Sărbătoare pe 11 mai. Ce se întâmplă în ziua de sâmbătă a Săptămânii Luminate? Cum atragi norocul?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.05.2024 - 22:40
Sărbătoare pe 11 mai - Foto:Freepik.com (ril ilustrativ)
Sfintii Chiril si Metodie

Au trecut 6 zile de la Învierea Domnului. Este prima sămbătă de după Paște iar românii respectă o serie de obiceiuri legate de aceasta. În această zi se pot spăla rufe însă sunt interzise alte lucruri.

SHARE

La o zi de la Izvorului Tămăduirii creștinii ortodocși au parte de o nouă sărbătoare religioasă. Nu este vorba despre una cu cruce roșie dar credincioșii au grijă să respecte unele obicieuri străvechi. 

Este sâmbăta din Săptămâna Luminată. Tot azi se sărbătoresc 3 sfinți. 

Sărbătoare pe 11 mai. Ce se întâmplă în ziua de sâmbătă a Săptămânii Luminate? Cum atragi norocul?

Se spune că sâmbăta, fiind ultima zi din săptămână, nu e bine să începi un lucru nou și nici să nu pleci la drum. De asemenea trebuie să fii atent la multe semne care îți pot spune ce ți se va întâmpla într-un anumit timp.

Conform tradiției populare, raiul numai sâmbătă e deschis și atunci sufletele intră. 

Sâmbătă dimineața să nu mături și să nu mănânci. Când mănânci sâmbăta nespălat, nu se apropie îngerul patruzeci de zile de tine. Semănatul cânepii trebuie să aibă loc sâmbăta.

Sâmbătă seara nu se dă nimic din casă. Apa în care se spală pruncul sâmbătă seara nu se aruncă afară. 

Gura cămășii nu se taie, nu se gurește și nu se urzește sâmbătă și marți, pentru că e rău de moarte. Să nu gătești hainele sâmbăta, să lași măcar o cheotoare negata, că nu-i bine pentru sănătate, spun obiceiurile străvechi. 

Citește și: Ce să nu faci sub nicio formă în ziua de sâmbătă. Superstițiile de groază întâlnite la români

Cine sunt sfinții sărbătoriți pe 11 mai? 

 Sfântul Sfinţit Mucenic Mochie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 11 mai.

Sfântul Mochie era preot în cetatea Amfipoli din Macedonia şi a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305).

Propovăduitor al Evangheliei, Sfântul Mochie defăima cu îndrăzneală închinarea la idoli a romanilor. Pentru că mustra rătăcirea închinării de idoli şi propovăduia pe Hristos, adevăratul Dumnezeu, a fost prins şi dus la judecată.

Întrebat de guvernator de ce nu se închină zeilor, aşa cum face toată lumea, Sfântul Mochie răspunde hotărât: "Neştiutorule, cel ce nu cunoşti adevărul, pentru ce întrebi de acelea pe care nu poţi a le înţelege?

Adună-ţi întâi gândurile minţii tale şi cunoaşte adevărul, că eu, învăţând Sfânta Scriptură, am cunoscut cum că idolii păgânilor sunt diavoli şi nădejdea cea către dânşii este deşartă". Mai departe spune guvernatorul: "Văd că ai învăţat multe a grăi", iar Mochie a zis: "Din multa noastră grăire se învaţă adevărul, pe care, ca să-l înţelegi, ascultă cele ce zic: 'Zeii cărora vă închinaţi sunt diavoli muţi şi surzi'".

"Jertfeşte zeilor ca să-ţi dobândeşti viaţa ta, pe care singur de voie ai gândit să o pierzi", porunceşte demnitarul. Răspuns-a sfântul: "O, antipate, moartea cea pentru Hristos îmi este mie mare câştig!". 

A fost supus unor chinuri nemiloase, aruncat în temniţă, scos iarăşi la judecată şi torturat, apoi a fost trimis la Bizanţ, unde i s-a tăiat capul.

Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337), care prin semnarea Edictului de la Milan, în 313, a pus capăt persecuţiilor împotriva creştinilor, a construit o biserică în cinstea Sfântului Mucenic Mochie, în care au fost aşezate sfintele sale moaşte.

Sfinţii Metodie şi Chiril

Sfinţii Metodie şi Chiril, numiţi "apostolii slavilor" pentru că au tradus Sfânta Scriptură în limba slavonă, au fost doi fraţi originari din Tesalonic, care au devenit misionari creştini printre slavi. Tatăl lor, Leon, era un înalt demnitar administrativ şi militar din cadrul Imperiului Bizantin. Datorită familiei nobile, cei doi fraţi au primit o educaţie aleasă.

Constantin a luat numele de Chiril cu puţin timp înainte de moarte, când a primit sfânta schimă. Despre numele lui Metodie nu se ştie dacă era de botez sau de călugărie, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te