Câte note trebuie să aibă un elev ca să i se poată încheia media pe an școlar? Calcul diferit

DE Alexandra Lupascu | 10.05.2024 - 17:41
Câte note trebuie să aibă un elev ca să i se poată încheia media pe an școlar? Calcul diferit foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Mediile elevilor se încheie o singură dată la fiecare disciplină, la final de an, prin adunarea notelor și împărțirea la numărul lor. Media generală anuală este media tuturor acestor medii, calculată cu două zecimale.

SHARE

De obicei, mediile se încheie la finalul anului școlar, în ultimele zile de cursuri. Cursurile din acest an școlar se încheie în data de 21 iunie 2023.

Media generală anuală e luată în considerare în anul următor, 2024 – 2025, când se acordă bursele din partea Ministerului Educației.

Bursa de merit ar urma să fie acordată pentru elevii cu media anuală peste 9,50, după cum prevăd proiectul de Ordonanță de urgență care modifică legea educației și proiectul de metodologie de acordare a burselor, încă neadoptate, la peste o lună de când au fost lansate în consultare publică.

Câte note trebuie să aibă un elev ca să i se poată încheia media pe an școlar? Calcul diferit

Va fi introdusă și bursa de reziliență pentru elevii care au cel puțin media 7.

Fiindcă nu mai există cele două semestre, ci sunt cinci module despărțite de câte o vacanță, mediile disciplinelor se vor încheia la final de an, în iunie 2024, prin media aritmetică a notelor obținute pe parcursul perioadelor de învățare.

Citește și:  Mii de profesori din România se vor lupta cu hackeri. Cum vor fi „antrenați”?

La o materie, un elev trebuie să aibă minimum N+3 note. Adică profesorul va pune cu cel puțin 3 note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la acea materie.

“De exemplu, un elev care are 3 ore de matematică pe săptămână va avea măcar 6 note (sau mai mult, la alegerea profesorului) pe tot anul, pe care le poate obține în timpul celor 5 module de învățare.

Cum se calculează media anuală generală

Tot ca exemplu, dacă adunăm cele 6 note și obținem un total de 58, atunci media la Matematică va fi, pentru acel elev, rezultatul împărțirii lui 58 la 6, adică 9,66 care se rotunjește la 10”, a explicat secretarul de stat Sorin Ion pentru Edupedu.ro în august 2022, înaintea începerii primului an școlar împărțit pe module.

„La fel se procedează la restul de medii școlare pentru fiecare disciplină (la Limba și literatura română, Limba Engleză, Fizică, Geografie, Istorie, Purtare etc.)”, a mai spus oficialul.

Citește și: VIDEO Trei elevi, în stare de ebrietate la școală. Unul dintre ei, pus jos. Acuzații de abuz

“Media are două zecimale ca până acum. O medie de 9,46, la final de an, nu se rotunjește la 9,00, cum nici o medie de 9,87 nu se rotunjește la 10,00, așa cum s-a înțeles din câteva titluri din presă”, a precizat oficialul la acea vreme.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te