Ce se întâmplă cu liceele care au promovabilitate 0 la Bac? Zeci de școli sunt în această situație

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 26.04.2024 - 18:38
Ce se întâmplă cu liceele care au promovabilitate 0 la Bac? Zeci de școli sunt în această situație Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilsutrativ)

Ministerul Educației a publicat un raport în care a fost prezentată lista liceelor de stat care nu au niciun candidat care să fi promovat examenul de Bacalaureat. Acest lucru va atrage o sancționare a unităților de învățământ.

SHARE

În 2023, candidații din 29 de licee de stat n-au promovat examenul național de Bacalaureat, potrivit datelor Ministerului Educației. În 2022, 20 de unități de învățământ n-au avut niciun candidat care să ia examenul de Bacalaureat, conform sursei citate anterior.

În 2021 au fost 22 de astfel de unități de învățământ, iar în 2020 erau 20 de licee fără niciun candidat promovat la bac, conform Edupedu.

Ce se întâmplă cu liceele care au promovabilitate 0 la Bac? Zeci de școli sunt în această situație

Anul trecut, județele cu câte 2 licee fără niciun candidat promovat sunt următoarele: Alba, Bacău, Buzău, Gorj, Olt și Satu Mare, potrivit datelor Ministerului Educației.

Tot în 2023, în județele Constanța și Harghita sunt câte 3 unități de învățământ fără niciun candidat care să fi promovat examenul.

Citește și: 100.000 de copii, înscriși în clasa întâi în urmă cu 12 ani, nu vor ajunge, luni, la Bacalaureat

Ordinul nr. 6.801 din 12 decembrie 2023, pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antepreșcolari/preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular pentru anul școlar 2024-2025, stabilește că liceele care, în sesiunile cumulate din 2023 ale examenului de bac, niciun candidat nu a promovat examenul nu vor propune cifră de școlarizare la clasa a IX-a cu frecvență zi.

Școlile vor fi penalizate

Articolul 10 – „(1) Propunerile privind cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a, cu frecvență, zi, învățământ liceal, corespunzătoare filierei/profilului/specializării/calificării profesionale se vor face de către unitățile de învățământ pentru care acestea au obținut autorizarea de funcționare provizorie/acreditarea prin ordin de ministru.

Unitățile de învățământ care, în sesiunile cumulate din anul 2023 ale examenului de bacalaureat, au înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de un singur absolvent nu vor propune cifră de școlarizare la clasa a IX-a cu frecvență zi.”

Citește și: Ce cuvânt i-a speriat pe elevii de la Bacalaureat care „au fugit” pe Internet să îl caute?

În documentul trimis de Ministerul Educației se arată că liceele fără niciun promovat la bac își vor continua activitatea, ca unități de învățământ liceal, putând școlariza pe nivel liceal, formele de învățământ seral și frecvență redusă.

Absolvenții nivelului profesional, de asemenea, vor avea posibilitatea de a continua studiile de nivel liceal în cadrul acelorași unități de învățământ. 

„În situația în care la unele dintre unitățile de învăţământ menționate anterior se va constata promovabilitate la examenul de bacalaureat, acestea vor avea posibilitatea de a școlariza pe nivel liceal, clasa a IX-a, forma de învățământ zi, începând cu anul școlar următor”, transmite Ministerul Educației.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te