VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.05.2024 - 11:39

26 de țări s-au mobilizat contra Chinei într-un exercițiu de mare amploare. China a izolat Taiwan cu 23 de avioane de luptă. China a luat decizia după ce un distrugător SUA a trecut prin strâmtoarea Taiwan.

SHARE

Ministerul Apărării din Taipei a declarat joi că a detectat 23 de avioane de război chineze și cinci nave de război ale marinei chineze au fost în jurul insulei, la o zi după ce o navă de război americană a navigat prin strâmtoarea Taiwan.

Citește și: IMAGINI UNICE Pregătiri de război: 4 avioane de luptă SUA escortează un submarin de 4.000.000.000$

Citește și: Xi Jinping „l-a cumpărat” pe Orban, cu 7.800.000.000 euro. Drumul Mătăsii trece prin Ungaria

Citește și: Înfrângere epocală pentru Putin. Armenia, cu doar 3.000.000 locuitori, a alungat armata rusă

Citește și: Țara aliată SUA face „jocuri duble” cu China pentru a primi avionul invizibil J-20 în loc de F-35

Prezența militară în jurul Taiwanului are loc cu mai puțin de două săptămâni înainte de învestirea viitorului președinte Lai Ching-te, pe care Beijingul îl consideră un "separatist periculos".

Citește și: VIDEO Cum arată sistemul HIMARS fără pilot scos de SUA pentru un război cu China

VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat

China, care revendică Taiwanul autoguvernat ca parte a teritoriului său, trimite frecvent avioane de război și nave militare în jurul insulei.

Citește și: Rusia și China, în război în scurt timp? Țările nucleare se vor bate pentru „teritorii istorice”

Strâmtoarea Taiwan, de 180 de kilometri, separă Taiwanul de China și este o importantă arteră de transport pentru navele de marfă.

Ministerul Apărării de la Taipei a declarat că 23 de avioane de război și cinci nave militare chineze au fost detectate în jurul Taiwanului în cele 24 de ore care au precedat ora 6 dimineața de joi (2200 GMT).

"8 dintre avioane au trecut linia mediană", a precizat ministerul, referindu-se la o linie care desparte strâmtoarea Taiwan și care nu este recunoscută de Beijing.

Prezența militară chineză a coincis cu prezența unei nave de război americană - USS Halsey - care a navigat miercuri prin corpul îngust de apă.

Distrugătorul "a efectuat un tranzit de rutină în Strâmtoarea Taiwan pe 8 mai prin apele în care se aplică libertățile de navigație și de survolare în largul mării în conformitate cu dreptul internațional", a declarat miercuri flota a 7-a americană.

Aceasta a adăugat că tranzitul navei Halsey "demonstrează angajamentul Statelor Unite de a susține libertatea de navigație pentru toate națiunile ca principiu", potrivit barrons.

Un distrugător SUA în zonă

Armata chineză a criticat trecerea unui distrugător american prin strâmtoarea Taiwan, cu mai puțin de două săptămâni înainte de preluarea mandatului de către noul președinte al insulei, scrie abcnews

Căpitanul superior de marină Li Xi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al Chinei, a acuzat miercuri SUA că au "mediatizat public" trecerea USS Halsey. Într-o declarație, Li a declarat că acest comandament, care supraveghează operațiunile din jurul strâmtorii, "a organizat forțe navale și aeriene pentru a monitoriza" tranzitul navei.

Flota a 7-a a Marinei americane a declarat că nava Halsey "a efectuat un tranzit de rutină în strâmtoarea Taiwan pe 8 mai prin apele în care se aplică libertățile de navigație și survolare în largul mării, în conformitate cu dreptul internațional".

Distrugătorul cu rachete ghidate a tranzitat printr-un coridor din strâmtoare care se află "dincolo de marea teritorială" a oricărui stat de coastă, a precizat flota într-o declarație.

Statele europene contra Chinei

În semn de solidaritate cu Statele Unite și cu partenerii din Indo-Pacific, pentru a contracara pericolele percepute ca provenind din China, principalele țări europene desfășoară în prezent nave de război și aeronave în regiune.

La 7 mai, Germania a trimis două nave de război în regiunea Indo-Pacific, în încercarea de a-și consolida prezența militară în regiune, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre China și Taiwan și al pretențiilor agresive ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, aflată în dispută.

La 29 aprilie, nava italiană Raimondo Montecuccoli (P 432), a treia PPA din clasa Thaon di Revel (Pattugliatore Polivalente d'Altura) și prima cu capacități de război antiaerian (AAW) (PPA Light Plus) a părăsit baza navală din La Spezia pentru o campanie de "proiecție" operațională în Indo-Pacific și în jurul lumii, care va dura șase luni.

Aceste nave de război ale Germaniei și Italiei sunt, de asemenea, desemnate să participe la exercițiul maritim Rim of the Pacific (RIMPAC), condus de Marina americană, în Insulele Hawaii și în jurul acestora, în perioada 29 iunie - 4 august. Aici, li se vor alătura, printre alții, forțele navale europene din Franța și Spania.

De fapt, se așteaptă ca Germania și Franța să desfășoare, de asemenea, un număr mare de aeronave, inclusiv avioane de luptă și avioane de transport, pentru exerciții comune cu partenerii lor din Indo-Pacific.

Potrivit rapoartelor, 26 de țări - Australia, Brunei, Canada, Chile, Columbia, Danemarca, Ecuador, Franța, Germania, India, Indonezia, Israel, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Olanda, Peru, Republica Coreea, Filipine, Singapore, Sri Lanka, Thailanda, Tonga, Marea Britanie și SUA - vor participa la RIMPAC 2024.

Revenind la evoluția creșterii intereselor și implicării europene în Indo-Pacific, se poate spune că tendința s-a accelerat după invazia rusă în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te