De câte ori trebuie să speli dinții pe zi? Specialiștii spulberă mitul cu periajul după fiecare masă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.04.2024 - 17:11
De câte ori trebuie să te speli pe dinți? Specialiștii spulberă mitul cu periajul după fiecare masă - Foto: Profimedia / imagine rol ilustrativ

De câte ori trebuie să te speli pe dinți? Specialiștii spulberă mitul cu periajul după fiecare masă. Aceștia transmit că nici spălatul de trei ori pe zi nu este indicat.

SHARE

De câte ori trebuie să te speli pe dinți? Specialiștii spulberă mitul cu periajul după fiecare masă. Aceștia transmit că nici spălatul de trei ori pe zi nu este indicat.

De câte ori trebuie să te speli pe dinți?

Deși societatea modernă este uneori un pic prea obsedată de sănătatea și igiena dentară, există motive întemeiate pentru care ar trebui să încercați să vă mențineți o sănătate orală bună.

Menținerea acesteia la un nivel sănătos nu numai că reduce riscul de a dezvolta carii dentare, carii și alte probleme dentare grave, dar vei avea și o mai mare încredere în tine însuți și vei arăta și te vei simți mai bine.

Acesta este probabil motivul pentru care industria pastelor de dinți a promovat periajul de "trei ori pe zi" sau periajul după fiecare masă. Cu cât vă spălați mai des pe dinți, cu atât mai bine.

Cu toate acestea, experții stomatologi spun că nu există o corelație directă între frecvența spălării pe dinți și sănătatea dentară.

Cheia nu stă atât de mult în număr, ci mai mult în eficiență. Acestea fiind spuse, periajul de trei ori sau chiar de două ori pe zi nu este atât de semnificativ pe cât v-ați făcut să credeți.

De fapt, majoritatea experților spun că și cu un periaj o singură dată pe zi este deja suficient pentru a ține la distanță bacteriile și cariile.

Citește și: Situațiile când nu trebuie să ne spălăm pe dinți. Recomandările unui stomatolog

Da, ați citit bine. Spălatul pe dinți o dată pe zi este suficient pentru a menține o sănătate orală bună dacă este făcut corect. Așadar, întrebarea care se pune acum nu este atât de mult despre de câte ori ar trebui să vă spălați pe dinți, ci mai mult despre cum să vă spălați corect pe dinți. 

Cum ne spălăm corect pe dinți?

Nu toate periuțele de dinți sunt create la fel. De cele mai multe ori, oamenii neglijează modul în care își aleg periuța de dinți.

Periuța de dinți ideală este una care are peri mai rotunjiți, astfel încât să fie mai puțin aspră pentru dinți. În general, periuțele de dinți sunt alcătuite din peri de nailon care au fost tăiați în mod egal. Privind la microscop, veți vedea că aceste peri au muchii ascuțite ca de ferăstrău, gata să răzuiască smalțul și dentina de pe dinți.

Când se întâmplă acest lucru, dinții tăi vor fi foarte vulnerabili la carii și la daunele cauzate de bacteriile producătoare de acid.

Acestea fiind spuse, este extrem de important să alegi o periuță de dinți cu peri moi. De asemenea, este important să vă schimbați des periuța de dinți. Chiar dacă folosești o periuță de dinți cu peri moi, în cele din urmă, pe măsură ce se uzează, aceasta va reveni la marginile sale ascuțite inițiale.

Amânați periajul după ce ați mâncat alimente acide

Nu este întotdeauna cazul să vă spălați pe dinți la fiecare masă. Chiar și Colgate recomandă să vă spălați pe dinți la o oră după ce ați mâncat. În cazurile în care ați consumat alimente și băuturi care au un conținut ridicat de acid, ar trebui să amânați periajul.

Acizii îți slăbesc dinții, în special smalțul. Așadar, atunci când vă spălați pe dinți imediat după ce ați consumat alimente acide, s-ar putea să faceți mai mult rău decât bine. În schimb, periați-vă pe dinți înainte de a mânca aceste tipuri de alimente pentru a adăuga protecție. 

Pentru a vă asigura că vă curățați bine dinții și gura prin periaj, exersați mișcările corecte.

Folosiți mișcări scurte, înainte și înapoi, pentru a curăța toate suprafețele dinților. Nu vă periați prea tare. Folosiți mișcări ritmice și măturați prin dinți. Ajungeți la acele zone dintre dinți folosind mișcări verticale.

Micile particule de alimente rămân prinse în aceste zone, așa că este important să le îndepărtați în timp ce vă periați. Aceste particule mici de alimente devin placa care se lipește de suprafața dinților și declanșează cariile. 

Citește și: De unde vine denumirea zilelor săptămânii? Ce semnifică duminica?

Cât timp trebuie să vă spălați dinții?

În mod ideal, ar trebui să vă spălați pe dinți timp de 45 de secunde. Periajul prea lung poate face mai mult rău decât bine. Așadar, reduceți cântecul ABC și treceți la periajul corect și terminați.

Nu uitați, spălatul pe dinți ține de modul în care îl practicați și nu atât de mult de frecvență. Dar pentru cei care chiar vor să aibă un răspuns concludent la această întrebare, Asociația Americană de Stomatologie sugerează cel puțin de două ori pe zi.

Ține cont de aceste lucruri și poți fi sigur că tu și dinții tăi sunteți bine protejați împotriva cariilor și a bacteriilor dăunătoare. După cum se spune, dinți mai buni, sănătate mai bună.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te