Adio, electronice noi la schimb? De ce ne obligă UE să reparăm telefoanele, laptopurile, tabletele?

DE Alex Darvari | Actualizat: 19.02.2024 - 20:53
Adio, electronice noi la schimb? De ce ne obligă UE să reparăm telefoanele, laptopurile, tabletele? - Foto: Pexels/ Andrea Piacquadio

Adio, electronice noi la schimb? De ce ne obligă UE să reparăm telefoanele, laptopurile, tabletele? Asta se va întâmpla dacă „Directiva reparări” a UE va intra în vigoare în această primăvară, lucru extrem de probabil.

SHARE

Noua directivă a UE prevede crearea unei platforme unice de reparații prin intermediul căreia consumatorii pot găsi mai ușor locurile unde produsele pot fi reparate.

Producătorii vor trebui să facă aparatele ușor de reparat

Citește și: Primul telefon mobil costa 5.000$. Inventatorul său, devastat de propria creație. Își pierde mințile

Europenii nu vor mai fi nevoiți să pună mâna pe echipamente noi și costisitoare imediat ce unul vechi se strică. UE este pe cale să introducă o nouă lege pentru a oferi fiecărui client un "drept la reparații".

În curând, producătorii și comercianții cu amănuntul vor fi obligați să furnizeze piese de schimb pentru ca fiecare gadget să poată fi reparat și nu înlocuit. Chiar și dacă este în garanție.

Citește și: Orice telefon mobil poate fi ascultat de la distanță. Tariful pentru care un hacker ar face asta

Mai mult, dacă un dispozitiv achiziționat prezintă un defect și este încă în garanție, aceasta trebuie prelungită cu încă un an sau bunurile clientului trebuie înlocuite gratuit. Deci, nu se mai înlocuiește tot telefonul, laptopul sau tableta.

Noile norme le-ar permite europenilor, dacă, de exemplu, bateria telefonului lor este defectă, să aibă opțiunea de a cumpăra una nouă originală de la comerciantul lor, în loc să fie nevoiți să înlocuiască întregul dispozitiv din această cauză. 

Repararea mai ușoară și mai ieftină a defecțiunilor

În cazul produselor care necesită reparații tehnice - cum ar fi tabletele, smartphone-urile, mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase etc acestea trebuie reparate și nu schimbate complet. Producătorii vor fi cei care vor trebui să publice o listă de prețuri pentru serviciile de reparații. De asemenea, aceștia vor trebui să furnizeze piesele de schimb la un preț rezonabil pentru a încuraja opțiunea de reparare în locul celei de înlocuire.

Toate aceste schimbări au fost propuse de Comisia Europeană în martie 2023 sub forma introducerii unor norme comune pentru a promova repararea bunurilor pentru consumatori. Iar în luna februarie a acestui an, Parlamentul European și Consiliul UE au convenit să impună un standard comun. Potrivit CE, acest lucru va duce la economii pentru consumatori, va stimula economia circulară și va reduce deșeurile generate de produsele defecte sau deteriorate, care sunt pur și simplu aruncate și înlocuite.

Acest lucru, la rândul său, construiește o economie durabilă - un obiectiv-cheie în punerea în aplicare a Pactului verde european.

PE și Consiliul UE trebuie acum să adopte în mod oficial acordul politic. 

Modificările convenite vor impune statelor membre să ia cel puțin o măsură de încurajare a reparațiilor, de exemplu sub forma unor vouchere sau a unor fonduri de reparații, sau chiar a unui sprijin pentru inițiativele locale. Acest sprijin ar putea fi furnizat din fonduri UE, așa cum se întâmplă deja în unele state membre.

Franța încurajează puternic repararea în locul înlocuirii

Franța este un pionier în Europa în ceea ce privește economia circulară. În această țară, scutirea pentru consumator este cuprinsă între 15 și 60 EUR, în funcție de produs.

Plățile sunt efectuate în conformitate cu un sistem impus de UE, conform căruia poluatorul, și nu consumatorul, este cel care plătește. Ideea este că, atunci când optăm pentru un produs nou în loc să îl reparăm pe cel vechi, lăsăm o amprentă mult mai mare asupra mediului, deoarece piesele pentru utilaje nu sunt ușor degradabile sau reciclabile, scrie presa bulgară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te