VIDEO Parfum occidental, într-o oază de comunism: Cum arătau stațiunile de pe Litoral în anii 1970

DE Alexandru Pop | Actualizat: 27.06.2022 - 19:00
Olimp 1975 / Foto: ct100.ro
Mamaia 1970 / Foto: vederidintrecut.blogspot.com

Dacă în ultimii ani s-a contruit haotic, aproape fără nicio regulă, pe litoralul românesc, în anii 1970, stațiunile Mamaia și Neptun-Olimp, de exemplu, aveau un parfum occidental, aerisit și verde, în totală contradicție cu blocurile comuniste din orașe.

SHARE

Astăzi, Mamaia este, probabil, cea mai cunoscută stațiune de pe litoralul românesc pe internațional, datorită, în special, vieții tumultoase de noapte și a cluburilor, despre care „specialiștii” spun că sunt mai tari decât cele din Ibiza.

Până la Revoluție, înainte ca Mamaia să fie transformată în pol al distracției de modă nouă, stațiunea Neptun-Olimp era „perla” Litoralului. Imaginile de arhivă atestă acest lucru și trezesc unora nostalgii.

Citește și: VIDEO Remember Oltcit: „Citroёn-ului oltenesc”, cea mai modernă mașină comunistă, la 45 de ani

Mamaia era inițial un sătuc dobrogean costier tipic, cu pescari greci și lipoveni, oieri români și crescători de cai tătari, denumirea provenind de la un proprietar tătar al locului din vremea stăpânirii turcești, pe nume Mamai. Amplasamentul actual al Mamaiei a fost neconstruit până în 1906, când apar

Primele construcții din Mamaia au apărut în 1906, acestea fiind amenajate după planurile arhitectului peisagist E. Recont, în urma extinderii portului către plajele existente din sudul Constanței și a mutării "băilor de mare" spre nord, respectiv în actuala Mamaia. Aceste prime construcții au reprezentat centrul activităților turistice din stațiune până la dispariția lor într-un incendiu în 1920.

Imediat după încheierea Primului Război Mondial, stațiunea se dezvoltă și începe amenajarea ei, odată cu construirea rezidenței de vară a familiei regale, în actualul Club Castel. În anul 1935 se construiește Cazinoul, iar în anul 1934 apare primul spațiu modern de cazare, o vilă mare.

Citește și: VIDEO Tractorul Universal 650, făcut la Brașov, a scris istorie în Zambia. Se făcea unul la 9 minute

Primul hotel în adevăratul sens al cuvântului din Mamaia a fost Rex (1936), iar în 1957 încep să apară și hotelurile-bloc, primele fiind hotelul Parc și cel numit atunci București (actual IAKI), care și astăzi reprezintă două dintre hotelurile mai înalte ale Mamaiei, conform wikipedia.org.

Primele două etape de dezvoltare accelerată a stațiunii Mamaia au avut loc între 1959 și 1965 și între 1982 și 1985. Apoi, Mamaia a devenit un adevărat „aspirator de valută”, atrăgând nu numai turiștii români sau din celelalte țări comuniste, dar și un mare număr de turiști din Europa de Vest, fie oameni cu venituri mici, fie opozanți de stânga ai guvernelor occidentale ori membri ai partidelor comuniste de acolo, bucuroși să-și facă vacanța într-o țară comunistă, ale cărei prețuri erau, pentru ei, foarte mici. Acum, însă, în multe cazuri, prețurile practicate în Mamaia sunt mai mari decât cele din cele mai cunoscute stațiuni de pe Coasta de Azur.

Înainte de Mamaia, „perla” litoralului românesc a fost Neptun-Olimp. Stațiunea Olimp a apărut pe hartă în 1972, iar ansamblul hotelier Amfiteatru-Panoramic-Belvedere creat de arhitecții Șerban Manolescu și Radu Mănăilă, astăzi Phoenicia Blue View Resort, a fost și încă este un exemplu de arhitectură, fiind inspirată de arhitectura proiectului Racine din zona litoralului frantuzesc Languedoc-Roussillon.

În perioada comunistă, această stațiunea Neptun-Olimp era foarte scumpă, fiind considerată de lux, fiind rezervată "tovarășilor" importanți și "oaspeților de onoare" (de exemplu secretari generali ai Partidelor comuniste occidentale sau intelectuali occidentali comuniști, invitați de Nicolae Ceaușescu). La Olimp, de exemplu, funcționa și unul dintre puținele „Shop”-uri din țară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te