Pentru Bibi Netanyahu, ceasul ticăie. Există precedente notabile. La fel au păţit şi alţii

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.10.2023 - 13:42
Pentru Bibi Netanyahu, ceasul ticăie - Foto: Profimedia Images

În pofida aparenţei actuale de forţă, Bibi Netanyahu este azi mai slab decât oricând. Faptul că a acceptat să excludă din cabinetul său doi miniştri extremişti, ca să se coalizeze în cabinetul de război cu opoziţia, dovedeşte acest lucru.

SHARE

Benny Ganz, un fost militar de top, membru al Knessetului, unul dintre liderii Opoziţiei, vechiul său adversar politic, este acum membru al cabinetului de război. Aceasta este cea mai mare pierdere de popularitate pentru Netanyahu.

În cele peste trei decenii ale sale în politică, Benjamin Netanyahu a acumulat aproape la fel de multe porecle, câte alegeri a câştigat.

Pentru Bibi Netanyahu, ceasul ticăie

I s-a spus „Magicianul”, pentru capacitatea sa neobișnuită de a scoate victoria politică dintre fălcile înfrângerii aparent inevitabile.

A fost „Regele Bibi”, pentru că a rămas în vârful politicii israeliene mai mult decât oricine altcineva în politica agitată a democraţiei israeliene.

Și, în mod universal, deși nu neapărat afectuos: este simplu, vechi, „Bibi”. Dar mai este o poreclă cu care adversarii săi s-au delectat și care acum apare zdrențuită: „Domnul Securitate”.

Citeşte şi: Directorul serviciilor de informații din Egipt l-ar fi avertizat pe Netanyahu cu zece zile în urmă

Cum a mers totul, de data asta, atât de rău? -  se întreabă Elliott Gotkine, pentru CNN. Rămâne neclar cum au reușit peste 1.000 de militanți Hamas să ia Israelul prin surprindere atât de devastator, ucigând – după cum a scris președintele Isaac Herzog – mai mulți evrei într-o singură zi decât oricând, de la Holocaust încoace.

Deocamdată, oponenții lui Netanyahu nu cer ca acesta să demisioneze. „Nu mă ocup acum de cine este de vină sau de ce am fost surprinși”, a spus fostul prim-ministru Yair Lapid, acum liderul Opoziției, alt adversar al lui Bibi Netanyahu.

„Nu este momentul, nu este locul.” Dar acel timp și locul vor veni. Într-adevăr, potrivit lui Amit Segal, comentator politic șef al Canalului 12 din Israel, surpriza ar fi dacă prim-ministrul Bibi va supraviețui acestui război, nu dacă va deceda politic.

Citeşte şi: Premierul israelian Benjamin Netanyahu, spitalizat de urgență. Are nevoie de stimulator cardiac

„Ar crea un precedent național”, a spus el. „Istoria israeliană ne-a învățat că fiecare surpriză și criză a dus la prăbușirea Guvernului.

Așa a fost cazul în 1973 [după Războiul Yom Kippur], cu Golda Meir, în 1982, cu Menachem Begin, în primul război din Liban, și în 2006, cu Ehud Olmert, în al doilea război din Liban. Ceasul ticăie". 

Istoria oferă cu siguranță o comparație utilă: ultima dată când serviciile de informații israeliene au eșuat în acest fel – și cu atât de multe victime – a fost acum aproape 50 de ani, când Egiptul și Siria au invadat Israelul, de Yom Kippur.

Citeşte şi: Beniamin Netanyahu încearcă încă o jonglerie, poate cea mai dură de până acum

Acesta totuși a fost un război „care a urmat un fel de logică a normelor și regulilor”, a spus Yohanan Plesner, președintele Institutului pentru Democrație din Israel.

„Am negociat pacea cu președintele [egiptean] Sadat câțiva ani mai târziu, cu sprijinul majoritar al Knesset-ului. Nu vom negocia nicio pace cu Hamas. Este un joc cu totul diferit”, a explicat Plesner.

Un fel de negociere – probabil prin intermediari, cum ar fi Egiptul – este inevitabilă. Chiar dacă Israelul lovește Gaza aerian, Tel Avivul impune un asediu complet  asupra enclavei și se pregătește pentru o posibilă invazie terestră, pentru a decima Hamas.

Ostatici

Netanyahu trebuie, de asemenea, să găsească o modalitate de a elibera cei 150 de ostatici duși de militanți în interiorul Fâşiei Gaza.

După 10 luni, în care a înfruntat protestele împotriva contrareformei sale judiciare controversate și dezbinătoare, cazul lui de corupție – și o experiență aproape de moarte – îl fac să fie aproape învins pe Bibi.

Poate fi o consolare puțin, pentru el, faptul că Hamas a reușit performanţa să reunească Israelul.

„Ultimul lucru de care israelienilor le pasă în acest moment este cariera politică a lui Netanyahu”, a spus Plesner, care servește și în rezervele forțelor speciale israeliene, unde este maior.

Terminator

De asemenea, merită să ne amintim că Bibi a fost șters din politică de nenumărate ori, înainte – doar pentru ca să se întoarcă, precum Terminator, pentru a-și învinge adversarii politici.

De data aceasta însă lucrurile stau diferit. De data aceasta, a fost forțat să intre într-un război pe care nu l-a ales, când poate că a fost distras de alte lucruri.

Concentrarea sa asupra aşa-zisei reforme judiciare nu a ajutat. Această invazie a Hamas ar fi fost planificată cu 12 până la 18 luni în urmă, când Netanyahu era în opoziție.

Să trăieşti cu monstrul în curte

Calculul greșit, a spus el, a fost că Hamas urmărea concesii economice și o atenuare a blocadei Israelului asupra Fâşiei Gaza. „La sfârșitul zilei, este un regim nazist care caută să ne distrugă pe toți. Și nu poți trăi cu un monstru în curtea ta”, spune Amit Segal, jurnalist la Channel 12.

Dacă Netanyahu și Forțele de Apărarea Israelului sunt capabile să omoare monstrul, aceasta este o chestiune care poate deveni mai clară în zilele și în săptămânile următoare.

Pe termen scurt, acest lucru ar putea marginaliza ceea ce Lapid descrie ca fiind elementele mai extreme și disfuncționale ale coaliției lui Bibi Netanyahu.

„O anumită parte a populației se va aștepta la un răspuns foarte, foarte dur”, a spus Plesner, „și se va baza pe un joc cu sumă zero: suntem fie noi, fie ei”. Și de data aceasta, „Mr Security” s-ar putea să nu reușească.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te