Cine e românul ce l-a pus pe Eminescu pe camion? Acum îl are pe Amza Pellea în rolul Mihai Viteazul

DE Alexandru Pop | Actualizat: 25.04.2024 - 12:33
Cine e românul ce l-a pus pe Eminescu pe camion - Foto. Realitatea de Ialomita
camion

Cine e românul care și-a pus chipul lui Eminescu pe camion? Un personaj excentric, dar care a figurat cândva printre milionarii României a repetat gestul insolit și l-a postat, de data aceasta, pe Mihai Viteazul, întruchipat în film de Amza Pellea, pe spatele unui alt camion.

SHARE

Cine e românul ce l-a pus pe Eminescu pe camion? Acum ceva ani, un TIR de ultimă generație rula pe șosele naționale și europene decorat cu chipul marelui poet împreună cu un citat dintr-o poezie de-ale acestuia.

Bărbatul care făcuse acel lucru nu era chiar un oarecare, ci un milionar prezent și în Top Forbes. Mai recent, el a revenit cu un gest la fel de insolit, postându-l pe Amza Pellea în rolul lui Mihai Viteazul pe spatele unui alt camion.

Cine e românul ce l-a pus pe Eminescu pe camion? Acum îl are pe Amza Pellea în rolul Mihai Viteazul

Gheorghe Vlase era un nume destul de cunoscut, cu ceva ani în urmă, numărându-se printe milionarii României.

Astfel, în 2009, el figura cu o avere estimată la 18 milioane de euro în Top 500 Forbes al celor mai bogați români, fiind al doilea cel mai bogat om de afaceri din județul Ialomița.

În acea vreme, însă, Vlase, patron al firmei de transport Vlase Impex, a ținut paginile ziarelor mai ales cu o extravaganță patriotică.

El își „decorase” camionul de 240.000 de euro cu un citat și o fotografie de-ale lui Eminescu: ”Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie/ ”Ţara mea de glorii, ţara mea de dor!”, spunând că, pur şi simplu, e mândru de ţara sa.

Citește și: Care a fost marea durere a lui Amza Pellea în „Mihai Viteazul”? Adevărul despre vocea sa din film

Într-un interviu din 2017 pentru autotestmagazin.ro, Vlase explica felul în care a ajuns să facă acest lucru.

Voiam un camion care să mă reprezinte, așa că am luat un Scania V8 de cinci sute de cai. Poate o să credeți că sunt nebun, dar am iubit acest camion. Acest autovehicul a fost condus doar de doi oameni, eu și unul dintre colegi.

Și totuși simțeam că vreau ceva special. Scania avea un camion de 620 de cai și mă gândeam să iau unul. Într-o zi sunt invitat de acest producător în Suedia și acolo întâlnesc un român plecat din țară de ceva vreme.

Acasă, omul a lucrat ca profesor universitar, în Suedia era angajat la Scania. Am ținut legătura cu el și la un moment dat îmi spune că se pregătește un camion cum nu a mai fost. Când am primit poza… m-a vrăjit.

Am plecat la Stockholm și în avion mă gândeam că un asemenea camion de 730 de cai, numărul 1 în lume, trebuie să aibă ceva care să facă lumea să vibreze.

Așa am ajuns la mesajul: „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, Țara mea de glorii, țara mea de dor?” Apoi am adăugat: „Nu uita că ești român”, spunea omul de afaceri la acea vreme.

Citește și: VIDEO De ce a interzis Ungaria accesul camioanelor românești? Cozi imense în vama Giurgiu și Siret

Camionul cu Amza Pellea în chip de Mihai Viteazul și mesajul ironic-amar ce însoțește imaginea - Foto: Arhiva

Vlase și-a înființat firma în martie 1994, pornind „la drum” cu o singură mașină, o Dacia Papuc, după cum declara el pentru obiectiv.net, în 2011. În 2008, ajunsese la o „flotă” de aproape 400 de camioane.

Dar, ulterior, lucrurile n-au mai mers atât de bine în afacerile lui Vlase. Chiar în 2009, anul în care figura în Top Forbes, firma sa ,Vlase Impex SRL, cu activităţi de distribuţie băuturi alcoolice şi transporturi, a intrat în faliment.

Ulterior, „ renăscut, dar sub două nume diferite: Vlase Distribution şi Vlase Spedition unde acţionari erau părinţii omului de afaceri: Anica şi Mihai Vlase, conform guraialomitei.com.

Pe numele afaceristului mai figurau, în 2009, la Registrul Comerţului, doar „falimentarele” Vlase Impex şi Vlase Trans, mai scria sursa citată.

Citește și: Cine era românul care a pus chipul lui Eminescu și o poezie pe un camion de 250.000$. A falimentat

În 2018, Gheorghe Vlase a fost acuzat de către lichidatorul judiciar care se ocupa de falimentul Vlase International de bancrută frauduloasă și abuz de încredere, potrivit tirmagazin.ro.

Dar, recent, Vlase a ieșit din nou în evidență într-o manieră originală. El și-a decorat un camion cu chipul lui Mihai Viteazul, așa cum a fost întruchipat în film de marele actor Amza Pellea.

Imaginea ce tronează pe spatele autovehiculului este însoțită de un mic „diaog” imaginat între voievod și oștenii săi.

„Ce mai face poporul meu?”, se întreabă domnitorul. La care, „oștenii” îi răspund: „Ce să facem, Măria Ta? Stăm pe Facebook, ne uităm la filme turcești”.

Un mesaj de o ironie amară, ce indică faptul că Gheorghe Vlase pare a nu mai fi așa de mândru de poporul său, la ora actuală.

Recent, AIC Trucks a anunțat lansarea unui proiect de test și analiză reală a camionului Ford F-MAX, în colaborare cu transportatorul Gheorghe Vlase, comunicat prin intermediul platformei YouTube.

„Gheorghe Vlase, un profesionist cu multă experiență în zona transporturilor de marfă, precum și un șofer foarte atent la toți parametrii de eficiență, va analiza camionul F-MAX și va transmite publicului constatările sale. Acest clip este primul din serie.

Autotractorul Ford Trucks F-MAX s-a remarcat pe piață încă de când a fost ales Camionul Anului 2019. F-MAX oferă confort sporit și o cabină spațioasă, de 2,5 metri, spații de depozitare stil avion, iar patul este confortabil și poate fi pliat la 90 de grade.

F-MAX vine cu tehnologia ConnecTruck, precum și cu abonament gratuit la VIASAT, pentru monitorizarea eficientă a flotei de camioane. Pentru șofer sunt de mare ajutor tehnologiile Adaptive și Predictive Cruise Control, plus alte sisteme de asistență moderne. Motorul lui F-MAX dezvoltă 500 Cai Putere (CP) și un cuplu maxim 2.500 Newton-metru. Transmisia este ZF cu 12 trepte”, conform Ford Trucks.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te