Cine e singura campioană olimpică româncă la judo. A luptat accidentată la o mână într-o finală

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 23.02.2024 - 16:05
Cine e singura campioană olimpică româncă la judo Foto: profimediaimages.ro
Alin Dumitru a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 Foto: profimediaimage.ro

România are, pînă în prezent, o singură campioană olimpică la judo, care a reușit această performană învingând-o în semifinale pe mare sa rivală din Japonia, care deţinea şapte titluri mondiale şi două medalii olimpice.

SHARE

România are, pînă în prezent, o singură campioană olimpică la judo, care a reușit această performană învingând-o în semifinale pe mare sa rivală din Japonia. 

Patru ani mai târziu reușea să obțină argintul la Jocurile Olimpice după ce a luptat în finală accidentată la o mână.

Cine e singura campioană olimpică româncă la judo

Alina Dumitru s-a născut la 30 august 1982, la Ploieşti. A concurat la categoria 48 de kg, unde avea să domine ani la rând competiţiile europene, timp de aproape opt ani, şi unde avea să cucerească cea mai importantă medalie pentru un sportiv în întrecerile olimpice, conform COSR.

Citește și: Cine e rapidista recordmenă mondială care și-a petrecut întreaga viață la același club

În octombrie 2000, la campionatele mondiale de juniori de la Nabeul, Tunisia, a luat medalia de aur la categoria sa, 48 de kg, fiind antrenată de antrenorul lotului naţional Florin Bercean, iar un an mai târziu, la campionatele europene de juniori de la Budapesta, a obţinut medalia de argint.

Citește și: VIDEO Cine e campioana româncă medaliată la două probe sportive total diferite. Cum a fost posibil

Un an mai târziu, în 2002, a trecut la seniori, impunându-se la campionatele europene de la Maribor din Portugalia, unde a obţinut medalia de bronz.

Din 2004 - ediţia de campionat european găzduită de Bucureşti - şi ulterior, în 2005, la Rotterdam, 2006 la Tampere, 2007 la Belgrad şi 2008 la Lisabona, judoka Alina Dumitru a cucerit titlul european dominând această disciplină sportivă pe plan continental, potrivit Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Citește și: Cine e campioana cu 4 recorduri mondiale, care s-a antrenat singură și era urmărită de Securitate

Cum a ratat de puțin prima medalie olimpică

În 2004, la Jocurile Olimpice de la Atena, prima sa participare în întrecerea olimpică, a ocupat locul cinci.

A fost învinsă în semifinală de campioana olimpică a categoriei de la Sydney, nipona Ryoko Tani, iar în meciul pentru medalia de bronz a pierdut foarte strâns în faţa sportivei Gao Feng din China.

Modul în care a luptat la Atena şi performanţele strânse în competiţiile europene şi internaţionale, în intervalul delimitat de cele două ediţii olimpice, aveau să anunţe o prezenţă mult mai puternică a sportivei din Ploieşti la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008).

Cvadruplă campioană europeană (2005, 2006, 2007, 2008) şi două medalii de bronz la campionatele mondiale (Cairo - 2005, Rio de Janeiro - 2007), Alina Dumitru venea la Olimpiada de la Beijing cu un palmares impresionant care o recomanda drept una dintre favoritele categoriei pentru aurul olimpic.

A învins-o pe marea sa rivală la Beijing

La 9 august 2008, în Sala Universităţii de Ştiinţă şi Tehnică din Beijing, cvadrula campioană europeană Alina Dumitru o învingea în semifinală pe rivala sa eternă de la campionatele mondiale, japoneza Ryoko Tani, care deţinea şapte titluri mondiale şi două medalii olimpice.

Înfrângerea niponei a asigurat prima finală olimpică pentru Alina Dumitru, care avea să se impună în faţa sportivei Yanet Bermoy din Cuba, devenind astfel prima judoka din România care obţinea aurul olimpic.

O performanţă extraordinară pentru sportiva româncă, care îşi completa în palmares cel mai important titlu competiţional de pe planetă pentru un sportiv - medalia olimpică.

În 2009, la Tbilisi, în Georgia, a obţinut medalia de bronz la campionatele europene, iar la Rotterdam, în acelaşi an, în cadrul campionatelor mondiale a obţinut locul cinci. S-a impus, în 2010, la Viena, în competiţia continentală de profil, devenind iarăşi campioană europeană, într-o dominaţie acerbă a categoriei 48 de kg.

Medalia de bronz la campionatele mondiale de la Tokyo din 2010 şi încă două titluri de campioană europeană la campionatele de la Istanbul (2011) şi de la Celiabinsk (2012) au completat palmaresul impresionant al celei mai titrate judoka din istoria acestei discipline în România.

A căștigat argintul la Londra luptând cu o mână accidentată

La ediţia de la Londra a Jocurilor Olimpice, în 2012, a obţinut medalia de argint după o finală dramatică în confruntarea cu sportiva din Brazilia, Sarah Menezes, şi în care a luptat accidentată la cot, potrivit. După această ediţie a Jocurile Olimpice, Alina Dumitru a anunţat că se retrage din activitatea competiţională şi a început să antreneze o grupă de sportivi de la clubul unde s-a consacrat CSA Steaua Bucureşti 

 


Pentru rezultatele excepţionale pentru sportul românesc, sportivei Alina Dumitru i-a fost conferit Ordinul Naţional ''Meritul Sportiv'' Clasa I.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te