Cine sunt românii care pot primi șomaj peste 1.500 € lunar? Cum ajung la suma aceasta

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 24.04.2024 - 11:14
Ce indemnziație primești dacă rămâi șomer Foto: Freepik- rol ilustrativ
Șomerii primesc indemnziații Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Mulți angajați rămân fără locuri de muncă după ce companiile pentru care lucrau se închid sau își diminuează personalul. Aceștia pot beneficia de indemnizație de șomaj. Însă trebuie să îndeplinească unele criterii.

SHARE

Românii se tem foarte mult de pierderea locului de muncă iar indemnizația de șomaj pe o perioadă de câteva luni este doar o soluție de moment. În România aceasta abia asigură un trai de subzistență. 

În alte țări însă, aceasta poate depăși 1.500 de euro lunar. 

Cine sunt românii care pot primi șomaj peste 1.500 € lunar? Cum ajung la suma aceasta

În Germania, pentru ca șomerii să se poată întrețină până își găsesc un nou loc de muncă, aceștia au adesea dreptul la așa-numitul „ALG 1” (ajutor de șomaj sau indemnizație de șomaj), cel puțin pentru o perioadă limitată de timp.

Este cazul și românilor din această țară. 

Indemnizația de șomaj, Arbeitslosengeld I sau ALG 1, este o prestație din asigurările de șomaj din Germania. Se plătește angajaților care devin șomeri în anumite condiții pentru a le asigura o siguranță financiară pe o perioadă limitată de timp. Indemnizația de șomaj trebuie diferențiată de „ALG 2” sau „Bürgergeld”, adică binecunoscutul Venit pentru Cetățeni.

Citește și: Șomerii, elevii și studenții primesc mai mulți bani de la stat. Majorările pot fi de până la 218 lei

Pentru a putea primi prestații precum indemnizația de șomaj trebuie să îndepliniuți anumite cerințe. Acestea sunt următoarele:

Cei afectați sunt șomeri. Această cerință este îndeplinită dacă lucrați mai puțin de 15 ore pe săptămână.

Salariatul nu a împlinit încă vârsta de 65 de ani.

Cei afectați trebuie să se fi înregistrat personal ca șomeri la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă. Acest lucru trebuie făcut nu mai târziu de prima zi de șomaj. Cu toate acestea, raportul poate fi făcut și dacă pierderea locului de muncă este de așteptat în următoarele trei luni.

Angajatul trebuie să facă eforturi independente pentru a pune capăt șomajului. Aceasta include și înregistrarea timpurie ca solicitant de locuri de muncă la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă, care trebuie făcută cu cel puțin trei luni înainte de încheierea raportului de muncă.

Angajații sunt disponibili pentru eforturile de plasare ale Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă și sunt pregătiți să accepte locuri de muncă rezonabile.

Citește și: Câți bani iei în plus la pensie la recalculare dacă ai muncit peste 40 ani? Care e formula de calcul

Perioada de calificare trebuie îndeplinită. Aceasta înseamnă că salariatul trebuie să fi fost încadrat în muncă supus asigurării obligatorii timp de cel puțin douăsprezece luni din ultimele 30 de luni și să fi plătit asigurări de șomaj în acest timp, scrie ziarulromanesc.de.

Foto: freepik.com

Cum se calculează indemnizația de șomaj în Germania

Pentru a determina salariul mediu pe care se calculează cuantumul ajutorului de șomaj, partea din salariul brut din ultimele douăsprezece luni care este supusă contribuțiilor se împarte la 365. Impozitul pe salariu, dacă este cazul suprataxa de solidaritate și o sumă forfetară pentru asigurările sociale de 20 la sută se deduc din salariul de evaluare astfel calculat. Astfel rezultă salariul net pe zi, așa-numitul salariu de performanță.

Potrivit Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă, valoarea indemnizației de șomaj corespunde cu 60 % din salariul prestației pe zi. Dacă cei afectați au cel puțin un copil, această sumă crește la 67 la sută din salariul beneficiului. Conform ghidului financiar Finanztip, totuși, trebuie să aveți dreptul la alocație pentru copii.

Dacă vrei să știi exact, poți folosi online calculatorul de ajutor de șomaj pe site-ul Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă .

Un exemplu: O persoană care a fost angajată în Bavaria și nu are copii a avut un salariu mediu brut de 4.500 de euro în ultimele douăsprezece luni. Conform autocalcularii Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă, ar rezulta următorul ajutor de șomaj:

Cu un salariu brut de 4.500 euro lunar, salariul evaluat este de 147,95 euro

22,60 euro impozit pe venit și 29,59 euro - adică 20 la sută din salariul de evaluare - se deduc din salariul de evaluare în contribuțiile la asigurările sociale nu se datorează suprataxă de solidaritate

Aceasta are ca rezultat o taxă de performanță de 95,76 euro

Aceasta are ca rezultat o indemnizație de șomaj de 57,46 euro pe zi - adică 60 la sută din salariul prestației.

pentru a calcula cuantumul indemnizației de șomaj pe lună, rata zilnică se înmulțește cu 30; Rezultă 1723,80 euro pe lună

Dacă persoana din exemplu ar avea cel puțin un copil, cifra ar fi de 67 la sută în loc de 60 la sută. Cu o indemnizație de performanță de 95,76 euro, ea ar primi 64,16 euro pe zi și 1.924,80 euro indemnizație de șomaj pe lună.

Cei care primesc ajutor de șomaj nu trebuie să plătească ei înșiși pentru asigurarea de sănătate . Și dacă indemnizația de șomaj nu este suficientă, există opțiunea de a primi ajutor suplimentar pentru cetățean, scrie suedkurier.de .

Citește și: Unul din 5 tineri români este șomer, iar 40% lucrează în comerț și agricultură. Ce job-uri caută

Cât timp se plătește indemnizația de șomaj în Germania

Perioada în care o persoană poate beneficia de indemnizație de șomaj depinde de cât timp a plătit asigurarea de șomaj în ultimii trei ani și de vârstă:

Dacă plățile de asigurare au fost efectuate pentru un total de douăsprezece luni, indemnizația de șomaj va fi plătită timp de șase luni.

Cu 24 de luni de plăți de asigurare, perioada de cerere este de douăsprezece luni.

Dacă un angajat are cel puțin 50 de ani și a plătit în asigurare timp de 30 de luni, el sau ea are dreptul la indemnizație de șomaj timp de 15 luni.

Persoanele care au plătit timp de 36 de luni și au împlinit vârsta de 55 de ani poate primi ajutor de șomaj timp de 18 luni.

Angajații care au vârsta mai mică de 50 de ani primesc indemnizație de șomaj pentru maximum un an. Chiar dacă au plătit la asigurări de șomaj mai mult de 24 de luni.

Cum se calculează indemnizația de șomaj în România

De la 1 martie s-a majorat baza de calcul a indemnizaţiei de şomaj şi a altor măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Indemnizaţia de şomaj şi alte măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă aplicate de ANOFM care se raportează la Indicatorul Social de Referinţă (ISR) cresc de la 1 martie 2024. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), rata inflaţiei pentru 2023 este de 10,4%, astfel că ISR creşte de la 598 de lei la 660 de lei”, se arată într-un comunicat al ANOFM.

Drept urmare, indemnizaţia de şomaj, precum şi alte măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, stabilite prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aplicate de ANOFM, se vor majora cu următoarele sume: indemnizaţia de şomaj va creşte cu 62 de lei lunar pentru fiecare persoană.

Citește și: Țara care angajează români cu 2.000 €/lună la o fabrică de biscuiți. Primești și 50€ pentru cazare 

„Acest drept se calculează astfel: valoarea ISR în vigoare la data stabilirii indemnizaţiei de şomaj, la care se adaugă, după caz, o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul a indemnizaţiei de şomaj pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare)”, se spune în comunicat.

Indemnizaţia de şomaj acordată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţilor şcolilor speciale pentru persoane cu handicap (50% din valoarea ISR, în vigoare la data stabilirii acesteia) va creşte de la 299 de lei la 330 de lei lunar.

Prima de inserţie acordată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni (de 3 ori valoarea ISR în vigoare la data încadrării) se va majora de la 1.794 lei la 1.980 lei.

Citește și: De ce e mai bine să ajungi șomer în Spania decât în România. În Germania, stai acasă și iei o avere

Subvenţia acordată angajatorilor care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială şi care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate (o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea ISR, în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate) va avea o creştere lunară, pentru fiecare persoană încadrată, de la maximum 2.392 lei la maximum 2.640 lei.

Stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor (50% din valoarea ISR în vigoare) va urca pentru fiecare persoană încadrată de la 299 de lei la 330 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te