Olandezul Max Verstappen a devenit campion mondial în F1, în ultimul tur

DE Edi Neagu | 13.12.2021 - 08:35
Max Verstappen, pentru prima dată campion mondial. FOTO: Facebook

Max Verstappen a reușit să îl depășească pe campionul mondial Lewis Hamilton în ultimul tur al cursei de la Abu Dhabi.

SHARE

Startul a fost unul perfect pentru Hamilton. Plecat de pe 2, britanicul de la Mercedes a reacționat cu 10 sutimi mai repede decât Verstappen și l-a depășit. Cei doi s-au și acroșat în momentul în care olandezul l-a depășit pe Hamilton, însă cursa a continuat, fără ca piloții să fie sancționați, potrivit digisport.ro.

Britanicul s-a distanțat rapid, însă în turul 20 a avut loc un moment incredibil. Colegul lui Verstappen, Sergio Perez, a trecut de Hamilton cu o manevră spectaculoasă, însă pilotul de la Red Bull a fost depășit la rându-i de Hamilton.

În câteva secunde, Perez a profitat din nou de a doua zonă DRS și l-a depășit iarăși pe pilotul de la Mercedes, care s-a speriat și s-a plâns celor de la boxe că a fost o manevră periculoasă făcută de Perez. Hamilton a pierdut 4 secunde în câteva viraje, dar a trecut în cele din urmă de Perez și a revenit pe primul loc.

Citește și: Elevii vor fi testați anti-COVID în zilele de marți și vineri, în loc de luni și joi. Nu e permanent

Strategie incredibilă pusă la punct de Red Bull, care a făcut ca Verstappen, care era pe 3, să se apropie foarte mult de Hamilton.

După ceea ce s-a întâmplat în turul 20, a urmat momentul culminant, care a avut loc în turul 53. "Mâna destinului" a făcut ca Nicholas Latifi (Williams) să joace un rol crucial, după ce a intrat în parapet și a fost nevoie ca safety-car-ul să intre pe circuit, din cauza bucăților de monopost împrăștiate pe pistă.

Pentru că nu sunt permise depășirile pe perioada safety-car-ului, plus că viteză trebuie redusă cu 40 la sută, a fost momentul în care Hamilton a conștientizat că lupta la titlul mondial poate fi dată peste cap, iar reacția sa a spus totul: "E incredibil, frate!"

Citește și: Vaccinarea obligatorie pentru anumite profesii, decisă în Germania

Steagul galben s-a ridicat în ultimul tur, când Hamilton era lider. Verstappen a profitat imediat de pneurile soft pe care le avea și care aveau aderență mai bună decât cele medii ale lui Hamilton, nu a mai așteptat liniile drepte de viteză și l-a depășit pe britanic în virajul 5.

Verstappen e primul olandez campion mondial. Performanță superbă și pentru motoristul Honda, care furnizează propulsoarele pentru Red Bull și care se va retrage din Formula 1 după această cursă. În 2013 a mai avut aceeași performanță și cu Sebastian Vettel.

Echipa de Formula 1 Mercedes AMG, al cărei pilot britanic Lewis Hamilton a pierdut titlul mondial în faţa olandezului Max Verstappen (Red Bull), la finalul Grand Prix-ului de la Abu Dhabi, duminică, a contestat oficial rezultatul cursei, au anunţat organizatorii, citaţi de AFP.

Contestația celor de la Mercedes a fost respinsă de oficialii FIA (n.red. Federația Internațională de Automobilism), potrivit Motor Sport.

Reprezentanții de la Mercedes au argumentat că piloții nu au voie să depășească un alt monopost în perioada în care pe circuit se află mașina de siguranță și că este necesar ca toți piloții trebuie să depășească mașina de siguranță înainte ca întrecerea să fie reluată în turul următor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te