Polițiștii din pușcării, protest față de salarii mici. Un ofițer ia 7.000 lei, director, 16.000 lei

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 01.06.2023 - 08:58
Polițiștii din pușcării amenință cu greva și blocarea închisorilor prin „exces de zel” - Foto: pexels.com/Ron Lach - Imagine cu rol ilustrativ
Ce salarii au polițiștii din pușcării - Foto: captură ecran

Polițiștii din pușcării protestează, blocând activitatea închisorilor prin „exces de zel”. Ei sunt nemulțumiți că guvernanții vor să schimbe legea pensiilor speciale. Salariile din sistem sunt peste cele din educație. De pildă, un agent încasează brut minimum 1.250 €.

SHARE

Sunt 6.000 de angajați din penitenciare care protestează. Nu mai vor să lucreze ore suplimentare, iar acest lucru va duce la blocarea activității. 

Acum sunt afectate programul de vizite, programul de plimbări, ieşirea la punctele de lucru și prezentarea deţinuţilor la instanţe.

De ce protestează polițiștii din penitenciare

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a anunțat că poliţiştii din pușcării  sunt marți în grevă japoneză, iar miercuri, 31 mai, vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2 - 4 ore, după care vor bloca puşcăriile prin "exces de zel". 

"Poliţiştii de penitenciare îşi vor desfăşura marţi activitatea profesională, purtând o banderolă albă pe braţ, pentru a atrage atenţia clasei politice cu privire la dezastrul în care se află penitenciarele din cauza proastei guvernări PNL-PSD-UDMR.

Miercuri, 31.05.2023, poliţiştii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu şi a lui Nicolae Ciucă.

Citește și: Un profesor din România cu 25 de ani vechime câștigă mai puțin decât un gunoier din Germania

Protejarea pensiilor militare vehement trâmbiţată în spaţiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciună şi o înşelătorie de proporţii, la fel cum este guvernarea PSD-PNL", se arată într-un comunicat al FSANP.

Sindicaliștii din penitenciare sunt nemulțumiți de salarii, dar și de intenția coaliției de guvernare de a schimba legea pensiilor speciale. În cazul lor, vârsta de pensionare ar urma să crească la 65 de ani.

Metoda excesului de zel a fost preferată pentru că poliţiştii de penitenciare nu au dreptul la grevă, precizează FSANP.

"Coaliţia PSD-PNL reformează sistemul pensiilor militare 'la comanda' Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene, fără consultarea instituţiilor de forţă ale României.

Pentru reformarea pensiilor militare, ministrul Muncii, Marius Budăi, nu a solicitat nici formal şi nici informal puncte de vedere de la ministerele de resort (Apărare, Interne, Justiţie), ci a venit cu fiţuica în mână de la Bruxelles. Politicienii vremii mai reprezintă interesele românilor?

Citește și: EXCLUSIV Fochistul și tâmplarul de la Cotroceni iau cu 1.000 lei mai mult decât un profesor debutant

Creşterea vârstei de pensionare până la 65 de ani va face ca poliţiştii de penitenciare să iasă la pensie direct în sicriu, deoarece speranţa de viaţă a acestei categorii socio-profesionale este de aproximativ 62 de ani.

Modificarea bazei de calcul a pensiilor militare le va oferi poliţiştilor de penitenciare o pensie sub costurile unei vieţi decente, sub acel coş minim despre care guvernanţii nu vor niciodată să vorbească.

PNL şi PSD, dacă nu ne omorâţi la locul de muncă, ne omorâţi prin înfometare, ca pensionari! Sună cinic, dar aveţi experienţă. Ca dovadă aveţi cazurile românilor care au murit de foame şi frig în casă, în iarna anului 2022", a transmis FSANP.

Citește și: Poliţiştii de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galaţi refuză să înceapă ziua de muncă

Ce salarii au polițiștii din pușcării

În timp ce salariul net al unui profesor debutant, cu studii superioare de lungă durată, este în România de aproximativ 2.600 de lei și cel al unui dascăl cu 5 ani vechime ajunge la circa 3.600 de lei în mână, salariile polițiștilor din pușcării sunt mult mai mari, conform datelor de la nivelul lunii decembrie 2022, consultate de Newsweek România (cifre de la Penitenciarul Slobozia). 

Salariul unui agent de penitenciare, funcționar public cu statut special, pornește de la 4.401 lei pe lună brut. La acești bani se adaugă câteva drepturi neimpozabile, precum norma de hrană de minimum 1.054 lei/lună, cheltuieli de transport decontate, de minimum 88,08 lei/lună și bani de chirie sau rată la casă – minimum 720 lei/lună. 

Prin urmare, venitul minim brut al unui agent de penitenciare ajunge la circa 7.000 de lei brut, 1.250 €/lună. Și, atenție, salariul unui agent de penitenciare pornește de la 4.401 lei brut, dar poate să ajungă și la 11.721 lei brut.

Citeşte şi: Polițiștii din penitenciare intră în grevă. Vor bloca puşcăriile prin „exces de zel". Ce cereri au

Salariul unui ofițer de penitenciare, funcționar public cu statut special, este de minimum 5.110 lei brut. La acești bani se adaugă câteva drepturi neimpozabile, precum norma de hrană de minimum 1.054 lei/lună, cheltuieli de transport decontate, de minimum 88,08 lei/lună și bani de chirie sau rată la casă – minimum 720 lei/lună.

Prin urmare, venitul minim brut al unui ofițer de penitenciare ajunge la circa 1.400 €/lună. Și, atenție, salariul unui ofițer de penitenciare pornește de la 5.110 lei brut, dar poate să ajungă și la 13.865 lei brut.

Cele mai mari salarii din sistem le au directorii de pușcării. Acesta este de 14.816 lei brut. La acești bani se adaugă câteva drepturi neimpozabile, precum norma de hrană de minimum 1.054 lei/lună, cheltuieli de transport decontate, de minimum 88,08 lei/lună și bani de chirie sau rată la casă – minimum 720 lei/lună.

Prin urmare, venitul minim brut al unui director de pușcărie este de aproximativ 3.300 €/lună.

Ce sporuri se primesc în penitenciare

Potrivit legii, angajații din penitenciare pot lua sporuri importante. Acestea nu sunt trecute în documentul de mai sus.

Pentru activitatea desfăşurată în unităţi situate în localităţi sau în zone izolate ori unde încadrarea personalului se face cu dificultate, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare beneficiază de un spor de până la 20% din salariul de bază. 

Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, care execută, conduc, coordonează sau contribuie la realizarea misiunilor operative, a activităţilor de pază, supraveghere, escortare, reeducare şi asistenţă medicală pentru persoanele arestate preventiv sau condamnate cu pedepse privative de libertate, culegere, prelucrare, verificare şi valorificare a informaţiilor, investigaţii, acţiuni şi intervenţie cu un grad ridicat de risc ori în condiţii de pericol deosebit, beneficiază de un spor de până la 30% calculat la salariul de bază.

Calculele Newsweek România se bazează pe valorile minime ale drepturilor conexe neimpozabile, așa că veniturile brute lunare din sistemul penitenciar pot fi și mai mari. De exemplu, norma de hrană este de minimum 1.054 lei/lună și de maximum 1.176 lei/lună, cheltuielile de transport decontate pleacă de 88,08 lei/lună, dar pot ajunge la 1.340 lei/lună, iar banii de chirie sau rată la casă sunt de minimum 720 lei/lună și maximum 1.805 lei/lună.

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te