Ce superavioane de luptă au trimis Germania, Olanda și Turcia, la Parada de 1 Decembrie, în România

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 01.12.2023 - 13:50
Superaviona trimise la parada de 1 Decembrie de NATO Foto: Facebook/Romanian Battlegroup "Getica"

La parada de 1 Decembrie, Arcul de Triumf este survolat de superavioane NATO. Vorbim despre avioane din dotarea Forțelor Aeriene ale României, dar și ale Turciei, Germaniei sau Olandei.

SHARE
La parada organizată de 1 Decembrie la București, vor participa avioane militare din dotarea forțelor NATO. Sunt și avioane ale forțelor armate ale Turciei, Germaniei și Olandei.

Piața Arcului de Triumf va fi survolată și de formații de avioane și elicoptere aparținând MApN, MAI și SRI.

Ce superavioane de luptă au trimis Germania, Olanda și Turcia, la Parada de 1 Decembrie, în România

La parada de 1 Decembrie vor participa, pe de altă parte, și detașamente din Turcia, Norvegia și Germania, care vor survola Bucureștiul cu aeronave de luptă F-16 și Eurofighter Typhoon, unele dintre cele mai performante avioane existente în acest moment în lume, conform informațiilor transmise de oficiali.

Citește și: Cine este comandantul Paradei Naționale. Misiunile și decorațiile generalului-maior Ciprian Marin

Dispozitivul de zbor este deschis de un elicopter IAR 330 PUMA, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, ce poartă drapelul tricolor, simbol al unității naționale. Comandantul echipajului este comandorul Ciprian Marin, care a fost comandantul rotaţiei a II-a în cadrul Misiunii Multidimensionale Integrate ONU de Stabilizare în Republica Mali, în anul 2020. 

Urmează o formație de 3 elicoptere IAR 330, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, comandată de comandorii Adrian Nicolaev și Bogdan Stanciu.

Citește și: Ce vehicule militare veți vedea la parada de 1 Decembrie? La ce oră încep festivitățile?

Anul acesta, un detașament format din 31 de militari și două elicoptere IAR-330 M din dotarea Bazei 90 Transport Aerian „Comandor Aviator Gheorghe Bănciulescu” a participat la exercițiul multinațional ,,MILEX 23″ în Cádiz, Spania, organizat în premieră de European Union Military Staff (EUMS).

Urmează trei elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT, din dotarea Bazei 95 Aeriene. Formația este comandată de căpitanul comandor Marian Vieruși locotenentul Ionuț Ghilan. 

În perioada 2-9 iunie 2023, un detașament format din 33 de militari și două elicoptere IAR-330 SOCAT din cadrul Bazei 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” din Bacău au participat la exercițiul multinațional ,,ADRIATIC STRIKE 23”, care a avut loc loc în Baza Aeriană Cerklje, din Slovenia.

Citește și: Parlamentul a abrobat înzestrarea Armatei Române. Ce arme cumpărăm: tancuri, submarin, rachete

Forțele Aeriene Române au participat, în perioada 2019-2020, cu elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT la prima misiune sub egida ONU.

Urmează o formație de zbor formată din două aeronave EUROFIGHTER TYPHOON ale Forțelor Aeriene Germane.

Detașamentul german, format din aproximativ 140 de militari (piloți și personal tehnic) și patru aeronave Eurofighter Typhoon, va executa, alături de militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, timp de patru săptămâni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te