Ce plante recomandă specialiștii să ții departe de cultura de roşii. Pot dăuna ambelor plante

DE Alexandra Lupascu | 10.03.2024 - 19:15
Ce plante recomandă specialiștii să ții departe de cultura de roşii. Pot dăuna ambelor plante Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Cultivarea roșiilor în propria grădină poate fi o experiență plină de satisfacții. Cu toate acestea, există anumite plante pe care ar trebui să le eviți să le plantezi în apropierea roșiilor tale, deoarece acestea ar putea dăuna recoltei.

SHARE

Ce să nu plantezi niciodată lângă roşii. Iată ce ar trebui să știi despre cei mai buni și cei mai răi „însoțitori” pentru plantele tale de roșii, conform Agro TV.

Roșiile sunt printre cele mai iubite alimente proaspete în întreaga lume, și pe bună dreptate (n.r. – din punct de vedere botanic, roșiile sunt, de fapt fructe, nu legume!).

Sunt bogate în vitamine și antioxidanți esențiali pentru sănătatea noastră. În plus, conțin un compus puternic cunoscut pentru proprietățile sale anticancerigene.

Atunci când planifici grădina ta de roșii, este important să știi ce plante nu se împacă bine cu acestea. Evită să plantezi lângă roșii culturi precum dovleacul, căpșunile și varza.

 Ce plante recomandă specialiștii să ții departe de cultura de roşii. Pot dăuna ambelor plante

Deși ai putea crede că varza ar putea fi un partener bun pentru roșii, în realitate, aceasta poate afecta negativ recolta de roșii și invers. Roșiile pot contribui la apariția bolilor precum albușul de varză, ducând la o recoltă slabă pentru ambele culturi.

Citește și: FOTO Alternativa bogată în vitamine de 15 ori mai sănătoasă decât somonul și de 10 ori mai ieftină 

Iată ce plante recomandă specialiștii să ții departe de cultura de roşii:

Cruciferele – varza, broccoli, conopida, varza kale, varza de Bruxelles și guli-rabe – pot împiedica creșterea plantelor de tomate, deoarece au nevoie de aceiași nutrienți, dar sunt mai eficiente în absoarberea acestora din sol.

Porumbul nu ar trebui să fie plantate împreună cu roșiile, deoarece ambele atrag același fel de dăunători și infecții fungice. Punerea celor două unul lângă altul într-o grădină le face de două ori atractive pentru gândaci.

Feniculul, ca și cruciferele, va inhiba creșterea tomatelor. De fapt, feniculul nu este un bun însoțitor pentru majoritatea legumelor de grădină și ar trebui să fie cultivat separat sau în ghiveci.

Citește și: Cel mai eficient sirop de tuse făcut acasă din două ingredinete simple. Dr. Pautov: „E cel mai bun”

Mărarul – în timp ce multe ierburi cresc bine cu roșiile, mărarul este excepția. Cât este tânăr nu e periculos, dar când devine matur și gata de însămânțat, plantele de mărar pot inhiba creșterea plantelor de tomate.

Sfaturi pentru pasionații de agricultură

Cartofii, ca și roșiile, fac parte din familia mănăselelor de noapte, ceea ce înseamnă că au nevoie de aceiași nutrienți pentru a crește. Asta înseamnă că va fi o competiție între plante, ceea ce nici nu aduce beneficii și le poate face susceptibile la aceleași boli.

Și vinetele fac parte din familia mănăsele de noapte, ceea ce le transformă în niște concurente serioase. Vinetele sunt, de asemenea, susceptibile de aceleași boli și dăunători, existând pericolul contagierii.

Cu toate acestea, există și plante care se potrivesc de minune cu roșiile și chiar le pot îmbunătăți recolta. Plantarea unor plante însoțitoare poate fi o strategie inteligentă pentru a-ți proteja roșiile și pentru a îmbunătăți rezultatele recoltei tale.

De exemplu, ceapa verde și sparanghelul pot respinge dăunătorii care ar putea afecta roșiile. 

De asemenea, plantele aromatice precum busuiocul și menta pot fi parteneri buni pentru roșii, contribuind la respingerea unor dăunători și îmbunătățind aroma recoltei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te