Putin bagă zeci de milioane $ în opoziția anti-Maia Sandu. Acuză că Moldova se „dizolvă” în România

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.05.2024 - 10:11
Putin bagă zeci de milioane $ în opoziția anti-Maia Sandu. Pretinde că Moldova se dizolvă în România - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter informativ)

Putin bagă zeci de milioane $ în opoziția anti-Maia Sandu. Acuză că Moldova se „dizolvă” în România.Kremlinul a aruncat resurse imense în spatele unei noi opoziții moldovenești centrată pe omul de afaceri prorus Ilan Șor, 37 de ani, dar rezultatele nu se arată.

SHARE

Putin bagă zeci de milioane $ în opoziția anti-Maia Sandu. Acuză că Moldova se „dizolvă” în România.

Moscova a cheltuit zeci de milioane de dolari iar Șor abia dacă ia 4% și nu reușește să atragă alegătorii neangajați,

Șor a fost mesagerul a ceea ce este vizibil un efort susținut de Rusia de a prelua inițiativa politică de la  forțele pro-occidentale conduse de președintele Maia Sandu, potrivit analiștilor de la Cepa

El lipsește din Moldova din 2019 și riscă o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru implicare într-un furt de bancă de un miliard de dolari dacă se întoarce.

 Putin bagă zeci de milioane $ în opoziția anti-Maia Sandu. Acuză că Moldova se „dizolvă” în România

Partidele mai mici pro-Rusia din Moldova, inclusiv cel al lui Șor, au anunțat de la Moscova lansarea unui bloc electoral „Victoria” pentru a contesta viitoarele alegeri prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), programate pentru 20 octombrie.

El este căsătorit cu starul pop rus Jasmine și s-a dovedit dispus să perturbe sistemul din Moldova și, ca urmare, a fost sancționat de SUA ca agent pro-rus.

În iunie 2022, a organizat o serie de proteste de lungă durată și haotice împotriva guvernului Sandu la Chișinău, ulterior reieșind că au fost finanțate de Rusia.

Aceasta a dus la radierea de către instanță a partidului lui Șor, dar ulterior s-a revenit asupra deciziei. 

Un alt partid – Șansa – a primit 55 de milioane de dolari din finanțare rusă, canalizată prin Șor, a declarat Serviciul de Securitate al Republicii Moldova.

Un sondaj recent a constatat că Șor a primit doar 4% din voturi într-o alegere ipotetică, iar sondajele mai recente o arată pe Sandu în creștere cu 20 de puncte față de Dodon, cu Șor devenind cantitate neglijabilă. 

Citește și: Rusia, halucinant: Armata României, gata să intre în Moldova. Echipamentele militare au fost duse

Platforma Victoria, formată exclusiv diin lideri pro-ruși este puțin probabil să atragă mulți alegători de la Sandu. 

Kremlinul se teme că nu poate împiedica o mișcare decisivă spre Europa de Vest și departe de viziunea sa eurasiatică pentru Moldova.

Sondajele arată un avans de 8% pentru cei susceptibili de a susține votul pro-UE, ceea ce ar putea însemna că cea mai bună șansă a Kremlinului de a deraia procesul va veni din câștigarea controlului asupra președinției și Parlamentului țării.

Citește și: VIDEO Rusia acuză că va fi atacată din România cu avioane F-16. Piloții, instruiți lângă București

Canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar susține că, recent, la Londra, a avut loc o întâlnire în cadrul Dialogului Strategic Moldova-Marea Britanie, la care britanicii au promis autorităților moldovenești să-și implice serviciile de informații înainte de alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană.

Serviciile de informații britanice ar fi avertizat autoritățile de la Chișinău cu privire la o serie de „atacuri hibride rusești” înaintea alegerilor și a unui referendum din toamnă, promițând că va împărtăși informații.

Potrivit comunicatului de presă oficial, britanicii intenționează să ajute Republica Moldova „să ia calea libertății și independenței” și, prin urmare, să susțină „reformele democratice” în țară.

Rușii acuză că un astfel de „sprijin” înseamnă supravegherea oficială a Comisiei Electorale Centrale din Moldova de către agenția de stat britanică UK Aid Direct. Alți curatori ai procesului electoral din țară sunt USAID din SUA și guvernul Olandei.

Cu asemnea ajutor, Rusia nu va putea manipula voturile în favoarea acoliților săi.

„Toate acestea sunt doar o altă manifestare a faptului că Moldova este de fapt sub control extern. Este  evident că occidentalii o vor ajuta pe protejata lor Maia Sandu să fie realeasă cu orice preț și să obțină rezultatul dorit la referendum. Iar aceasta din urmă înseamnă automat absorbția țării de către România vecină și soluționarea „chestiunii moldovenești”, scrie Telegram/Rybar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te