Legenda strigoilor din Oltenia care îi bântuie pe cei apropiați: „Mort de 12 ani, încă vine acasă”

DE Alin Crișan | Actualizat: 13.04.2023 - 20:17
Strigoi într-un cimitir, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Pexels

Strigoii sunt, în mitologia românească, sufletele rele ale morţilor, despre care se crede că ar ieşi noaptea din mormânt şi s-ar transforma într-un animal sau într-o apariţie fantomatică, pentru a provoca rele celor vii.

SHARE

Strigoii sunt nişte creaturi „mitologice” ale poporului dac adoptate ulterior de catre poporul român.

Legenda strigoilor din Oltenia care îi bântuie pe cei apropiați

Dacii considerau strigoii reprezentarea răului, spiritele celor adormiţi ale căror fapte nu au fost demne de intrarea în „Împărăţia lui Zamolxis”, dar aceste date fiind transmise doar pe cale orală, legenda şi-a pierdut conţinutul iniţial.

Ulterior poporul român i-a transformat în nişte creaturi insetate de sânge cu puterea de a lua orice forma si de a controla gândirea persoanelor expuse din acest punct de vedere (oameni sub influenţa alcoolului, oameni cu probleme psihice, etc.).

Acest cuvânt este derivat din cuvântul român ”strigă”, care este la rândul său legat de italienescul strega, ce înseamnă vrăjitoare. În folclor apar multe referinţe la aceste entităţi, prin poveştile cu strigoi, potrivit adevărul.ro

Tudor Pamfile (Mitologie românească) îi defineşte astfel: Strigoiul, strâgoiul (fem. strigoaica), moroiul (denumire folosită mai ales în Ardeal şi în părţile apusene ale Munteniei, precum şi în Oltenia), vidmă (Bucovina), vârcolacul sau Cel-rău.

Citește și: „Untold-ul” pe vremuri: Târgul de Fete de pe Muntele Găina, record de audiență în 1963. Dej, prezent

Potrivit legendei, strigoiul se naşte ca orice copil, dar are, în schimb, un semn distinct: o chitie, perdea pe cap, o cămaşă pe corp sau o căciuliţă pe piele.

Un astfel de copil este născut de o femeie care, fiind însărcinată, bea apă necurată, amestecată cu bale diavoleşti sau când o astfel de femeie iese noaptea afară cu capul gol. Atunci, Satana vine şi-i pune pe cap o chitie roşie, precum a sa. 

Strigoii îi omoară pe cei care nu îi sunt pe plac

Dr. Mihai Alexandru Canciovici, cercetător științific principal la Institutul de Etnologie și Folclor București, a studiat peste 30 de ani tradițiile mitologice și proza populară românească, mai ales cea transmisă pe cale orală.

De multe ori, strigoii chiar îi omoară pe cei care nu îi sunt pe plac.

„Trebuie spus  oamenii care susțin au avut experiențe cu strigoi sau cineva din familia lor a avut așa ceva, trăiesc într-o societate diferită de cea de la oraș. Cei mai mulți oameni care spun au întâlnit strigoi sunt din Bistriță-Năsăud, Maramureș, Bihor, din Munții Apuseni, Bucovină, dar și din Moldova sau Oltenia. Am zeci de înregistrări în care oamenii povestesc experiențele prin care au trecut”, afirma cercetătorul.

Întoarcerea strigoilor din mormânt se face doar noaptea, iar prima ieșire pentru a-i chinui pe bieții oameni se poate face de la 9 zile după înmormântare, până la 12 ani.

Îi secătuiesc de viață pe cei apropiați

Strigoii îngropați sunt urâți de oameni pentru ei se întorc la casele unde au locuit și distrug inimile apropiaților. Îi secătuiesc de viață.

Mulți oameni au fost găsiți morți, cu inima de consistența unor cârpe. Unii strigoi se întorc însă doar mănânce, bea, stea de vorba.

Citește și: Povestea omului-lup care a băgat frica în locuitorii unui sat din Transilvania: Blestemat la naștere

În Mehedinți, bărbatul unei femei se întorcea la ea zilnic, i se dea de mâncare. Ea le-a spus vecinelor ce i se întâmplă, dar n-au crezut-o și i-au cerut o dovada palpabila. Atunci, ea l-a convins pe strigoi se descalțe și l-a ținut de vorba până aproape de cântatul cocoșilor. Acesta n-a mai apucat se încalte decât cu o cizma și a fugit în mormânt. Ea a rămas cu dovada palpabila soțul mort a fost la ea, având cizma cu care acesta fusese îngropat”, povestește cercetătorul.

Un alt caz de senzație a fost cules în zona Romanați și amintit de T. Pamfile în lucrarea „Mitologie românească”: „Trei oameni s-au dus într-un sat -și caute o cunoștință din tinerețe. Soția celui căutat le-a spus: „Omul meu e mort de 12 ani, dar vine în fiecare joi și sâmbăta. Daca vreți vorbiți cu el, așteptați”, se arata în lucrare. Se spune unii recunosc sunt vizitați de strigoi, au legături cu ei, sau sunt strigoi, dar alții nu o fac nici în ruptul capului.

Cum ne apăram de strigoi

Pentru a nu ajunge pe mâna strigoilor, se crede e bine punem obloane la geamuri, ei neputând intra, spune Mihai Canciovici.

În cazul în care cineva cunoscut ne strigă de afară, nu ieșim dacă nu strigă de trei ori.

Dacă Necuratul intră în casă, facem cruce de 3 ori cu limba în gură și scuipăm. Ar fi mai simplu însă dacă am mânca usturoi de la început. Cine vrea supună strigoii, trebuie țină la brâu în prima zi de Paște, la biserică, lingura cu care s-au întors ouăle roșii în oală.

Apoi trebuie  se urce într-un copac, iar în scurt timp strigoii se vor aduna la baza copacului și îi vor asculta ordinele.

Citește și: FOTO Satul cu 6.000 de locuitori care stau pe aceeași stradă, lungă de 9 km: E comparat cu Toscana

altă modalitate de a stăpâni strigoii este de a decapita un șarpe și de a-i pune în gură trei căței de usturoi.

Capul acestuia trebuie -l luăm cu noi la biserică. Imediat strigoii vor ști i-ai descoperit și vor face tot ce vrei.

Mult mai ușor este în prima luni de după Paște ne postăm pe un pod de peste apă și ne uităm la oameni, căpătând capacitatea de a stăpâni strigoii. Evident, mai întâi trebuie crezut în așa ceva, potrivit libertatea.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te