A început Turneul Celor 6 Națiuni la Rugby. Programul meciurilor și unde pot fi văzute

DE Mihai Duță | Actualizat: 18.02.2022 - 10:58
Foto: gettyimages

Turneul celor 6 Națiuni din acest an va însemna și definitivarea loturilor pentru participarea la Cupa Mondială din 2023 care va avea loc în Franța.

SHARE

Cea mai importantă competiție din Emisfera de Nord a ajuns la a 22 ediție în formatul cu șase echipe. În România, meciurile vor putea fi văzute pe posturile Telekom Sport. 

Citește și: România, confruntare decisivă cu Rusia: Stejarii întâlnesc Urșii pe Stadionul Arcul de Triumf

Desigur, și în acest an, cea mai mare problemă este epidemia de COVID. Există, totodată, și câteva absențe notabile a unor jucători importanți care sunt accidentați, însă vom vedea la lucru și sportivi tineri și talentați care vor să se afirme.

Citește și: Gropile nu le numără nimeni, dar Guvernul vrea să crească și de 5 ori amenzile pentru rovinietă

 

Irlanda, în mare revenire

Irlanda a avut un final de an fantastic.  Echipa antrenorului Andy Farrell a învins categori o solidă formație a Japoniei, apoi a câștigat al treilea meci împotriva Noii Zeelande marcând cinci eseuri, într-o noapte istorică de 13 noiembrie pe stadionul Aviva din Dublin.

Apoi a urmat o altă victorie fără drept de apel, 53-7 în fața Argentinei. Cu toate acestea, irlandezii nu au mai câștigat Turneul celor 6 Națiuni din 2018, iar anul trecut s-au clasat pe locul trei. 

Celebrul mijlocaș la deschidere Johnny Sexton a fost numit căpitan de echipă, la 36 de ani, pentru a treia oară consecutiv la Turneul Celor Șase națiuni. El a atins pragul de 100 de selecții la meciul împotriva Japoniei din noiembrie anul trecut și rămâne unul dintre cei mai buni mijlocași la deschidere din lume.

Țara Galilor vrea să păstreze titlul

Țara Galilor, campioana de anul trecut, a câștigat și Triple Crown, trofeul acordat echipei britanice care le învinge pe toate celelate trei. A fost turneul care a însemnat și lansarea tânărului Louis Rees-Zammit, care a fost declarat omul meciului cu Scoția și care a avut eseul competiției.

Anul acesta, căpitan de echipa va fi Dan Biggar pentru că Alun Wyn Jones, jucătorul cu cele mai multe selecții din lume, este accidentat.

Antrenorul Wayne Pivac l-a desemnat pe Adam Beard, numărul 8, ca vice- căpitan.

În toamnă, galezii au pierdut în fața Noii Zeelande și Africii de Sud, dar au câștigat cu Australia și Fiji.

Acum, cu mai mulți jucători importanți care revin în lot, Țara Galilor va fi o echipă care se va bate pentru un nou titlu.

Revenirea Angliei?

După ce a câștigat turneul în 2020, mulți au considerat jenantă ocuparea locului cinci de anul trecut.

Cu toate acestea, englezii și-au revenit spre sfârșitul anului și au încheiat 2021 într-o notă bună, demolând Tonga (69-3) și obținând victorii succesive împotriva Australiei (32-15) și Africii de Sud ( 27-26) pe Twickenham.

Căpitanul Angliei, Owen Farrel nu va putea participa la această ediție din cauza unei accidentări.

În echipa lui Eddie Jones de anul acesta sunt mai multe absențe, inclusiv Sam Underhil și Manu Tuilagi, accidentați.

În schimb, au fost convocați mai mulți sportivi tineri precum talentatul Marcus Smith, Mark Atkinson, Max Malins, Adam Radwan, Louis Lynagh, Orlando Bailey, Hary Randall, Alfie Barbeary, Ollie Chesum, Joe Heyes.

Scoția speră din nou

Din 1999, când a câștigat Turneul Celor 5 Națiuni, Scoția nu a mai reușit să se apropie de trofeu.  Însă echipa Scoției pentru acest sezon este puternică, antrenorul Gregor Townsend bazându-se pe profunzimea listei de 39 de jucători și pe piesele cheie.

Wing Duhan van der Merwe, cel mai bun marcator de încercări la turneul de anul trecut a revenit din nou în lot, la fel ca și mijlocașul la deschidere de clasă mondială Finn Russell. 

Există și entuziasmul revenirii centrului Cameron Redpath, care a fost unul dintre cei mai buni jucători ai lui Townsend la debutul său internațional care a avut loc în meciul de deschidere al competiției de anul trecut, când Scoția a înregistrat prima victorie din ultimii 38 de ani împotriva Angliei, pe stadionul Twickenham.  

Franța se pregătește de Cupa Mondială din 2023

Cu un an înainte ca Franța să găzduiască Cupa Mondială de Rugby pentru a doua oară din 2007, câștigarea Turneului celor 6 Națiuni ar avea un impact major pentur Les Bleus.

De altfel, francezii au fost foarte aproape de acest obiecti și în 2020 și în 2021 când au încheiat pe locul al doilea.

Demiul de mele, Antoine Dupont, desemnat jucătorul turneului în 2020, este liderul achipei, în absența flancherului Charles Ollivon, căpitanul Franței la ultimele două turnee, care este accidentat la genunchi.   

Dupont a fost căpitanul francezilor în toate cele trei meciuri internaționale din toamna tecută, inclusiv la victoria cu 40-25 în fața Noii Zeelande, pe 20 noiembrie, la Paris, prima victorie a Les Bleus împotriva All Blacks de când 2009.  

Italia, o echipă cu surprize

Ultima victorie a Italiei în Six Nations a fost împotriva Scoției, la Edinburgh, în februarie 2015, în timp ce acasă Azzurri nu au mai câștigat din martie 2013.

Fostul jucător All Blacks și câștigător al Cupei Mondiale din 1987, Kieran Crowley, a fost numit antrenor principal al Italiei în vară, după câteva sezoane remarcabile în care a antrenat echipa Benetton Treviso. 

De altfel, 23 de jucători din lotul de 33, joacă pentru Benetton, cei mai mulți având o experiență semnificativă sub comanda lui Crowley.

Unul dintre aceștia este neozeelandezul, Toa Halafihi, sportiv care s-a calificat pentru a juca pentru echipa națională a Italiei conform regulilor de rezidență. Coechipierul său de la Benetton, flankerul Michele Lamaro, va fi căpitanul echipei.

Programul meciurilor

Turul 1

Irlanda – Țara Galilor, Sâmbătă, 5.02, 17.15 , Dublin, Scor: 29-7

Scoția - Anglia, Sâmbătă, 5.02, 18.45 , Edinburgh, Scor: 20-17

Franța - Italia, Duminică, 6.02, 17.00, Paris, Scor: 37-10

Turul 2


Țara Galilor - Scoția, Sâmbătă, 12.02, 16.15, Cardiff, Scor: 20-17

Franța – Irlanda, Sâmbătă, 12.02, 18.45, Paris, Scor: 30-24

Italia - Anglia, Duminică, 13.02, 17.00, Roma, Scor: 0-33

 

Turul 3

Scoția - Franța, Sâmbătă, 26.02, 17.15, Edinburgh

Anglia – Țara Galilor, Sâmbătă, 26.02, 18.45, Londra

Irlanda - Italia, Duminică, 27.02, 17.00, Dublin

 

Turul 4

Țara Galilor - Franța, Vineri, 11.03, 22.00, Cardiff

Italia - Scoția, Sâmbătă, 12.03,  16.15, Roma

Anglia - Irlanda, Sâmbătă, 12.03, 18.45, Londra

 

Turul 5

Țara Galilor - Italia, Sâmbătă,  19.03, 16.15,  Cardiff

Irlanda - Scoția, Sâmbătă, 19.03, 18.45, Dublin

Franța – Anglia, Sâmbătă, 19.03, 22.00, Paris

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te