SEMNIFICAȚIE Intrarea Domnului Nostru Iisus Hristos în Ierusalim este începutul Pătimirilor Sale

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.04.2024 - 12:33
SEMNIFICAȚIE Intrarea Domnului Nostru Iisus Hristos în Ierusalim este începutul Pătimirilor Sale - Foto: christian.net

Intrarea Domnului Nostru Iisus Hristos în Ierusalim este începutul Pătimirilor Sale, iar bucuria noastră trebuie să fie una reţinută, a afirmat, în Duminica Floriilor, episcopul-vicar patriarhal Paisie Sinaitul.

SHARE

"În fiecare an, noi rememorăm Intrarea Domnului în Ierusalim şi în fiecare an trăim în provocarea aceasta de a încerca să nu cădem şi noi în ispita celor care s-au entuziasmat uşor, dar l-au părăsit pe Domnul la scurtă vreme. Entuziasmul nostru, al celor de astăzi, îl manifestăm prin participarea la Sfintele Slujbe, prin rugăciune, prin purtarea ramurilor înverzite, prin îndulcirea, care este prilejuită de această sărbătoare, cu dezlegare la peşte, iar cei care poartă nume de flori sunt astăzi felicitaţi şi se simt sărbătoriţi, pentru că, la un moment dat, duminica aceasta a fost numită a Floriilor. Şi este frumos aşa şi îi felicităm şi noi pe toţi cei care poartă nume de flori", a spus PS Paisie, în predica la Sfânta Liturghie la praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, oficiată în Catedrala Patriarhală.

SEMNIFICAȚIE Intrarea Domnului Nostru Iisus Hristos în Ierusalim este începutul Pătimirilor Sale

Ierarhul a accentuat însă că Sărbătoarea de Florii este ziua în care suntem chemaţi să începem să fim cu adevărat alături de Iisus.

"Însă mai important decât orice este faptul că această zi a intrării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim este începutul Pătimirilor Sale, iar bucuria noastră, ştiind aceasta, trebuie să fie una reţinută. Este ziua în care suntem chemaţi să începem să fim cu adevărat alături de Iisus, nu doar să îl conducem pe Iisus până la porţile cetăţii, ci să şi intrăm înăuntru împreună cu el până la Cruce, să păşim împreună cu Iisus, parcurgând împreună Drumul Pătimirii şi al Crucii, să suferim alături de el şi să credem că Învierea Lui este început al învierii noastre", a arătat episcopul-vicar.

El a îndemnat la manifestarea iubirii faţă de Hristos prin participarea "solidară şi consecventă" la slujbele din Săptămâna Patimilor.

Citește și: De ce trebuie să mănânci pește de Florii? Tradițiile românilor în ultima duminică din Postul Mare

"De-a lungul întregii noastre vieţi, oricât de lungă am dori noi să fie această viaţă, noi trăim doar de câteva zeci de ori această emoţie, această bucurie, această participare la Slujbele Sfinte din Săptămâna Sfintelor Pătimiri. Doar de câteva zeci de ori în întreaga noastră viaţă. Fiecare zi din cele care urmează în această săptămână este mare, este numită mare nu pentru că aceste zile ar fi mai lungi decât zilele obişnuite, ci pentru că fiecare din aceste zile poartă în ele măreţia lucrării mântuitoare a lui Hristos, a lui Dumnezeu pentru noi", a îndemnat PS Paisie.

Citește și: Începe Săptămâna Patimilor. Toate obiceiurile românilor din aceste zile. De ce se poartă doliu?

Participând la slujbele Bisericii, la Deniile sau la Sfintele Liturghii din zilele următoare, a explicat ierarhul, încercăm şi noi să înţelegem semnificaţia lor şi reuşim să fim cel mai uşor alături de Hristos, alături de ucenicii lui, reuşim să uităm că avem şi noi suferinţele noastre, că avem şi noi necazurile noastre, că avem multe lucruri de rezolvat.

"Dar tocmai pentru că uităm de noi, pentru a fi alături de Iisus, atunci, în mod minunat, ni le va rezolva pentru noi chiar Dumnezeu. Noi oamenii, în general, atunci când avem pe cineva drag nouă din familia noastră, pe cineva foarte apropiat care suferă, atunci ne sensibilizăm, ne mobilizăm şi lăsăm totul deoparte pentru a-l ajuta.

De ce suferă Cristos?

Acum, în săptămâna aceasta, care începe astăzi, suferă cel care ar trebui să ne fie cel mai drag din această lume, suferă Dumnezeu, Fiul lui Dumnezeu, Hristos Domnul, îşi asumă o asemenea suferinţă pentru a ne scăpa pe toţi, pe fiecare în parte, fără excepţie, de suferinţa şi de moartea cea veşnică. Nu ni se cere decât să fim şi noi alături de El, să fim şi noi statornici în iubirea faţă de El, cel care suferă pentru noi", a spus Paisie Sinaitul.

Puţina noastră jertfă va fi răsplătită cu bucuria Învierii, a transmis episcopul vicar patriarhal.

"Aşa să ne ajute Dumnezeu, pentru că răsplata aceasta va fi pentru noi sigură şi mult mai mare decât ceea ce considerăm că merităm pentru efortul nostru, pentru puţina noastră jertfă, va fi bucuria Învierii pe care sperăm să o gustăm cu toţii, mai conştient, spre Slava lui Dumnezeu şi spre mântuirea noastră", a încheiat PS Paisie Sinaitul.

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc, duminică, Intrarea Domnului în Ierusalim - Floriile.

Potrivit tradiţiei Bisericii, Intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. De data aceasta, îşi pregăteşte singur intrarea, conform profeţiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după lege că este Mesia, Mântuitorul lumii. Poporul îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: 'Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului'. Prin aceste cuvinte, oamenii simţeau că însuşi Dumnezeu a venit în lume pentru a aduce mântuirea ei. Intrând ca Împărat în Ierusalim, Iisus anticipează biruinţa Sa apropiată asupra morţii, ca şi biruinţa întregii omeniri pe care o purta în Sine.

Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te