Ce se întâmplă cu elevii de nota 10 după ce termină școala? Unii sunt medici sau avocați, alții...

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.04.2024 - 15:57
Ce se întâmplă cu elevii de nota 10 după ce termină școala Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Sunt mulți copii care în timpul școlii învață bine la cât mai multe materii. De ce el mai multe ori sunt împinși de la spate de părinți. Unii ajung să aibă joburi importante poate chiar în vârful unor companii. Alții sunt mai puțin norocoși.

SHARE

Copiii sunt tot mai stresați de școală în ultimii ani. Mulți, după orele de cursuri fac și meditații, pe bani grei, pentru a prinde un loc la un liceu bun sau pentru a lua la facultate. 

Unii se întreabă dacă mertită acest sacrificiu al copilăriei în ideea că la un moment dat o vor duce mai bine.

Ce se întâmplă cu elevii de nota 10 după ce termină școala? Unii sunt medici sau avocați, alții...

Este posibil că fiecare dintre noi să fi avut la școală colegi sclipitori sau mai puțin interesați de carte. Poate că ne gândim uneori ce s-a ales de ei. 

Pe o platformă de socializare, un tânăr a lansat un subiect de discuție pe această temă.

Citește și: Unde au dispărut 50.000 de elevi din România? Au intrat în clasa I și nu au mai ajuns la Bacalaureat

”Probabil cu toții am avut 1, 2 sau 3 colegi care erau foarte, foarte, foarte buni la învățătură și indiferent cât te-ai fi zbătut să-i întreci tot nu reușeai, ei luând notele cele mai mari de fiecare dată, întotdeauna: 10 pe linie, poate doar un singur 9, în situații excepționale, cu sau fără prea mult efort.

Ce s-a întâmplat cu ei după ce ați terminat liceul/facultatea? Care este viața lor în prezent? A contat chestia asta la ceva?

Mă refer la cei care au învățat și au luat acele note pe bune și nu la cei care erau copiii cuiva sau la cei care chiuleau când nu știau”, a scris acesta pe Reedit.

Postarea a avut un real succes, cei mai mulți utilizatori dând exemple pozitive cu cei care au învățat pe brânci la școală. Au ajuns să aibă joburi bine plătite în străinătate, la companii la care oricine ar visa să ajungă. 

”Lucrez în IB în Zurich. Ceilalți foști colegi 'tocilari' au ajuns în Elveția, Olanda, UK la faang. Viața e bună și da, a contat învățatul la școală”, a scris un utilizator.

Citește și: Ce cuvânt i-a speriat pe elevii de la Bacalaureat care „au fugit” pe Internet să îl caute?

”Cei mai ”răsăriți” sunt pe la MIT, Google, Ubisoft, unul e prin Parlament”, a comentat cineva. 

”Unul la Goole, unul la Intel, amândoi în US”, a scris un alt utilizator.

”Șeful de promoție din liceul meu a fost coleg de grupă cu mine la facultate (calculatoare Poli-București) unde a fost și acolo în top 10 la finalul celor 4 ani și acum e la Google în SUA.

Din alți colegi de liceu care erau buni la învățătură: medici, avocați, IT-ști, diverse job-uri în multinaționale. Și eu eram bun în clasă (premium 2-3), dar nu am fost niciodată "bun la toate"; mă descurcam foarte bine la mate, fizică, informatică, dar eram mediocru la chimie, biologie, română. Și eu pot spune că am ajuns ok, pe drumul dorit (lucrez în IT).

Pe scurt, din oamenii pe care încă îi mai am "prieteni" pe facebook/linkedin, nu prea văd oameni care să se fi "pierdut pe drum" după terminarea studiilor.”, a povestit altul.

Foto: freepik.com

Citește și: Ce înseamnă să fii student român la Oxford. Cercetătorul Ștefan Dascălu: ”E o mare responsabilitate”

Se pare însă că idealurile despre viațp nu sunt aceleași pentru toți. 

”Am avut o colegă care era extraordinară. Prindea totul din timpul cursului atâta timp cât pentru ea avea logică și înțelegea, dacă nu înțelegea se străduia puțin și aia era.

De câteva ori a luat o grupă de colegi (printre care și eu) și a ținut mai mult sau mai puțin un curs ca să ne ajute să înțelegem mai bine. A rămas însărcinată în ultimul an de facultate, a apucat să lucreze câteva luni și de atunci e stay at home mom. Deja are un al doilea copil și nu are de gând să se întoarcă la muncă.

E căsătorită, are 2 copii și spune că pentru ea e destul ce produce soțul ei. S-au mutat în Austria acum un an. Eu zic că e o mare pierdere”, a scris un alt utilizator.

Acesta a fost contrazis de cei de pe platformă care au susținut că idealurile despre viață sunt diferite de la o persoană la alta și că cei doi copii sunt o realizare impresionantă pentru ea.

Citește și: Ce să faci când copilul urăște temele. Iată cum poți schimba asta. 10 sfaturi utile

”Am învățat că meritele tale nu contează, doar banii”

”Sunt parțial în categoria descrisă și am muncit pe brânci că să ajung la un venit bun și am stabilitate financiară.

Dacă au contat notele? Foarte puțin dar nu am învățat niciodată pt note ci că pur și simplu îmi place să învăț. Nu îmi place toceala și la materiile de 100% toceală să scrii cuvânt cu cuvânt din cartea lui profu am luat note mici. Și acum în continuare învăț lucruri noi legate de job sau nu.

De ce sunt parțial în categorie? Că nu am luat niciodată 10 pe linie. Am fost o dată aproape de asta dar la noi în școală luau 10 pe linie doar copii sponsorilor și o profesoară mi-a pus un 8 la final doar să am o medie de 9. Am învățat atunci că meritele tale nu contează ci doar banii”, a povestit o utilizatoare pe rețeaua respectivă..

”Eu sunt unul din colegii ăia. Am făcut facultatea de chimie la București, apoi doctorat la Oxford, apoi am muncit 2 ani în Anglia în industria farmaceutică și acum sunt în România, tot în industria farmaceutică.

Citește și: ”Tata, tu când vii de la serviciu ești liber. Eu învăț până noaptea târziu”. Ce spun profesorii?

Intenționez să mă fac profesoară, că îmi place foarte mult să explic și am răbdare de sfânt  Deci overall nu e o carieră foarte strălucită după atâtea studii  dar duc o viață liniștită”, a mai comentat cineva.

Foto: Freepik.com

”Am mai avut unul genial în facultate - dar ireal de leneș, și-a făcut firmă de web design în anii 90, a făcut câteva site-uri f cunoscute, a vândut firma...e ok dar clar că e frustrat că nu și-a atins potențialul.

Surprinzător ei au ajuns oameni normali în câmpul muncii și boschetarii tupeisti care se milogeau de profesori să le dea nota 5 au ajuns baștani, nu e regulă generală”, a comentat cineva.

”Eu am fost bun pe câteva materii: Mate, Fizică, Chimie și Informatică. Momentan sunt inginer la Microsoft. Restul colegilor care învățau bine sunt și ei ingineri pe la diverse companii, restul sunt jandarmi, o colegă polițistă și 2, 3 prin străinătate, cel mai probabil lucrează în agricultură”, a subliniat un inginer

”Majoritatea sunt prin străinătate, mulți au plecat în Austria și Germania după terminarea liceului (am fost la școală și liceu în limba germană). Toți lucrează în IT, la Volkswagen, Accenture, Lufthansa etc”, se mai arată într-un comentariu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te