China și Rusia se bat să ocupe porturi strategice în Africa. SUA și-au trimis navele de război

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.05.2024 - 21:22
China și Rusia se bat să ocupe porturi strategice în Africa. SUA și-au trimis navele de război - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

China și Rusia se bat să ocupe porturi strategice în Africa. SUA și-au trimis navele de război. China caută de câțiva ani să stabilească o bază navală pe coasta de vest a Africii și când să reușească a fost scoasă din cărți de Rusia. Acum intervine SUA.

SHARE

China și Rusia se bat să ocupe porturi strategice în Africa. SUA și-au trimis navele de război. 

Namibia a fost abordată de Beijing încă din 2015, apoi a fost Guineea Ecuatorială, și recent, Gabon. Ali Bongo ar fi dat undă verde unui astfel de proiect în august 2023, spre marea consternare a Statelor Unite.

Însă lovitura de stat care a avut loc la scurt timp după a pus această chestiune în așteptare.

În schimb, Rusia tocmai a încheiat un acord de cooperare militară cu Sao Tome și Principe, o țară insulară membră a Comunităţii Ţărilor de Limbă Portugheză [CPLP], de la independenţa sa de Portugalia în 1975.

China și Rusia se bat să ocupe porturi strategice în Africa. SUA și-au trimis navele de război

Capacitățile militare ale Sao Tome și Principe sunt foarte modeste, până la punctul de a fi cele mai slabe de pe continent. Dar, la 24 aprilie, la Sankt Petersburg, guvernul Sao Tome a semnat un acord militar prin care autorizează Rusia să desfășoare avioane și nave militare în arhipelag.

Cele două părți au convenit să coopereze în pregătirea comună a trupelor, recrutarea forțelor armate, utilizarea armelor și echipamentelor militare, logistică, schimbul de experiență și informații în cadrul combaterii extremismului și terorismului internațional, educația și formarea personalului, potrivit opex360.com.

Americanii sunt îngrijorați de interesul celor două puteri pentru coasta africană, pentru că Oceanul Atlantic este mult mai „îngust” decât Pacificul, iar o bază navală pe coasta Africii de Vest ar permite  apropierea de Statele Unite.

Totodată, ar controla și Golful Guineei, o regiune strategică. o rută de tranzit pentru comerțul maritim, aprovizionarea cu petrol către Europa, dar și trafic de arme, de persoane și de droguri.

Portugalia, apoi alte țări europene, și-au exprimat surprinderea, îngrijorarea și nedumerirea față de acordul cu Rusia, care continuă să acapareze zone strategice din Africa, stabilind puncte de sprijin în Libia, Republica Centrafricană și Sahel. Adică aproape de Mozambic și Guineea Bissau, alte două foste colonii portugheze.

SUA, mai pragmatică, și-a trimis nave de război pentru exercițiul Leul African în Golful Guineei. Recent, baza plutitoare a US Navy Herschel Woody Williams a intrat în Port d'Ouando, adiacent capitalei Gabonului, Libreville, ca parte a etapei Obangame Express.

2.000 de militari din peste zece țări, precum și 40 de echipamente militare, participă la exercițiu. Partea leului este reprezentată de Marina SUA.

O parte importantă a acestui exercițiu este utilizarea dronelor marine, ca cele cu care Ucraina a distrus Flota Mării Negre a Rusiei. Aviz Kremlinului!

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te