Vizita lui Orban în Ardeal stârnește panică. Autoritățile cer intrevenția MAI. De ce se tem

DE Alin Crișan | Actualizat: 20.07.2023 - 16:31
Viktor Orban la Băile Tușnad în 2022, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: INQUAM Photos/ Laszlo Beliczay

Autorităţile din Harghita cer intervenţia jandarmilor după ce un grup de activişti extremişti şi-a anunţat prezenţa la tradiţionalul discurs al prim-ministrului maghiar, Viktor Orban, la Băile Tuşnad.

SHARE

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, solicită Ministerului Afacerilor Interne să intervină după ce au apărut informaţii în mediul online că un grup de extremişti, care are legătură cu Mihai Tîrnoveanu, doreşte să participe sâmbătă, la Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească “Bálványos”.

Vizita lui Orban în Ardeal stârnește panică. Autoritățile cer intrevenția MAI. De ce se tem

„Potrivit unor informaţii care circulă în mediul online, un grup de activişti extremişti, care au legătură cu Mihai Tîrnoveanu, se pregătesc să participe sâmbătă la Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească «Bálványos». Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a adresat în acest sens o scrisoare Ministerului de Interne în care a solicitat ca forţele de ordine să intervină pentru a nu expune comunitatea la o nouă ruşine, aşa cum s-a întâmplat în data de 8 iulie, la Valea Uzului", se arată în comunicatul CJ Harghita. 

Borboly Csaba consideră că Jandarmeria Română a greşit în urmă cu două săptămâni când nu a luat măsuri pentru a nu fi profanate mormintele din Cimitirul de la Valea Uzului. 

Citește și: „Trădare” în Liga I: A negociat la „sânge” cu Becali, dar a semnat cu rivala FCSB-ului. „Treaba lui”

„Consider că Jandarmeria Română a greşit foarte mult în data de 8 iulie, când au asistat prin neimplicare la profanarea mormintelor din Valea Uzului, acţiunea de atunci încadrându-se conform articolului 253, alin. 1, Codul Penal, la infracţiune. Este de neconceput faptul că aceşti oameni, cu prezenţa Jandarmeriei şi a Poliţiei, s-au situat deasupra legii, de aceea, am sesizat Ministerul de Interne să analizeze situaţia, în momentul de faţă existând pe rol un dosar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc, care sper să se finalizeze cât mai repede", a a afirmat preşedintele CJ Harghita.

„Evenimentul de la Băile Tuşnad nu poate fi locul unor manifestări negative"

Totodată, Borboly Csaba a adăugat că ceea ce s-a petrecut la Valea Uzului este un exemplu rău pentru societate, pentru că legea trebuie să fie aceeaşi pentru toţi, şi cei care au acţionat fără respectarea legii trebuie traşi la răspundere.

Citește și: S-au drogat în prima zi de Electric Castle, dar jandarmii le-au stricat „distracția”. Cu ce se aleg

„Evenimentul din această perioadă, de la Băile Tuşnad, Universitatea de Vară, nu poate fi locul unor manifestări negative, ca cele din 8 iulie, deoarece la lucrările universităţii participă personalităţi politice, diplomaţi, din mai multe ţări, şi îngăduirea unor manifestări care nu-şi au locul, ar dăuna imaginii statului român", a menţionat sursa citată.

Universitatea de Vară nu este un eveniment organizat de Consiliul Judeţean Harghita, ci de o fundaţie, motiv pentru care se face apel la Ministerul de Interne pentru ca "forţele de ordine să facă tot posibilul pentru a nu denatura caracterul universităţii", şi astfel să nu mai punem  "gaz pe foc, aşa cum s-a întâmplat pe 8 iulie" a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, potrivit știridecluj.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te