A fost sau nu a fost „lovitură de stat” în august 2018? Scurtă istorie a unei manipulări

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 10.08.2022 - 14:12
10 august 2018 - FOTO: Profimedia

Cum s-a construit ideea unei lovituri de stat la mitingul din 10 august. „Protestul diasporei“ nu se anunța, inițial, ca un eveniment de mare anvergură, în ciuda estimărilor inițiale, excesiv de entuziaste, pentru un milion de participanți.

SHARE

Paradoxal, tocmai PSD-ul, autoritățile controlate de coaliția de guvernare cu ALDE și presa aservită au contribuit la creșterea în importanță a mitingului la care au venit, în premieră, numeroși români ce muncesc în străinătate. 

Prima acțiune care a avut rolul de a enerva tabăra anti-PSD din țară și din străinatate a fost cea prin care Poliția Rutieră București a reținut plăcuțele de înmatriculare cu inscripția „M**EPSD“ și permisul de conducere lui Răzvan Ștefănescu, un român din Suedia care a transformat un cuvânt obscen într-un manifest împotriva guvernării, îmbrățișat inclusiv de intelectuali. 

Abuzul agenților rutieri – care s-au nevăzut ulterior nevoiți să înapoieze, cu scuze, plăcuțele obținute legal de către Ștefănescu – a stârnit furia opiniei publice. 

2014, un reper comun

Doar că, în loc să dezamorseze situația, tot mai multe voci au început să alimenteze teoria unei conspirații a serviciilor secrete și chiar a președintelui Klaus Iohannis, în vederea dărâmării guvernului Dăncilă, prin instigarea celor din diasporă chemați la mitingul din 10 august. 

„E mai mult decît semnificativ că transformarea unei sfidări a moralei publice într-un moment de luptă politică a fost realizată de aceeași Rețea din presă care a fost principalul instrument în marea diversiune de la alegerile prezidențiale din 2014. (...) Putem vorbi, cred, nu atît de o Operațiune, ci de exercițiu de calibrare în vederea marilor diversiuni care vor urma avînd drept scop aducerea la putere a Guvernului Meu al lui Klaus Iohannis“, a scris, pe 5 august, Ion Cristoiu, în articolul „Afacerea MUE- PSD: un exercițiu de calibrare pentru adevăratele diversiuni care vor urma“.

Interesant este că, pe 2 august, Alina Mungiu Pippidi a invocat o teorie aproape similară. În comentariul „Această mahala nu reprezintă Diaspora!“, care a fost amplu criticat pentru agresivitatea de limbaj, ea a scris: „Care e explicaţia pentru care un şofer român din Scandinavia foloseşte sloganul «Muie PSD» (whatever that means, eu îl găsesc mai degrabă incomprehensibil, dar numai pentru că nu am crescut la mahala, probabil), după ce nişte copywriteri cool şi de dreapta au creat mai fashionable-ul «Muie Ponta» în campania electorală din 2014, un fel de «Rezist avant rezist», pentru care Euronews (condus de ai noştri băieţi, să nu uităm) face din asta o ştire europeană (care spune ce? ce jos a ajuns lupta politică din România?), pentru care un fost pesedist vorbeşte în numele diasporei chemîndu-ne la un miting, iar nişte relee curat securiste din presă (cu nume de împrumut) distribuie în zeci de mii chemarea la lupta cea mare pe 10 august şi chemarea la lupta contra organelor de ordine care îl reprimă?“.

Diversiunea Grosu-Cioacă

Primele sugestii despre faptul că mitingul diasporei s-ar putea transforma într-unul violent au apărut la Antena 3, televiziune care, pe 7 august, a inventat un organizator al protestelor, Ovidiu Grosu, cu care a făcut un interviu. „Eu vorbesc de o revoluție, nu de un protest. (...) Trag acum un semnal de alarmă, un avertisment către forțele de ordine: oricine va încerca să reprime aceste manifestări va fi judecat de Tribunalul Penal Internațional, pentru că avem drept inclusiv să ucidem în aceste condiții (...). Dacă jandarmul îmi pune bastonul în gât sau pistolul în cap, eu am dreptul să-i iau viața“, a susținut Ovidiu Grosu pe 7 august. A doua zi, acesta a fost pus sub control judiciar de către DIICOT, cu interdicția de a mai folosi interentul. Organizatiile civice s-au delimitat imediat de afirmațiile sale și nu l-au recuoscut ca un organizator al protestelor.

O altă diversiune a fost cea privind autorizarea mitingului. Inițial, autorizația pentru protestul din 10 august a fost cerută de către Federația Românilor de Pretutindeni, condusă de Emanoil Cioacă, de origine din Teleorman, fost președinte al PSD Diaspora. Primăria București a refuzat în prima fază să autorizeze manifestația, dar la scurt timp Gabriela Firea a revenit asupra deciziei și a acceptat organizarea evenimentului. Numai că, surpriză, cu două zile înainte de miting, Emanoil Cioacă a anunțat că federația sa, înființată în aprilie, nu mai dorește să organizeze mitingul, invocând o neînțelegere cu Primăria Capitalei. 

Citește mai multe dezvăluiri din dosarul Jandarmeriada

10 august: Cronica unei represiuni anunțate

„Oameni buni, chiar aveți de gând să continuați să ne sufocați?“

Carmen Dan a coordonat intervenția

Minciunile Jandarmeriei

Scrisoarea lui Dăncilă către Bruxelles

Cele mai multe încercări de discreditare a „protestului Diasporei“ au venit abia a doua zi după înăbușirea acestuia prin represiunea Jandarmeriei. Cuvântul de ordine: oamenii din stradă au încercat să dea o lovitură de stat. 

 „Lovitura de stat este în desfășurare“, a scris Iulian Capsali, noul director editorial al României libere. „Se pare că vârfurile din servicii, implicit președintele statului, vor o schimbare politică nu pe cale electorală (nici nu au cum, deoarece dată fiind totala inconsistență a opoziției, din păcate, dacă mâine ar fi alegeri, ar pierde cu brio), ci prin violență“, a susținut acesta. 

Dar, dacă editorialiștii pot susține ce vor, nu același lucru se poate spune și despre reprezentanții statului român. Cu toate acestea, joi, 16 august, presa a relatat că Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și către prim-vicepreședintele Frans Timmermans, în care afirmă că „aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate“. Premierul nu a respectat protocolul diplomatic, a dezvăluit Newsweek România.

I-a urmat europarlamentarul ALDE Norica Nicolai, care a susținut că imaginile cu jandarmii care lovesc oameni cu mâinile ridicate la mitingul din 10 august sunt trucate. „Se pot face multe cu un calculator. Cred că imaginile cu jandarmii care lovesc oameni cu mâinile ridicate au fost trucate“, a afirmat politiciana trimisă de români să-i reprezinte la Bruxelles. Iar europarlamentarul PSD Claudia Țapardel a acreditat ideea că jandarmii au fost agresați în egală măsură cu protestatarii. „Ce vină au oamenii nevinovați si jandarmii care au fost atacați și loviți cu brutalitate de niște huligani, care nu reprezintă nici Diaspora românească și nici românii adevărați. Cum este posibil ca președintele României și liderii opoziției să legitimeze actele de violență și agre-siune???“, a susținut politiciana. 

S-au adăugat fostul ministrul al Educației Liviu Pop sau directorul Filarmonicii „Oltenia“, Gabriel Zamfir, care a afirmat că mamele care își duc copii la proteste „ar merita un glonț în cap“. Și multe, mult prea multe alte voci.  

Citește mai multe dezvăluiri din dosarul Jandarmeriada

10 august: Cronica unei represiuni anunțate

„Oameni buni, chiar aveți de gând să continuați să ne sufocați?“

Carmen Dan a coordonat intervenția

Minciunile Jandarmeriei

Înainte și după 10 august. 12 zile negre

_____________________

Read the English version of this article here

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te