Cine sunt pensionarii care la recalculare primesc 700 de lei în plus la pensie? Cum se face calculul

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 28.03.2024 - 14:05
Unii pensionari vor avea cu 700 de lei în plus la pensie Foto: Pexels.com - rol ilustrativ

Sunt mulți români a căror pensie va crește cu 700 de lei. Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi a explicat formula prin care m ilioane de oameni vor primi majorarea cu această sumă.

SHARE

Toate pensiile vor crește de la 1 septembrie, după recalculare.  Mulți români vor primi pensii mărite de la 50% la 110 % după recalcularea care va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024.

Citește și: În ce an s-au pensionat românii care vor lua mai mulți bani la recalcularea pensiei? Anunț oficial

Este vorba, în principal, despre acei români care au muncit pe salariu minim pe economie. 

Unii vor primi cu 700 de lei în plus. 

De ce unii pensionari vor primi 700 de lei în plus la pensie? Cum se face recalcularea în cazul lor

Marius Budăi a explicat cum se va efectua această majorare și cine va lua mai mult la pensie.

„Știți că discutam foarte mult de a departaja pe cei cu indemnizația socială, cu pensia minimă, cum este cunoscută în comunicare publică, care au stagiul minim de cotizare de 15 ani și cei care au lucrat totuși stagiu complet de cotizare 35 de ani, nu numai care au avut salariul minim.

Citește și: Pensie redusă cu 50 lei la recalculare pentru un pensionar. Cu ce pensie infimă rămâne? Cât a lucrat | Newsweek Romania

Eu, în calitate de director, cred că am văzut peste 10.000 de dosare filă cu filă, exact din această perspectivă, pentru că mulți cetățeni spuneau că au lucrat 30-35 de ani și au pensia minimă.

Din păcate, 15-20 de ani dacă ar fi fost cu salariu minim la normă întreagă, tot ar fi fost ceva, dar mulți ani sunt cu jumătate de normă la salariul minim sau chiar cu două ore ori contribuția, vă dați seama că a fost doar la cele două ore plătite sau patru ore sau chiar normă întreagă cu salariul minim”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

Forstul ministru al Muncii a explicat că trebuie cumva departajați cei care au lucrat doar 15 ani de cei care au lucrat și au stat totuși în câmpul muncii 35 de ani.

”Este o reparație cumva pentru cei care au lucrat stagiul complet și o încurajare a muncii pe viitor, pentru cei care lucrăm, suntem acum în activitate să stăm cât mai mult în câmpul muncii. Şi atunci au intervenit această discuție și această idee cu punctele de stabilitate peste 25 de ani, unde cei 25 de ani reprezintă acea medie a stagiilor de cotizare din România.

Citește și: Câți pensionari iau sub 2.000 lei pensie în România? Ce bani primesc la recalculare? Câteva exemple | Newsweek Romania

Şi atunci este acel punctaj gradual cu între 25 și 30 de ani, primește 0,5 puncte pentru fiecare an de la do de la 30 la 35, 0,75 şi după 35, începând cu 36 câte un punct și atunci se adună aceste puncte și practic există și intervine această creștere, dar repet, pentru cei care au stagiu complet de cotizare 35 de ani sau chiar mai mult”, a spus Marius Budăi, fost ministru al Muncii, la Antena 3 CNN.

900.000 de pensionari au sub 1.000 de lei pensie

Pensie mai mică de 1.500 de lei au în jur de 1.600.000 de români. Pensie mai mică de 2.000 de lei au un număr de 1.950.000 de români. Este vorba de aproape 40% dintre pensionarii din toată România.

Ce se întâmplă cu aceste pensii mai mici de 2.000 de lei la recalculare? Pensionarii care au muncit sub 15 ani nu primesc niciun fel de ban în plus la recalculare.

De asemenea, nu primesc bani în plus la recalculare pensionarii care au muncit între 15 și 25 de ani.

Cei care au muncit puțin peste 25 de ani (până în 30 de ani) au șanse mari să rămână cu pensia de azi.

Citește și: Cine sunt românii care beneficiază de o creștere de 110% la pensie. Se știe pe ce salariu au muncit | Newsweek Romania

Pensionarii care au pensii sub 2.000 de lei și care au muncit mulți ani peste 25 de ani primesc bani în plus la recalculare. Ei primesc puncte bonus sau de stabilitate.

Cum se acordă punctele de stabilitate

Peste cei 25 de ani de muncă, pensionarii sunt recompensați cu puncte de stabilitate. Punctele de stabilitate se dau astfel:

0,5 puncte pentru fiecare an muncit între 25 și 30 de ani

0,75 ani pentru fiecare an muncit între 30 și 35 de ani

1 punct pentru fiecare an muncit peste 35 de ani.

Citește și: 75% creșterea pensiei pentru o pensionară la recalculare. Câți ani a contribuit? Cum se calculează? | Newsweek Romania

Pensia se recalculează adunând punctele de contributivitate cu cele de stabilitate, totul înmulțit cu 81 de lei valoarea punctului de pensii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te