Negrescu: „Dezbaterea din PE despre tezaurul României din Rusia e importantă”

DE Alin Crișan | Actualizat: 13.03.2024 - 19:18
Negrescu: „Dezbaterea din PE despre tezaurul României din Rusia e importantă” - Foto: INQUAM PHOTOS/ Sabin Cirstoveanu/ Imagine cu caracter ilustrativ

Victor Negrescu a declarat, miercuri, că discuţia din plenul Parlamentului European despre tezaurul României însuşit ilegal de Rusia e importantă, pentru că dă vizibilitate acestui subiect.

SHARE

Discuţia din plenul Parlamentului European despre tezaurul României însuşit ilegal de Rusia e importantă, pentru că dă vizibilitate unui subiect despre care partenerii europeni nu aveau cunoştinţe, a declarat miercuri, la Strasbourg, eurodeputatul PSD Victor Negrescu.

Negrescu: „Dezbaterea din PE despre tezaurul României din Rusia e importantă”

"Este o ocazie pentru noi să subliniem acest element din istoria noastră şi în continuare revendicările pe care le avem, adică dorinţa de a recupera respectivul tezaur. Sperăm să participe cât mai mulţi eurodeputaţi la dezbatere.

O să fie şi o rezoluţie, a fost negociată, într-adevăr românii au fost mai ales implicaţi în aceste dezbateri. Trebuie să găsim soluţii să-i implicăm şi pe ceilalţi atunci când vorbim de teme de interes pentru România", a afirmat Negrescu în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români.

Citește și: VIDEO Orașul subteran de la granița României care are 120 km de străzi. Ce „comoară” ascunde?

El a subliniat faptul că "Banca Naţională a României a jucat rolul central în a avea acest subiect pe ordinea de zi" a PE.

Întrebat dacă recuperarea contravalorii tezaurului României din Rusia s-ar putea număra printre priorităţi atunci când vor fi valorificate activele îngheţate ale Rusiei în urma invadării Ucrainei, Negrescu a spus că "trebuie să folosim această dezbatere pentru a identifica rapid o soluţie ce poate fi sprijinită de Uniunea Europeană".

"O soluţie ar fi, într-adevăr, ca din sancţiunile impuse de Uniunea Europeană Federaţiei Ruse să putem să recuperăm o parte din valoarea tezaurului.

Însă, dincolo de sume, vorbim de simbolistica tezaurului şi valoarea simbolică pe care o are această bogăţie a României şi nu cred că trebuie să renunţăm la dorinţa noastră de a-l recupera, dar cred că, într-adevăr, trebuie să ne străduim ca această prioritate a României să fie inclusă pe lista de priorităţi elaborată de Comisia Europeană", a spus eurodeputatul din grupul S&D, care este vicepreşedinte al Comisiei pentru cultură şi educaţie (CULT) a PE.

Citește și: Rusia a lansat 50 de atacuri chimice din drone. Soldații ucrainenei, sufocați

El a recunoscut totuşi că nu există o prevedere explicită în acest sens în rezoluţia în forma agreată până în prezent, "însă această primă dezbatere poate să fie un prim pas în a creşte presiunea şi a introduce acest subiect la nivelul Comisiei Europene, unde, evident, inclusiv reprezentantul României sper să ne sprijine în această direcţie".

Comisia Europeană va susţine joi o declaraţie în faţa eurodeputaţilor pe tema restituirii tezaurului românesc, însuşit ilegal de Rusia în timpul Primului Război Mondial. Declaraţia Comisiei va fi urmată de o dezbatere, după care va fi supusă la vot o rezoluţie conexă, conform agendei sesiunii plenare a Parlamentului European, reunit la Strasbourg.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te