VIDEO SUV-ul de performanță Lamborghini Urus, primul „taur” electrificat. Va fi doar plug-in hybrid

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 25.04.2024 - 16:57
SUV-ul de performanță Lamborghini Urus, primul „taur” electrificat. Va fi doar plug-in hybrid - Foto: Lamborghini
SUV-ul de performanță Lamborghini Urus, primul „taur” electrificat. Va fi doar plug-in hybrid - Foto: Lamborghini
SUV-ul de performanță Lamborghini Urus, primul „taur” electrificat. Va fi doar plug-in hybrid - Foto: Lamborghini
SUV-ul de performanță Lamborghini Urus, primul „taur” electrificat. Va fi doar plug-in hybrid - Foto: Lamborghini

Electrificarea a ajuns și la Lamborghini. Primul „taur” electrificat este SUV-ul de performanță Lamborghini Urus care, odată cu facelift-ul, nu va mai fi oferit decât cu sistem plug-in hybrid. Pentru început, Urus SE are 800 de cai.

SHARE

Automobili Lamborghini deschide un nou capitol, cel al electrificării, în istoria sa. Cu ocazia prezentării facelift-ului SUV-ului de performnață Urus, la Salonul Auto de la Beijing 2024, a fost dezvăluit Urus SE, primul plug-in hybrid al reputatului constructor italian de mașini super-sport. 

SUV-ul de performanță Lamborghini Urus, primul „taur” electrificat. Va fi doar plug-in hybrid

Cu un design nou, o aerodinamică optimizată, o tehnologie îmbarcată la bord fără precedent și un sistem de propulsie hybrid de 800 de cai putere, versiunea PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) se situează în vârful gamei Urus în ceea ce privește confortul, performanța, eficiența, emisiile și experiența în timpul conducerii.

Datorită celor "două inimi" ale sale, termică și electrică, valorile cuplului și puterii sunt cele mai ridicate de până acum, ceea ce conferă modelului Lamborghini Urus SE un loc unic în categoria sa și o reducere de 80% a emisiilor.   

Citește și: VIDEO Grecale Folgore, primul SUV electric Maserati: 557 de cai, autonomie de 501 km și 122.000 €

„Cu Urus am schimbat paradigmele lumii SUV-urilor, deschizând un nou segment", a comentat Stephan Winkelmann, președinte și CEO al Lamborghini.

„În doar câțiva ani, Urus a devenit cel mai bine vândut model al mărcii noastre, motiv pentru care Lamborghini a atras noi clienți și și-a întărit poziția pe cele mai importante piețe.

Cu Urus SE, am făcut încă un pas spre viitor, în conformitate cu strategia noastră Direzione Cor Tauri 2.0, mergând mai departe cu electrificarea gamei și cu drumul spre decarbonizare, început odată cu introducerea modelului super-sport Revuelto, în martie 2023", a adăugat Winkelmann.

„Misiunea care a stat la baza proiectului a fost clară: să oferim performanțe de ultimă generație, combinate cu un caracter fără compromisuri, tipic ADN-ului Lamborghini", a comentat directorul tehnic Rouven Mohr. 

„Urus SE este poziționat în vârful clasei sale în ceea ce privește plăcerea de a conduce și dinamica de condus. Este un automobil care combină armonios diferite calități: confort absolut, performanță și plăcere de a conduce, asigurând o experiență fără egal”, a adăugat Mohr.

Motor V8 4.0 twin-turbo de 620 de cai, motor electric de 192 de cai, autonomie 100% electrică de 60 km

Motorul V8 4.0 twin-turbo a fost reproiectat pentru a funcționa în sinergie optimă cu grupul motopropulsor electric. Acesta dezvoltă o putere de 620 CP (456 kW) și un cuplu de 800 Nm; motorul cu combustie este combinat cu un motor cu propulsie electrică ce furnizează 192 CP (141 kW) și un cuplu de 483 Nm.

Pentru a oferi o putere maximă, accentul principal a fost pus pe strategia de calibrare între ICE și motorul electric, ajungând la o putere totală de 800 CP pentru a asigura o curbă de putere optimă în orice mod de conducere și pe orice suprafață.

O baterie litiu-ion de 25,7 kWh este amplasată sub portbagaj și deasupra diferențialului spate controlat electronic.   

Citește și: Macan, primul Porsche pe benzină și diesel transformat în mașină electrică. Cel mai ieftin, 86.600 €

Motorul electric sincron, cu magneți permanenți, amplasat în interiorul transmisiei automate cu 8 trepte, poate acționa ca un impuls pentru motorul V8 cu combustie, dar și ca element de tracțiune, făcând din Urus SE un vehicul 4x4 100% electric, capabil să parcurgă mai mult de 60 km în mod 100% electric, cu viteze de până la 130 km/h.

Pe Urus SE debutează noul sistem de vectorizare a cuplului electric longitudinal, amplasat central, cu un ambreiaj electrohidraulic multidisc, care distribuie cuplul motor în mod variabil și continuu între puntea față și cea spate. Cutia de transfer funcționează în sinergie cu noul diferențial electronic, cu alunecare limitată, instalat pe puntea spate, oferind mașinii o supravirare "la cerere", pentru a transmite senzația unei mașini super-sportive pur-sânge.

Ambele sisteme sunt proiectate și calibrate pentru a se potrivi cel mai bine oricărui tip de aderență și stil de condus, oferind tracțiune și agilitate maxime, indiferent dacă se conduce pe un teren curse sau pe dunele din deșert, pe gheață sau pe drum de pământ.

Unic în categoria sa, Urus SE oferă un cuplu și o putere ridicată, la orice turație și în orice condiții de condus.

Sistemul dezvoltă o putere totală de 800 CP (588 kW) la 6000 rpm și un cuplu total de 950 Nm disponibil deja de la 1750 rpm până la 5750 rpm, asigurând cele mai bune performanțe din clasa sa din orice punct de vedere.

Acest lucru se datorează, de asemenea, unui raport greutate-putere îmbunătățit în continuare: 3,13 kg/CP (față de 3,3 la Urus S).

Lamborghini Urus SE ajunge de la 0 la 100 km/h în doar 3,4 secunde (Urus S: 3,5) și de la 0 la 200 km/h în doar 11,4 secunde (Urus S: 12,5), atingând o viteză maximă de 312 km/h (Urus S: 305 km/h).

Aceste cifre fac din SE cel mai puternic Urus din toate timpurile, precum și noul punct de referință în categoria Super SUV.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te