Andrei Ludu, cercetător în fizica neliniară a fluidelor

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.10.2018 - 19:19
Andrei Ludu

Andrei Ludu este printre cei mai apreciați profesori din cadrul Departamentului de Matematică al Embry-Riddle Aeronautical University, Daytona Beach.

SHARE

Andrei Ludu este și doctor în fizică, titlu obținut în 1989 la Universitatea București și Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele.

Și-a început cariera universitară în 1985 ca asistent la Universitatea București, Facultatea de Fizică. 

În perioada 1993-2001 a fost profesor de Fizică Teoretică la Universitatea București.  

„Prin 1986 m-am mutat ca asistent la Facultatea de Fizică, Catedră de Fizică Teoretică și Matematică.  Aici, cercetarea științifică mergea mult mai încet, lucrurile erau înghețate și productivitatea științifică neglijabilă.  Așa că am plecat în Italia și apoi în Germania imediat după deschiderea din 1990. Am revenit mereu în țară și mi-am păstrat poziția la Universitatea București, dar când am plecat definitiv în SUA am demisionat“, spune profesorul Andrei Ludu. 

Plecarea în Statele Unite nu a fost plănuită

„În primăvara lui 1996 în Giessen, Germania, un profesor de la Louisiana State University a ținut un seminar la care am pus întrebări agresive în sensul bun. Americanul a fost intrigat, am mâncat împreună, am făcut un plan de lucru pe un șervețel. În toamnă el a primit un grant NSF mare și m-a invitat. Am lucrat un an de probă ca postdoctoral researcher la el în colectiv.  În vara următoare publicam deja cu șeful meu în «Physical Review Letters». Apoi am început și să predau. Prin 2000 m-am mutat în Nord, la Northwestern State University unde am lucrat între 2001 și 2011. Zece ani mi-am văzut familia doar la sfârșit de săptămână. dar am lucrat, am publicat, am organizat zeci de conferințe, am obținut diplome și granturi. Soția a progresat la Walmart și a fost numită casier șef, a luat ore la Louisiana State University, a făcut un master în matematică și a devenit profesoară titulară de liceu. Totul mergea bine doar că Louisiana a fost lovită de trei ori consecutiv în 2008-2010: 2 uragane (Catrina și Rita) devastatoare unul după altul, criza generală financiară și scurgerea de petrol din Golful Mexic.  Ne-am mutat în 2011 în Daytona beach. Acum amândoi suntem profesori de matematică la Embry-Riddle Aeronautical University, și eu sunt director al Wave Lab pe care l-am fondat aici“, povestește Andrei Ludu.

Profesorul este cercetător în fizica neliniară a fluidelor. A scris patru cărți, din care două monografii în Springer-Verlag, a publicat 80 articole în reviste internaționale de specialitate, a fost invitat să vorbească la peste 50 de conferințe internaționale și simpozioane. Totodată a obținut granturi de cercetare în România, Germania, și SUA în valoare de aproape un milion USD.

De România îl leagă, în primul rând, educația excepțională primită în fizică și matematică, profesorii, olimpiadele, bibliotecile, cultura. „Tot ce am în mine emoțional este legat de România. Bătrâna facultate de Matematică din centrul Bucureștiului, stejarii din Făgăraș, vacanțele la Mamaia, parfumul rafinamentului și al regalității de la Sinaia, toți cercetătorii de la IFA București-Măgurele, Opera Română și concertele săptămânale, Bucureștiul vechi, Ploieștiul găzarilor, Valea Prahovei, Seminarele de la Institutul de Matematică, mici cârciumi boeme în Moldova, Oltul, și câte altele“, spune cu nostalgie profesorul Andrei Ludu. 

Top 10 Știință

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te