VIDEO 1 mai 1994: 30 de ani de la moartea legendarului pilot de Formula 1 Ayrton Senna

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 01.05.2024 - 11:11
1 mai 1994: 30 de ani de la moartea legendarului pilot de Formula 1 Ayrton Senna - Foto: Profimedia Images

1 mai 1994. Se împlinesc 30 de ani de la moartea legendarului pilot de Formula 1 Ayrton Senna, în virajul Tamburello al Marelui Premiu de la San Marino 1994.

SHARE

Ayrton Senna da Silva, unul dintre cei mai mari piloţi de Formula 1 din istoria acestei competiţii, s-a născut la Sao Paulo, Brazilia, la 21 martie 1960. Campionul de F1 a murit în urma unui teribil accident pe 1 mai 1994, în Marele Premiu de la San Marino, pe circuitul de la Imola.

Citește și: Povestea dramatică a unuia dintre cei mai faimoși piloți de F1. Blocat în mașină, arde de viu

30 de ani de la moartea legendarului pilot de Formula 1 Ayrton Senna

Familia sa a fost sprijinul său cel mai important pentru cultivarea pasiunii pentru sporturile cu motor.

Pasul înspre competiţiile sporturilor de viteză l-a făcut la karting, unde la vârsta de 17 ani a câştigat campionatul sud-american de karturi, relatează Agerpres.

S-a mutat în Marea Britanie, la începutul anilor 1980, pentru a se dedica carierei sportive din motorsport. În 1981, a câştigat campionatul British Formula Ford 1600, respectiv British Formula Ford 2000, în 1982.

Talentul său nativ în motorsport i-a permis accesul facil la numeroase proiecte de colaborare în calitate de ca şofer de teste pentru diferite echipe de Formula 1, printre care Williams sau McLaren.

A concurat pentru prima dată în Formula 1 pentru echipa Toleman, unde a activat până în 1984. Fără să beneficieze de cel mai bun monopost din punct de vedere tehnic, pilotul brazilian a impresionat prin modul său de a pilota, în special pe ploaie.

În 1985, la 21 aprilie, a câştigat prima sa cursă în Formula 1, cu echipa Lotus, în marele premiu al Portugaliei.

Citește și: VIDEO ȘOC Accident teribil în F1: Monopostul lui Grosjean s-a rupt și a explodat, pilotul a scăpat

În anul 1988, a devenit membru al echipei McLaren - Honda, unde l-a avut drept coechipier pe pilotul Alain Prost. În acel sezon, cei doi piloţi ai McLaren - Honda au câştigat 15 din cele 16 curse.

Senna a câștigat primul titlu mondial în 1988, la 28 de ani. În 1994, a simțit pericolul

Ayrton Senna a câştigat primul său campionat mondial la 28 de ani, în 1988.

Rivalitatea sa acerbă cu Alain Prost nu a fost un impediment pentru câştigarea titlurilor mondiale din 1990 şi 1991. A terminat al patrulea în clasamentul general la piloţi în 1992 şi al doilea în 1993.

În 1994 a semnat contractul cu echipa de Formula 1 Williams. Nefiind de acord cu noile reguli impuse la nivelul campionatului din Formula 1, dar nici cu nivelul tehnic al maşinii sale, Senna a avertizat: ''Urmează să fie un sezon cu multe accidente şi risc să spun că vom avea noroc dacă nu se va întâmpla ceva serios.''

În primele două curse ale sezonului a plecat de pe prima poziţie a cursei, dar nu a reuşit să le termine. A urmat cea de-a treia cursă a sezonului la Imola, San Marino, la 1 mai 1994.

În prima zi de calificări, compatriotul său Rubens Barrichello a fost rănit serios în urma impactului monopostului său Jordan cu unul din gardurile de protecţie. În a doua zi de calificări, a avut loc accidentul tragic al şoferului austriac Roland Ratzenberger, monopostul acestuia a lovit un zid de beton.

În urma accidentului, Senna, afectat de cele petrecute, a discutat cu ceilalţi şoferi despre posibilităţile pentru îmbunătăţirea siguranţei în campionatul mondial de Formula 1.

Momentul fatal

În cel de-al şaptelea tur de pistă, în curba cunoscută drept Tamburello, monopostul pilotat de Ayrton Senna a părăsit pista de rulare la o viteză de rulare de circa 330 de km pe oră şi a lovit zidul de protecţie de beton cu 217 km pe oră.

Pilotul brazilian a fost dus de urgenţă la spital, însă a fost declarat decedat în momentul ajungerii la sediul unităţii spitalicească.

Decesul său a fost un adevărat şoc pentru lumea sportului şi pentru Brazilia, în special. Circa 3 milioane de persoane s-au adunat pe străzile metropolei Sao Paulo pentru a aştepta aducerea trupului său neînsufleţit.

Cu trei titluri câştigate în Formula 1 (1988, 1990 şi 1991), 161 de curse pentru care a obţinut calificarea, de 65 de ori a plecat de la grila de start de pe prima poziţie, 41 de victorii în palmares, un total de 714 puncte adunate în carieră, Ayrton Senna rămâne în istoria Formulei 1 unul dintre cei mai buni piloţi ai tuturor timpurilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te