutor militar.

Administrația americană ar putea anunța pachetul de asistență la sfârșitul săptămânii viitoare, în jurul datei următoarei reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei din Germania (format "Ramstein").

Vehiculele blindate de luptă cu opt roți Stryker pot funcționa pe zăpadă, noroi și nisip.

În plus, trupele ucrainene urmează să înceapă antrenamentul pe sistemul de rachete Patriot în Statele Unite chiar săptămâna viitoare, au declarat pentru CNN doi oficiali americani.

Programul de pregătire va avea loc la Fort Sill, în Oklahoma, unde SUA își desfășoară propriile antrenamente privind operarea și întreținerea sistemului avansat de apărare aeriană. Fort Sill este una dintre cele patru locații de pregătire de bază ale armatei și găzduiește școala de artilerie de câmp.

Suedia dotează Ucraina cu tunuri Archer

Suedia va transfera Ucrainei tunuri autopropulsate Archer în cadrul unuia dintre următoarele pachete de ajutor militar, a declarat Tobias Billström, ministrul Afacerilor Externe al Suediei.

Potrivit acestuia, Ucraina trebuie să primească mai multe arme ofensive pentru a respinge ocupația rusă, iar Suedia trebuie să contribuie la aceasta.

Componenta de artilerie a tunurilor autopropulsate Archer este reprezentată de un tun FH 77B de 155 mm cu o țeavă de 55 calibru. Încărcătorul automat îi permite să lanseze șase proiectile în 30 de secunde pe traiectorii diferite.

Sistemul de artilerie Archer este capabil să tragă întreaga gamă de muniție standard NATO, inclusiv muniția BONUS și proiectilele teleghidate M982 Excalibur, care sunt utilizate în prezent de artileriștii din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei.

Distanța maximă este de 30 km cu un proiectil convențional (HE), 40 km cu un proiectil asistat de rachetă (HE ER) și 60 km cu un proiectil ghidat Excalibur.

Sisteme antidronă VAMPIRE de 40 milioane $

L3Harris Technologies a anunțat că a primit un contract din partea Departamentului american al Apărării pentru furnizarea de sisteme de rachete VAMPIRE pentru Ucraina.

Informațiile despre acest lucru au fost publicate pe site-ul oficial al L3Harris. Acest contract este evaluat la 40 de milioane de dolari.

Potrivit comunicatului de presă al companiei, sistemul mobil VAMPIRE va permite forțelor terestre ucrainene să detecteze și să doboare dronele inamice, precum și să lovească ținte terestre inamice.

Se așteaptă ca noul sistem să ajute Ucraina să consolideze semnificativ apărarea aeriană și să protejeze infrastructura civilă.

În cadrul contractului, L3Harris trebuie să instaleze sistemul VAMPIRE pe vehiculele pe care le va furniza guvernul american.

Contractul prevede furnizarea a 14 sisteme VAMPIRE către Pentagon: patru până la jumătatea anului 2023 și alte zece până la sfârșitul anului 2023.

Marea Britanie dă tancuri Challenger 2

Regatul Unit ar putea transfera Ucrainei aproximativ zece tancuri Challenger 2. Acestea  sunt suficiente pentru a echipa o escadrilă, potrivit Sky News. 

Discuțiile privind tancurile au loc de câteva săptămâni. Se subliniază, de asemenea, că o astfel de mișcare ar marca o intensificare semnificativă a sprijinului occidental pentru Ucraina și ar putea contribui la determinarea altor aliați să ajute Ucraina cu vehicule blindate.

Artileria Rusiei, pe ducă

Oficialii americani și ucraineni au declarat că tirul de artilerie al Rusiei a scăzut dramatic față de nivelul ridicat din timpul războiului; în unele locuri, acesta a scăzut cu până la 75%, potrivit CNN.

„Oficialii americani și ucraineni nu au încă o explicație clară asupra acestei scăderi. Este posibil ca Rusia să raționalizeze cartușele de artilerie din cauza rezervelor scăzute sau ar putea face parte dintr-o reevaluare mai largă a tacticilor în fața ofensivei ucrainene de succes", relatează CNN.

Potrivit surselor CNN, scăderea izbitoare a tirurilor de artilerie este o dovadă în plus a poziției tot mai slabe a Rusiei pe câmpul de luptă la aproape un an de la invazie.

Reprezentanții serviciilor secrete americane consideră că Vladimir Putin, președintele rus, se pare că se agită mai mult pentru a-și consolida sprijinul politic intern, decât de strategiile armatei sale, în parte eșuate.

Și Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a recunoscut, în cadrul reuniunii grupului de lucru privind industria militară, că rivalii agresiunii armate sunt înaintea Rusiei în ceea ce privește modernizarea tancurilor T-72 din epoca sovietică, potrivit Interfax.

„Chestiunea cheie a întâlnirii noastre de astăzi este producția, repararea și furnizarea de tancuri. Aceasta este o sarcină de cea mai mare importanță. Am informat deja unii colegi și am atras atenția, de exemplu, asupra informației că adversarii noștri au finanțat modernizarea a 100 de tancuri T-72, subliniez - nu niște tancuri străine, ci T-72, rămase din patrimoniul sovietic”, a spus Medvedev, subliniind importanța „să se țină pasul” cu modernizarea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te