Cum era să-și piardă Sergiu Nicolaescu un picior în „Mihai Viteazul”? „A fost la minute de amputare”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 26.04.2024 - 15:35
Cum era să-și piardă Sergiu Nicolaescu un picior în „Mihai Viteazul” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
pe cal
in rolul selim pasa

Cum era să-și piardă Sergiu Nicolaescu un picior în „Mihai Viteazul”? Popularul regizor și actor nu s-a dat înapoi de la nimic, atunci când venea vorba de meseria sa, expunându-se la tot felul de pericole. În timpul filmărilor a fost la câteva minute de amputarea piciorului.

SHARE

Cum era să-și piardă Sergiu Nicolaescu un picior în „Mihai Viteazul”? „Puțină lume știe că regizorul a fost primul intepret al voievodului, înainte ca numele lui Amza Pellea să apară în discuție. Dar, în timpul fimărilor, Sergiu Nicolaescu a suferit un accident în urma căruia a fost la doar câteva minute de amputarea piciorului.

Cum era să-și piardă Sergiu Nicolaescu un picior în „Mihai Viteazul”? „A fost la minute de amputare

Cunosctul regizor și actor a fost un om care s-a aruncat cu toată energia în meseria sa. Nu s-a ferit de pericole pe platourile de filmare, dar a cerut acelați lucru și de la artiștii din peliculele sale.

Debutul său ca regizor principal s-a petrecut cu „Dacii” , în 1966, care a fost un succes fulminant și a arătat tuturor că un nou mare „jucător” intrase în producția cinematografică autohtonă.

Trebuie menționat că odată cu filmările la această peliculă, reaitate în 1965, Nicolaescu a pus și bazele primei școli de cascadori din România și a meseriei de cascador în sine, conform cascadorii.ro.

Regizorul era un bărbat plin de forță, rod și al perioadei petrecute în Institutul de Marină, dar știa să și călărească foarte bine 

Citește și: Sergiu Nicolaescu, un om chinuit și singur. „Nu cred că am iubit vreodată”. A avut trei căsnicii

Când proiectul filmului „Mihai Viteazul” a demarat, nu multă lume știe că, vreme de circa opt luni, filmările s-aiu făcut chiar cu Sergiu Nicolaescu în rolul voievodului, nu cu Amza Pellea.

Asta, după ce Ceaușescu decisese ca pelicula istoricaă să fie făcută cu artiști români, deși Nicolaescu fusese aproape să îi aibe în distribuție pe marile vedete mondiale ale momentului, Richard Burton și Elisabeth Taylor.

Dar, cumva, nici Nicolaescu n-a fost pe placul conducerii de partid și de stat pentru rolul principal, așa că a început o sarabandă a audițiilor pentru acesta.

Sergiu Nicolaescu pe cal, în timpul realizării filmului „Mihai Viteazul” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

„Îmi amintesc că s-a filmat în ritm alert până în preajma Sărbătorilor, iar după ce s-au terminat cadrele de iarnă, l-au chemat pe Sergiu la «Înalta Poartă», ca să zic aşa. «Nu-ţi stă bine în rolul ăsta», i-a spus Ceauşeasca.

Ei nu i-a plăcut. Aşa că au urmat alte probe cu actori, s-a reluat tot procesul de căutare, până s-a ajuns la Amza. Sergiu a preluat personajul Selim şi chiar i-a ieşit un rol excelent. A suferit însă mult pentru că a fost debarcat din corabia pe care o cucerise precum un pirat!”, a povestit cascadorul și actorul Paul Fister, ani mai târziu.

Însuși Sergiu Nicolaescu a descris acel episod în cartea sa de memorii „Viaţă, destin şi film“. El a ales o metodă infailibilă pentru a renunța la rol, atunci când a aflat că „Tovarășii” nu-l vor în rolul domnitorului.

Regizorul a mai dezvăluit că el a fost acela care l-a impus pe Amza Pellea pentru rolul voievodului.

Citește și: De ce Sergiu Nicolaescu era convins că are un fiu? „M-a ales să fiu tatăl copilului ei”

„După terminarea filmărilor de iarnă a început nebunia schimbărilor. În fiecare zi apăreau două-trei variante cu cine îl va interpreta pe Mihai, până într-o zi de primăvară când m-am supărat foarte tare, m-am dus la frizer şi mi-am ras barba, m-am tuns scurt şi apoi am intrat la Ion Brad.

Mitică Fernoagă n.r - directorul Studioului Cinematografic București) şi Titus Popovici (n.r.- scenaristul filmului) erau acolo. Când m-au văzut au rămas înlemniţi.

Unii probabil au respirat uşuraţi, alţii doar s-au minunat. Fiind extrem de supărat, le-am zis: «Domnilor, nu numai că nu mai joc, dar vă impun pe Amza Pellea în rolul lui Mihai, dacă mă vreţi pe mine ca regizor»“, a scris Nicolaescu în cartea „Viaţă, destin şi film“.

Până la urmă, Nicolaescu a preluat partitura lui Selim Pașa, generalul turc apropiat de Mihai Viteazul, iar lucrurile au ieșit peste așteptările tuturor.

„Mihai Viteazul” a devenit unul dintre cele mai vizionate filme românești din istorie, iar imaginea lui Amza Pellea s-a suprapus perfect peste cea a marelui voievod.

Citește și: Care a fost marea durere a lui Amza Pellea în „Mihai Viteazul”? Adevărul despre vocea sa din film

În „Mihai Viteazul”, Nicolaescu a jucat, până la urmă, rolul generalului turc Selim Pașa - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Dar, la filmări, Sergiu Nicolaescu, care era primul care dădea exemplu despre cum trebuiau făcute unele lucruri, inclusiv cascadorii, a fost la un pas de a-și pierde un picior.

Și asta, după ce calul pe care îl călărea l-a răsturnat, regizorul-actor rănindu-se grav în cădere. Dacă intervenția medicală mai întârzia doar câteva minute, piciorul său ar fi trebuit amputat.

Întâmplarea a fost rememorată de atrița Ioana Pavelescu, cea care a lucrat cu Nicolaescu și Amza Pelea la o altă peliculă memorabilă, „Osânda”, unde a fost nevoită să treacă prin multe scene dificile impuse de regizor.

Citește și: VIDEO Ceaușescu despre Mihai Viteazul: „Sunt de acord că a făcut dragoste, dar să știm ce să redăm

„Pericolele prin care trecuse el (n.r. - Sergiu Nicolaescu) la filmări ajunseseră legende. Totul de dragul autenticului. Toți, și mai ales actorii, eram extrem de impresionați.

De exemplu, la „Mihai Viteazul“ l-a răsturnat calul, și în cădere, gamba unuia dintre picioare a fost tăiată până la os. A continuat filmarea care nu putea fi amânată din motive obiective pe care nu are rost să le menționez.

Când, peste ore, a ajuns la doctor, i s-a spus că o diferență de minute l-a despărțit de amputarea piciorului.

Știam asta cu toții, și atunci când ne cerea ceva, nu te mai puteai „izmeni“, că e prea frig sau periculos”, spunea actrița, conform adevarul.ro.

Spirit puternic, Sergiu Nicolaescu a fost departe de a fi un om perfect, dar, din punct de vedere al profesionalismului, a rămas un reper uriaș pentru toți cei cu care a lucrat de-a lungul prestigioasei sale cariere.

În rest, după cum s-a autocaracterizat spre finalul vieții, a fost „un lup singuratic”.

Citește și: 40 de ani de la moartea lui Amza Pellea. Cum era să piardă rolul din „Nea Mărin miliardar”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te